Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 21 жовтня 2011 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2012 рік

      Планування - річ відповідальна. Адже план роботи має відображати зміст, різноманітність форм і методів роботи, за допомогою яких реалізується місія бібліотеки і вирішуються завдання, що стоять перед нею. Передусім, план роботи має бути орієнтований на інформаційні та соціокультурні потреби  користувачів бібліотеки. І, звичайно, відображати діяльність бібліотеки як соціальної  установи, що чутливо реагує на всі соціально значимі події, що відбуваються у суспільстві.
     Примірну структуру річного плану роботи ЦБС  ви маєте.  Основні розділи плану можуть доповнюватися підрозділами відповідно до пріоритетів діяльності ЦБС у наступному році.
 Приступаючи до планування, не зайве буде ознайомитись із методичними рекомендаціями План роботи як вид творчості. Не зважайте, що для шкільних бібліотек, адже завдання  у нас спільні. Спланувати масову роботу допоможуть рекомендації Львівської обласної бібліотеки для дітей.

      2012 рік для України стане визначальним з огляду на деякі події, що є знаковими для розвитку та самопрезентації нашої держави на світових теренах. Перша з подій – Євро-2012 продемонструє наскільки спроможна Україна забезпечити необхідний організаційний рівень для проведення спортивної події європейського масштабу. Друга – вибори до Верховної Ради, покаже, чи визначились українці з тим шляхом, який обрали для подальшого розвитку.
І, нарешті, третя подія, про яку знають лише вузькопрофільні фахівці з державних органів та правозахисні організації, що опікуються правами людини. Це – Універсальний Періодичний Огляд (УПО), що організовується Радою ООН з Прав Людини з метою перевірки стандартів та практики забезпечення прав людини державами-членами Організації Об’єднаних Націй. Практика таких оглядів була введена досить недавно – з 2008 року. Кожний уряд повинен один раз на чотири роки надати Національну Доповідь щодо стану прав людини у своїй країні. Наша держава у 2008 році підготувала і презентувала першу таку доповідь.
     Слід пам'ятати, що у наступному році відбудуться вибори до Верховної Ради України та Всеукраїнський перепис населення  (Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 р. № 1565-р) (це для того, щоб при плануванні залишили трохи часу в резерві)

     У своєму щорічному посланні до народу Президент України Віктор Янукович оголосив 2012 рік Роком культури та відродження музеїв, отже, варто подумати, з якими музеями Києва     укласти угоду про співпрацю. 
     Відповідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 р. N 360-р  2012 рік - рік спорту та здорового способу життя. Тому  бібліотекам слід звернути увагу на включення у плани проведення  заходів на тему "Спорт і фізичне виховання - утвердження здорового способу життя та зміцнення миру",  участь у всеукраїнському конкурсі на кращий малюнок та фотографію зі спортивної тематики та всеукраїнській фотовиставці "Спортивні миттєвості" (жовтень) , участь у фестивалі "Пропаганда здорового способу життя" у рамках Всесвітнього дня здоров'я (квітень), підготовку інформаційних матеріалів за тематикою розвитку паралімпійського та дефлімпійського руху в Україні з метою їх презентації під час проведення Всеукраїнської виставки з нагоди відзначення Міжнародного Дня інвалідів, проведення засідань за круглим столом та конференцій з актуальних питань фізичної культури і спорту.  Детальніше про це в  Розпорядженні КМУ від 27.04.2011 року "Про заходи щодо підготовки та проведення в Україні у 2012 році Року спорту та здорового способу життя".
     Також можете запланувати  створення  або оновлення  інформаційних баз даних про оздоровчі та спортивні дитячі заклади столиці "Віддаємо дитину у спорт". Заплануйте інформаційні години, інші форми заходів, що будуть присвячені темі спорту в житті видатних особистостей. Наприклад, "Спорт у житті і творчості Шостаковича". Це також  може бути "Жива Книга", тобто зустріч зі спортсменом або людиною, яка відновила своє здоров'я завдяки наполегливій роботі над собою. Можна включити заходи з популяризації книг, що висвітлюють модні сьогодні східні системи оздоровчих гімнастик. Тему спорту  можуть розкрити заходи про  історію олімпійського руху, олімпійські види спорту, національні види спорту, спортивну славу України, про фізкультуру і здоров’я, нові технології в спорті, спортивних кумирів.  Також можна  включити заходи з висвітлення досягнень паралімпійських чемпіонів "Сильні духом прославляють Україну".
      Цікавою буде тама "Міфи і реалії давньогрецьких олімпіад", інші. Допоможе у проведенні заходів книга  Малов, В. И. Сто великих спортивных достижений / В.И. Малов. - М. : Вече, 2007.

Не забудьте, що у 2012 році Україна на державному рівні відзначатиме 200-річчя від дня народження поета-байкаря, белетриста, прозаїка, видавця і громадського діяча  Євгена  Гребінки. Дивіться Постанову Верховної Ради України .

У 2012 році ООН організовує проведення наступних міжнародних років:
Міжнародний рік стійкої енергетики для всіх. Відзначається згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН (A/RES/65/151)
Міжнародний рік коопераціїї. Відзначається згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН (A/RES/64/136)
70 років з часу підписання (1942) Декларації 26 держав-учасниць антигітлерівської коаліції, що стала початком створення ООН (1945)

Нагадую, що 2003 — 2012 рр. оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2001) Десятиріччям грамотності: освіта для всіх.
2012 - Всесвітній рік кажана.  Рік кажана - кампанія, ініційована Угодою про збереження популяцій європейських видів кажанів (EUROBATS). Кампаніюпідтримано UNEP - Програмою Об'єднаних націй по збереженню навколишньогосередовища. На 6-й Зустрічі сторін EUROBATS Угоди одностайно прийнято резолюцію щодо оголошення 2011 та 2012 років Роком кажана: 2011 рік - Рік кажана в Європі, 2012 - Всесвітній рік кажана.

В 2012 році Київ буде відзначати 1530-ту річницю з часу заснування міста.
Голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов доручив управлінням та профільним заступникам приступити до планування святкування Дня Києва.

Перелік рішень Київради, якими затверджено чільні міські цільові  програми,  дивіться на сайті КМДА.

Визначними датами у громадсько-політичному житті  України і Києва у 2012 році є:
975 років від заснування бібліотеки Софійського собору (бібліотека Ярослава Мудрого, 1037) 
825 років з часу першої літописної згадки назви "Україна" стосовно земель південної Київщини та Переяславщини (1187);
500 років перемоги українсько-литовського війська на чолі з князем К. І. Острозьким у битві з татарами під Вишневцем (1512);
325 років з часу обрання гетьманом України Івана Степановича Мазепи (25.07.1687);
175 років з часу випуску «Русалки Дністрової» — першого західноукраїнського альманаху;(Постанова  Верховної Ради України). 
175 років з початку спорудження будівлі Київського Університету (архітектор В. І. Беретті) (1837);
150 років від початку проектування та будівництва Володимирського кафедрального собору (архітектори: І. Шторм, П. Спарро, О. Беретті) (1862);
90 років з часу створення Книжкової палати України (27.06.1922);
90 років з часу створення Л. С. Курбасем театру "Березіль" (1922);
90 років з часу створення Національного музею російського мистецтва (1922);
90 років з часу заснування видавництва АН України «Наукова думка» (1922); 
90 років із часу заснування (1922) Українського наукового інституту книгознавства (УНІК); 
80 років (1932) вшанування пам'яті жертв голодомору; 
80 років з часу заснування видавництва «Мистецтво» (1932); 
80 років з часу урочистого відкриття Дніпрогесу (10.10.1932); 
80 років з часу створення Спілки композиторів України (2.06.1932); 
80 років із дня утворення Київської області (1932); 
70 років з початку звільнення України від німецько-фашистських окупантів (18.12.1942);
60 років тому у Києві відкрито перший в Україні планетарій (1952); 
30 років тому відбулося відкриття обеліска місту-герою Києву у столиці України; 
20 років тому  у Києві відбувся Перший світовий конгрес українців (1992); 
20 років з часу затвердження Президією Верховної Ради України Указу "Про Державний гімн України" (15.01.1992)
Календар знаменних та пам'ятних дат і перелік публічних бібліотек Києва, які відзначатимуть у 2012 році свої ювілеї, дивіться  на сайті Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.

14 коментарів:

  1. Спасибо за информацию.Да,бурный ожидается год.И выборы и перепись.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо за інформацию!Наступний рік дуже буде творчий.

    ВідповістиВидалити
  3. )))) Готується методичне видання з планування роботи бібліотеки з більш повною інформацією та з переліком загальноміських заходів з підвищення фахового рівня. Вже після 10 листопада.

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже вдячна за інформацію. Вже сьогодні своїм дівчатам давала цю нову інформацію. На Вашу адресу, пані Ольго, почула багато теплих слів і дякування за те, що так рано і вчасно підготували такий матеріал.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую.Мені дуже приємно). Десь у п'ятницю виставлю зразки соціальних міні-проектів з окремих напрямів діяльності. Так що заглядайте! )

    ВідповістиВидалити
  6. Аліна Острова26 жовтня 2011 р. о 16:01

    Дякуємо за своєчасну та корисну інформацію!

    ВідповістиВидалити
  7. Щиро вдячна за змістовну і так необхідну інформацію

    ВідповістиВидалити
  8. Вам дякую за відгук! Приємно знати, що не даремно старались :)

    ВідповістиВидалити
  9. Дякуємо (від себе і клег по масовій бібіотеці) за потрібну і корисну інформацію. Особливо за видами і типологією заходів. Так само вражає і їх тематика. Досить багато потрібної інформації по методичній роботі і роботі з читачами.

    ВідповістиВидалити
  10. Дякую вам за відгук. Так приємно знати, що матеріал використовується і допомагає!!! Відразу настрій покращується!!! ))))

    ВідповістиВидалити
  11. Дякуємо за корисну інформацію.

    ВідповістиВидалити
  12. Та коли ви вже навчитесь писати на українській мові, пенове кореспонденти??? Не "Евро-2012", а "Євро-2012". Йолопи!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. З огляду на те, що цей коментар написали Йолопи (підписались же!), Йолопам пораджу надалі писати пАнове через а, а не через е. А до того ж, пишуть українською мовою, а не на українській мові.))) Дякую. Підправила.

      Видалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу