Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 1 жовтня 2011 р.

Зберегти не можна втратити

      Дуже хочеться визначитись, де ж поставити кому у реченні з назви допису.  Бібліотечні фонди належним чином не поповнюються ось уже три роки поспіль. В цих умовах бібліотекарі  для того, щоб не залишитись ні з чим, докладають  зусилля до збереження цінних книг та книг високої вартості, що надійшли у фонди в докризовий період. Адже і у фондах  абонементів є книги вартістю понад 300 гривень, а то й дорожчі.  Бібліотекар є матеріально відповідальною особою, а грошова застава застосовувалась як запобіжний засіб для того, щоб книги високої вартості неушкоджені та  вчасно поверталися у бібліотеку до  інших читачів.
      Спочатку була дуже спантеличена Наказом Міністерства культури України від 8.08. 2011  Про визнання таким, що втратив чинність Наказу Міністерства культури і мистецтв України від 05.05.99 N 274, відповідно якого була розроблена Інструкція про порядок застосування в бібліотеках України грошової застави за особливо цінні книги та об'єкти користування.
 У цій інструкції застава визначається як  засіб реалізації зобов'язань користувача щодо повернення книг, одержаних у бібліотеці в тимчасове користування, виражений як їхній грошовий еквівалент.
     І в наказі, що визначає порядок застосування грошової застави і в наказі, що анульовує цей наказ першим реченням є відповідність цих наказів Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу".
      У ст. 20  Закону України "Про бібліотеки та бібліотечну справу" у шостому абзаці йдеться про те, що бібліотеки мають право "визначати при наданні користувачам бібліотеки документів розмір коштів, що передаються бібліотеці як забезпечення виконання зобов'язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів, у випадках, передбачених правилами користування бібліотеками".  Словосполучення "грошова застава" там відсутнє. Останні зміни від 01.01.2010 р.
     "Типові правила користування бібліотеками в Україні" у пункті 2.7 прописують наступне: "При наданні користувачам документів, які мають підвищений попит, додому бібліотекою визначається розмір коштів, що передаються користувачами як забезпечення виконання ними зобов'язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів. За дітей кошти вносять батьки або особи, під наглядом яких перебувають діти. Якщо одержані в бібліотеці у такий спосіб документи не повертаються користувачами в зазначений термін і дії щодо їх повернення не мають результату, то кошти зараховуються на поточний рахунок бібліотеки і використовуються на придбання чи оправлення бібліотечних документів. ( Пункт 2.7 в редакції Наказу Мінкультури N 319 ( z0538-01 ) від 25.05.2001). Саме цією редакцією з цього пункту словосполучення "під грошову заставу" вилучено. 

.Отже, з огляду на зазначене вище, термін "грошова застава" у бібліотечному законодавстві не вживається, отже,  не  може бути вживаним  в  інструкціях та положеннях бібліотеки. Але розмір коштів для забезпечення виконання читачем зобов'язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів, бібліотеки можуть визначати згідно із законодавством. Ось до такого висновку я дійшла. А з огляду на те, що ніяких пояснень і обговорень цього питання я не знайшла,  а працівники бібліотек  сприймають його  неоднозначно,  буду рада почути ваші думки з цього приводу.

5 коментарів:

  1. А в чому ж принципова різниця між грошова застава і кошти, що передаються для? Просто попередження, щоб не використовували це словосполучення у документах?

    ВідповістиВидалити
  2. Саме так я це зрозуміла. Наказом скасовується "Інструкція...", але ж зміни в Закон "Про бібліотеки і бібліотечну справу" і в "Типові правила користування бібліотеками в Україні" не внесені.

    ВідповістиВидалити
  3. Добре було б почути думку з цього приводу фахівців Національної парламентської бібліотеки України.

    ВідповістиВидалити
  4. А "больших специалистов" Минкульта спросить. Этого Наказа на их сайте не имеется. Может они о нем и не ведают?

    ВідповістиВидалити
  5. @Людмила
    Цей Наказ на сайті Міністерства культури розміщено у розділі Нормативно правові-акти - Тексти документів. Дивіться уважніше.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу