Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 31 грудня 2015 р.

Моя творча п`ятирічка :)

Закінчення року – привід, аби підвести певні підсумки. В чомусь самоствердитись, на чомусь акцентувати, про щось пожалкувати…
Якось моя однокурсниця, після розмови про найпроблематичніше на той час для неї «де взяти гроші?», зітхнувши, констатувала: «Ми з тобою отримали освіту, але не професію. От що ми вміємо робити архіважливе для людей, за що вони готові платити великі гроші?». Я тоді задумалась…
Проте, як це не дивно, мені подобається моя робота.  Вона дарує багато моментів, про які приємно згадувати.
Про роки, що минулися, як і про людей, не прийнято згадувати погано. Тож згадаю про хороше, що подарувала мені моя професія освіта за останні 5 років. Заодно зберу докупи напрацювання, що розпорошені по різних ресурсах та сервісах.  А ще поділюся з вами  тим, що вносить у моє життя маленькі радощі.
У 2011 році я почала активно вести цей блог. За рік - 162 публікації. Головним для мене є те, що  публікації блогу знаходять своє практичне втілення у роботі бібліотек. Ось таким став перший результат висвітлення в блозі досвіду, отриманого від ознайомлення з діяльністю бібліотек Данії.
У 2011 році я почала освоювати ProShow Producer + програмку для скрінкастів і ліпити перші рекламні ролики. Ось цей.
Коли серед коментарів під дописом "Не судіть строго..." у блозі, де я представила перший ролик, з'явився коментар пані Ірини Шевченко: "Група слухачів ГТЦ оцінила фільм на "відмінно"!", - для мене це стало таким величезним стимулом для удосконалення, що кожну вільну хвилинку і домашні вечори я проводила за цим захоплюючим заняттям. В результаті з'явився ролик  Ти неодмінно знайдеш свою книгу, на який отримала ось такий чудовий відгук від Ярослави Хіміч: "Олю! дякую за ролик! відслідковую сучасне бібліотечне відео... подібних роликів практично не має (((... ще раз дякую за ресурс. Будемо поширювати, рекламувати та навчати інших". Я його згодом удосконалила, і отримала ще більше гарних коментарів.  А далі створено ролик Зроби крок до успіху.
У 2011 році я розібралася, що ж то таке - отой QR код, і як його генерують. Та чималенько нагенерувала :).
Приємно згадати участь у конкурсі демотиваторів, оголошеному видавництвом "Грані Т" у мережі Facebook. Я взяла участь і...  перемогла! Про це - на сайті видавництва
Також взяла участь у конкурсі поетичної реклами бібліотечних блогів. І теж в числі переможців. Мої поетичні творіння ви можете оцінити в цій публікації :).
В цьому ж році іще одна перемога. Есе, подане на конкурс "Влада - друг бібліотеки", також перемогло. 
У 2012 році незабутнім для мене став досвід участі у міжнародному бібліотечному вебінарі. Про те, яким чином я долучилася до нього, та як усе відбувалося, описала у блозі. А ще у цьому  ж році я  спробувала  створити відеозвіт про роботу публічних бібліотек Києва за минулий рік, осягнути неосяжне. Було непросто, але ось що з цих намірів вийшло.
Створила блог рекомендацій книг для читання від бібліотекарів - Bookeт від  бібліофлористів. Опанувала декілька функцій Photoshop, що допомогло мені створити дизайн блогу. Планувала, що блог буде для гуртового ведення бібліотеками Києва, проте особливої активності з боку колег не спостерігала. Починала вести сама, декілька дописів опублікували колеги з інших бібліотек, а нині з ним успішно справляєься моя чудова колежанка з відділу абонементу.
Оцінила можливості соціальної мережі Facebook та створила сторінки своєї  бібліотеки та професійної групи "Бібліотекарі київських публічних", які й досі адмініструю. 
А ще створила та адмініструю сторінку Громадські обговорення "Публічні бібліотеки в житті киян".
Продовжувала розвивати навики створення відеороликів. Ось такими у мене вийшли реклама клубу мандрівників, реклама книг для читання восени, реклама бібліотеки.  Також створила ролик про відзначення УБА Всеукраїнського дня бібліотек. І сама взяла участь у зйомках реклами від Української бібліотечної асоціації Приєднуйтеся до УБА!
А ще захопилася фотографуванням читаючих у транспорті киян. Створила альбомчик, який і досі час від часу поповнюю. 
Не можу не згадати і такі приємні сюрпризи <3
На початку 2013 року отримала запрошення від колег із Липецька (Росія), які запропонували приєднатися до спільного проекту, ініційованого колегами із Гомеля (Білорусь) - обміну віртуальними виставками, присвяченими 1150-річчю слов'янської писемності. Перша  проба створення віртуальної виставки була успішною. Відгук про неї можна прочитати тут.
Взяла участь у відбірковому конкурсі учасників від УБА на Львівський бібліотечний форум 2013 та перемогла. Про  участь та враження від форуму можна дізнатися з цієї публікації
Отримала від УБА завдання зібрати відеоматеріал та створити вітання для працівників бібліотек зі Всеукраїнським днем бібліотек 2013. З чим, на мою думку, справилася. Перегляньте, вам буде приємно :).
Дещо неочікувано ввійшла в історію Форуму видавців у Львові -2013, гляньте фото :).
Цього року я спробувала себе ще й у ролі творця буктрейлера. Сподобалось. Подала буктрейлер на книгу Ю.Вінничука "Танго смерті" на конкурс "Оживають герої на екрані у рекламі", оголошений Державною бібліотекою для юнацтва та УБА. Попри гарні відгуки не лише колег, але й професіоналів, буктрейлер не посів жодного місця. Було прикро, тим паче, що на сьогодні ролик має 5,5 тис. переглядів. Та, дарма, зате я отримала досвід і насолоду від процесу творення.
Найбільшою приємною несподіванкою року був результат від моєї надто сміливої ідеї пошуку можливостей для покращання стану парку комп'ютерної техніки бібліотеки. Знайшла у Facebook профілі депутатів різних округів і прямо "в лічку" до десяти з них, незалежно від їх партійної чи політичної належності, звернулася з проханням про допомогу. Відгукнувся лише Віктор Балога. Людина слова, пообіцяв допомогти і зробив це, попри те, що нічим нам не зобов'язаний, ніколи у нашій бібліотеці не був, а його виборчий округ - на Закарпатті. Подарував п'ять комплектів комп'ютерної техніки. І це відео - подяка йому було створене дійсно від почуття щирої вдячності та поваги.
Цього ж року вперше наважилася подати свій нарис "Подорожнє" на конкурс літературних творів бібліотекарів, оголошений УБА. Спочатку це була публікація у блозі про враження під час подорожі у 2012 році в Нижній Новгород, що її трішечки підредагувала, і після деяких сумнівів та вагань таки надіслала. І посіла аж третє місце. Нарис опубліковано в нашому фаховому журналі (Бібліотечний форум України. – 2014. - №2. – С. 61.).
Та найбільш хвилюючою подією 2013 року стала для мене участь у черговому ярмарку бібліотечних ідей, де я презентувала рекламний ролик інноваційної бібліотечної послуги, а саме електронних пристроїв для читання Pocketbook. Текстовий віршований супровід ролика підготувала швидко. Це у мене завжди легко виходить. Начитала текст моя дзвінкоголоса колега Ганна Мороз. А от на технічний бік відеопрезентації не вистачило часу, бо ідея ролика як і бажання взяти участь у конкурсі прийшли в останні дні прийому конкурсних робіт. І знову, неочікувано, ролик  увійшов в десятку кращих, поданих бібліотеками України. Також на ярмарок підготовлено і плакат з реклами читання, що став першим досвідом створення такого виду реклами у програмі Photoshop. 
2014 рік був роком 70-річного ювілею бібліотеки. Було поставлене завдання підготувати до друку історію книгозбірні. Матеріали були зібрані заздалегідь директором бібліотеки. Лишалося їх упорядкувати, уточнити деякі моменти, підготувати дизайн видання, розробити дизайн обкладинки, варіанти погодити з видавничою радою, підібрати світлини і т.п. Ця робота поглинула увесь мій час. З виданням можете ознайомитись тут. 
А потім підготовка до ювілейного вечора: розробка дизайну запрошень, сценарію вечора, ювілейних постерів і т.д.  Ця подія затьмарила усі інші, не такі вагомі, дрібніші.
У 2015 році в моєму житті домінувала адміністративна та громадська робота. До чого доклала трохи творчості, то це створення та видання невеличкого поетичного збірничка присвят київським бібліотекам та бібліотекарям. Розробила дизайн обкладинки та структуру видання, опрацювали світлини. Та ще постер. Трохи долучилася до розробки дизайну бібліотечного сайту, деяких банерів.
Ну ось, короткий огляд моєї творчої п'ятирічки, найцікавіших для мене фрагментів зробленого.
А ще були виступи на радіо, в телепрограмах, публікації в періодичних виданнях. Але то вже трохи інша тема.  
Та найбільше мого часу забирає ведення  блогу. Ця  публікація є 50-ю за рахунком у цьому році, а за весь час ведення блогу - 577-ою. Добра сотня недопрацьованих публікацій у чернетках. Якби усі публікації перенести на папір - товстенна книга вийшла би. Коментарів - 1441. Пости у блог, за рідким виключенням, пишу в позаробочий час. Зовсім мало часу лишається на читання художньої літератури. І все частіше виникають думки про його закриття. Мені цікава і ваша думка.
Завершаючи цей  останній у 2015 році підсумковий допис, хочу привітати усіх вас, дорогі колеги, з Новим роком, що прийде за декілька годин, та Різдвом Христовим. Нехай ці свята - вісники оновлення, мрій і сподівань - принесуть вам і вашим родинам мир, добро і достаток. Бажаю, щоб у новому році вам вдалося зробити все те, про що ви так давно мріяли.

3 коментарі:

  1. Пані Ольго, вітаю Вас із Вашою ювілейною "творчою п*ятирічкою".Стільки всього цікавого , нажаль ще не все встигла передивитись.Ваш блог- живильне джерело. Дуже хотілося б черпати з нього і надалі. Вітаю з Новим роком . Сил та творчого натхнення у 2016

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за привітання! І Вам усіляких гараздів. За роки, що минули, багато матеріалів порозпорошувалися: якісь спливли у стрічці новин Фейсбуку, частина - в альбомах, на різних ресурсах. А це, нарешті, більшу їх частину зібрала докупи.

      Видалити
  2. Пані Ольго, щиро вітаю з такою чудовою "5"!
    У Вас все було за ці роки просто чудово, а буде надалі ще краще. У цьому я впевнена. Творчих нових ідей Вам, натхнення, сили духу!
    Про закриття блогу і мови немає! Ми завжди чекаємо на Ваші дописи!

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу