Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 19 липня 2012 р.

З історії київських публічних: бібліотека імені В. Чкалова

     Якось зовсім мало я висвітлюю цю тему у блозі. А вона є цікавою. Адже кожна бібліотека як і кожна людина має свої особливості: свою історію, зміст і навіть характер. Бібліотеки бувають відкриті і замкнуті, яскраві і строго-помпезні, сучасні і консервативні. 
    Сьогодні я розповім про одну з найповажніших за віком бібліотек Солом'янського району - бібліотеку ім. В.Чкалова.  Молодь каже, що у цій бібліотеці  витає особливий дух, що допомагає зосередитися на вирішенні важливих проблем, налаштуватися на успіх у навчанні, складанні іспитів. І особливо сильне енергетичне місце біля стендів із портретом Валерія Чкалова. До того ж  бібліотека розташована на вулиці, де живе творча еліта Києва: письменники, вчені, актори і художники.
     Дата відкриття бібліотеки сягає позаминулого століття.
Київський купець Михайло Стрекалов придбав на Солом’янці, поблизу Покровської церкви, 5 десятин землі і побудував великий будинок. З тих пір ця місцевість за прізвищем власника будинку називається Стрекалова гірка. Михайло Стрекалов мав чудову бібліотеку. Є дані, що 1910 року цією бібліотекою користувався відомий письменник Степан Васильченко. Донька Михайла Стрекалова на потреби мешканців подарувала під бібліотеку 4 кімнати у власному будинку. 
    Буремні революційні події не зачепили фондів бібліотеки, люди зберегли їх. І 1936 року бібліотека відкрила свої двері для відвідувачів і розміщувалась тут аж до середини 70-х років ХХ століття. 1937-го бібліотеці було присвоєно ім’я легендарного радянського льотчика Валерія Павловича Чкалова (1904—1938) як данину і вдячність його подвигу. Це ім’я не випадкове для Києва. Льотчик часто бував у нашому місті, любив і шанував його. Відомо, що Валерій Чкалов був головою суддівської колегії змагань із мотоциклетного спорту, які проходили в Києві до війни. Саме він із екіпажем на одномоторному літаку здійснив свій рекордний безпосадочний переліт із Москви на Далекий Схід (56 годин).
В роки окупації Києва книжки з фондів бібліотеки врятувала одна монашка з Покровської церкви, яка переховувала їх в погребі. 
    У бібліотеці багато років працює краєзнавчий клуб «Київ. Події. Роки. Люди». Тому так багато унікальної краєзнавчої інформації зібрано бібліотекарями і читачами. А ще бібліотека допомагає творчому розвитку своїх читачів. Власними силами видає їх збірки. Цього року бібліотека працювала над поширенням творчості поета Дмитра Нонка. Його творчий спадок надзвичайно цікавий. Але, на жаль, свої вірші при житті він не зміг видати. Уже відбулися і будуть продовжуватись поетичні зустрічі у бібліотеці, де всі охочі зможуть познайомитись з його творчістю. Зусиллями рідні та працівників бібліотеки заплановано видання першої книжки його віршів. Про це читайте на сторінках газети "День".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу