Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 11 жовтня 2021 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2022 рік

 

Вітаю, колеги. Саме у цей час щороку я виставляю публікацію під назвою «Плануємо роботу публічної бібліотеки на…».
Знаю, багато хто шукає інформацію для включення до плану роботи бібліотеки важливих  ювілейних дат та подій, що відзначатимуться  у наступому році, якихось поетичних назв до виставок, вечорів та інших форм популяризації знань, літератури та мистецтва.
На цей раз дещо не виправдаю очікувань, бо зупинюся на завданнях, які потрібно вирішувати з огляду на виклики, що стоять перед бібліотеками.
Лише зазначу, що Міжнародні десятиліття за рішенням ООН залишаються незмінними, календар ООН з відзначення у 2022 році міжнародних днів дивіться тут https://www.dilovamova.com/index.php?page=142&calendar=un&year=2022
Які дати відзначатиме Україна у 2022 році можна подивитися тут https://uk.wikipedia.org/wiki/2022_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96
Не зайве буде нагадати про те, що згідно з Указом Президента України День молоді віднині буде відзначатися щорічно 12 серпня, в Міжнародний день молоді.
Зауважте, що Верховна Рада ухвалила постанову "Про відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди" (№4084). http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69908, а Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила рішення щодо відзначення нових пам'ятних дат у 2022-2023 роках, серед яких - дві ініціативи від України: 150-річчя від дня народження оперної співачки Соломії Крушельницької та 300-річчя філософа Григорія Сковороди у 2022 році.
Працівниками науково-методичного відділу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки підготовлено ПОСІБНИК до планування, яким рекомендую скористатися.
Ну і про Книжкову столицю світу 2022, статус, якого так прагне Київ. Генеральним директором ЮНЕСКО Одрі Азулі за рекомендацією Консультативного комітету Всесвітньої столиці книг місто Гвадалахара (Мексика) було визнано Світовою столицею книги на 2022 рік. Місто, яке з 2017 року вже є Творчим містом ЮНЕСКО, було обрано для його комплексного плану політики, спрямованої на дотримання прав людини, гендерної рівності і культури світу серед населення, а також використання величезного потенціалу книжок та літератури вцілому як інструментів впливу та змін на краще.
Місто буде використовувати культурні цінності, такі як бібліотеки,  книжкові магазини, незалежні видавництва, а також всесвітньо відому міжнародну книжкову виставку,  щоб поліпшити політику запобігання насильству.
Програма Гвадалахари зосереджена на трьох стратегічних напрямках: повернення громадського простору за допомогою читацької діяльності в парках та інших доступних місцях; соціальні зв'язки та згуртованість, особливо з дитячою читацькою аудиторією;  зміцнення ідентичності сусідства за допомогою зв’язків між поколіннями, розповідей та вуличної поезії.
Програма книжкової столиці світу включатиме літературні заходи у співпраці з латиноамериканськими письменниками, художній проєкт на Вавилонській вежі, події, що пов’язують театр і музику з літературою, а також використання місцевого радіо для читання віршів. Чим не орієнтири для діяльності наших бібліотек?.
Основними завданнями бібліотек є і залишаються:
• безплатно позичати бібліотечні книжки  і надавати усім без винятку громадянам доступ до бібліотечних фондів як фізично так і онлайн;
• бути відкритим фізичним простором, де кожен відчуватиме себе бажаним, впевненим і натхненним;
• мати персонал, який здійснює посередництво у великому масиві літератури, керівництво та  надає допомогу в пошуку інформації;
• сприяти тісній взаємодії з користувачами у бібліотечній діяльності.
Раджу перед складанням плану роботи бібліотеки на рік продумати   основні цілі діяльності бібліотеки. До прикладу. Як розвиватимете фізичну бібліотеку, як електронні сервіси, що робитимете задля популяризації книжки і читання, які впровадите програми для дітей і молоді, ін. Тоді логічно і легко визначитися із відповідними дрібними плановими завданнями для їх досягнення.
Плануючи діяльність бібліотеки на наступний рік ми маємо пам’ятати, що наші зусилля в кінцевому результаті  мають:  покращити якість фондів і збільшити
 кількість  видач бібліотечних  матеріалів, збільшити кількість візитів у бібліотеку оф та онлайн,  збільшити робочий час обслуговування за необхідності, підвищити рівень задоволеності користувачів фізичною бібліотекою та її  цифровим сервісами, підвищити рівень поінформованості громадян про пропозиції, послуги та діяльність бібліотеки, розширити співпрацю та коло партнерів.
Ну і на завершення – корисне для розрахунку річного бюджету робочого часу. Без цього ніяк.
Уряд прийняв розпорядження про перенесення робочих днів-2022 https://medoc.ua/blog/urjad-prijnjav-rozporjadzhennja-pro-perenesennja-robochih-dniv-2022
Норми тривалості робочого часу https://buhgalter.com.ua/dovidnik/normi-robochogo-chasu/normi-trivalosti-robochogo-chasu-na-2022-rik/
Як розрахувати бюджет робочого часу дивіться тут https://pidru4niki.com/12631113/ekonomika/rozrahunok_byudzhetu_robochogo_chasu.
Успішного планування! 

7 коментарів:

  1. Щиро дякуємо за Поради. Як завжди вчасно, змістовно, професійно.

    ВідповістиВидалити
  2. Спасибі за публікації. Дуже потрібні в роботі

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую. Дуже корисні поради до планування.

    ВідповістиВидалити
  4. Дякуємо. Ваші поради полегшують і пришвидшують планування бібліотеки

    ВідповістиВидалити
  5. Ірина Кравець22 грудня 2021 р. о 12:25

    Дякую за професійні поради!!!

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу