Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 24 листопада 2010 р.

Шевченкіана збагатилася


М.І. Стратілат
      Сьогодні в Національній парламентській бібліотеці України відбулося 3-є засідання шевченкознавчих студій, що було присвячене презентації альбому "Тарас Шевченко - академік гравюри". Вихід цього альбому - визначна літературно-мистецька і духовна подія. Адже у жовтні цього року  виповнилося 150  років з часу, як за кілька місяців до смерті Тарас Григорович отримав від Петербурзької Академії мистецтв звання академіка гравюри. Цей факт, як і його спадщина в галузі гравюри, мав велике значення для введення українського мистецтва в контекст західноєвропейського, для подальшого розвитку цієї техніки в Україні.
     Автор тексту й упорядник   видання народний художник України Микола Іванович Стратілат розповів про свою роботу над створенням альбому, висловив подяку усім, хто його підтримав: Хмельницькому  міському Товариству української мови імені Тараса Шевченка "Просвіта", Національному музею Тараса Шевченка, ЗАТ “Оболонь”, представники яких також були присутні на заході.
     Мені не вдалося ознайомитись із виданням, але варто зазначити, що  виглядає оригінально: велика папка синього кольору зі срібним тисненням тексту. Видано накладом 700 примірників. До альбому окремою книжкою видана монографія Миколи Івановича Стратілата з докладним описом манери гравірування Тараса Шевченка та тематики його робіт. Видання вміщує всі 26 офортів, ранню гравюру в техніці гальваноакустики, а також репродукцію Диплома академіка гравюри, виписаного на ім’я Тараса Шевченка.
     Усі ці реліквії, як і особисті речі, а також інструменти гравера нині зберігаються у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві.

До теми пропоную ознайомитись із статею "ТАРАС ШЕВЧЕНКО: АКАДЕМІК, А НЕ САМОУЧКА"

3 коментарі:

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу