Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 28 листопада 2010 р.

Яка перспектива у паперових книжок?

     Всі ми періодично чуємо із різних інформаційних джерел про те, що у паперових книжок немає майбутнього, паперова книга незабаром щезне. Від цього бібліотекарям стає не дуже затишно. Особливо тоді, коли  натрапляємо на читаючих у транспорті людей із чорно-білими планшетами в руках, так званими рідерами або "читалками".  Ці пристрої засновані на розробленій ще в дев'яностих роках вченими з Массачусетського технологічного інституту технології «електронного паперу» (EPD Electronic paper display). На вигляд дуже прості: на  білий дисплей порядково виводиться друкований текст, клавішами по периметру екрана виконується навігація: перемикання сторінок, пошук закладок, масштабування і зміна шрифту. На відміну від традиційних моніторів, що застосовуються при виробництві комп'ютерів, текст на «електронному папері» не мерехтить. Очі від нього не втомлюються: і якщо традиційний монітор, скажімо, кишенькового комп'ютера або ноутбука, по суті, не відрізняється від «настільного» - він формує зображення за допомогою точок, що світяться, - електронний папір рідера більш подібний до екрану калькулятора (рідкокристалічний). А тому не світиться і не дратує око. 

Якісні електронні книжки можуть працювати без підзарядки декілька тижнів поспіль. Не дуже габаритний  рідер  здатен зберігати у своїй пам’яті до 200 великих книжок, зокрема й словники. За допомогою додаткових функцій в електронних книжках можна робити закладки, форматувати документи, використовувати аудіофайли, виходити в Інтернет і записувати свої думки  на  медіаплеєр.
     Статистика говорить, що кожен п'ятий американець читає електронні книжки. В Україні аналогічний відсоток ще дуже низький.  Але варто зауважити, що вітчизняні рідери вже займають 43% ринку СНД і 5% світового ринку. Тобто, в Україні виробники рідерів входять у трійку світових лідерів, але електронні книжки читає мало українців. Очевидно, справа у вартості:   в українському  Інтернеті пристрій для електронного читання можна придбати за 1830–2475 грн.  Сьогодні, коли звичайна друкована книжка коштує вже 50–80 грн., а електронна копія книжки у кілька разів дешевша за паперову,  активні читачі неодмінно переглянуть свої купівельні звички  на  користь  рідерів. Це справа часу, затримка лише у вартості нововведення. 
     Із рідерами, вважаю, прояснила ситуацію. Що ж очікує паперові книжки?
    В першу чергу книга - це зміст. Текст виникає в голові у автора, і «носій» не впливає на цей принцип. Якщо простежити історію книги,  то  помітимо, що технологія передачі тексту завжди змінювалася: глиняні таблички, сувої папірусу, пергамент і нарешті - папір. Кодекс (зошит зшитих аркушів, те, що зараз у нас асоціюється з книгою)  з'явився лише  в Стародавньому Римі, а матеріалом для сторінок книг протягом усього Середньовіччя служив пергамент - вискоблена шкіра.  Не буду переповідати історію книгодрукування в Україні, лише зазначу, що за переконаннями експертів паперова  книга як частина нашої культури залишиться і буде конкурувати з електронною у галузі художньої літератури. Електронна книга займе свою нішу в довідковій, навчальній літературі за рахунок своїх об'єктивних переваг: компактності, зручностей пошуку.
     Бо книга це не лише текст. Це і предмет матеріальної культури, а іноді і витвір мистецтва. Читаючи паперову книгу, отримуєш задоволення не тільки від тексту, який можливо, знаєш напам'ять або який можеш завантажити на iPhone і прочитати в електронному форматі. Передусім отримуєш задоволення від форми, від унікальних ілюстрацій, від дотику, прилучення до тієї епохи, коли була видана ця книга. Впевнена, що поняття "книжкова культура" не зникне. Звернімось до дитячих книжок. Гарна, з дорогою поліграфією, з ілюстраціями професійних художників книжка для дітей сьогодні  може коштувати 80-100 гривень. І надалі, з розвитком електронних книг, щоб бути конкурентноспроможними, видавці  намагатимуться якісніше та гарніше видавати книги, бо у противному випадку читач просто не купить паперове видання.  Папір ще дуже довго залишиться універсальним носієм,  а нам потрібно просто навчитися жити паралельно. Нехай наші користувачі читають так, як їм хочеться, і так, як їм це зручно. До того ж паперові книжки читати зручніше. Отже, вони нікуди не пропадуть, а  життя саме все скерує,  і саме все розставить по своїх місцях.

Використані матеріали сайтів http://glavred.info/archive/2010/11/14/120254-8.html/
                          http://www.pravmir.ru/na-smenu-bumage-kak-my-chitaem/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу