Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 21 лютого 2011 р.

Поверніть їй надію на процвітання

"Хай це, можливо, і не найсуттєвіше, але ти, дитино, покликана захищати своїми долоньками крихітну свічечку букви «ї»,  а також, витягнувшись на пальчиках, оберігати місячний серпик букви «є», що зрізаний з неба разом із ниточкою. Бо, кажуть, дитино, що мова наша — солов'їна. Правильно кажуть. Але затям собі, що колись можуть настати і такі часи, коли нашої мови не буде пам'ятати навіть найменший соловейко. Тому не можна покладатися тільки на солов'їв, дитино". І. Малкович
      Сьогодні  Міжнародний день рідної мови. Я непогано знаю російську мову, бо свого часу з 2-го і  по 10-ий клас радянської середньої школи вивчала мову, "что на ней разговаривал Ленин".  Я не настільки наївна, щоб закликати відмовитися від спілкування російською. Але...  Учені кажуть, що до кінця століття кількість мов на Землі скоротиться у 10 разів. І це непокоїть багатьох прогресивних діячів сучасності. Один з найбільш відомих у світі фахівців-лінґвістів Дейвід Кристал сказав: “Головна причина, на мою думку, в тому, що багатство мов подібне до людського різноманіття. Людство тому й стало таким розвиненим, що вміло пристосовуватись до різних обставин. А мова – це інтелектуальний еквівалент біологічних здібностей. Наш розум повинен працювати, і працює він завжди по-різному; кожна інша мова має своє бачення світу, і ми можемо кожен раз по-новому його сприймати носієм іншої мови. Кожного разу, коли втрачається якась мова, ми втрачаємо унікальний погляд на світ”.    На сьогодні мовами, що за класифікацією ЮНЕСКО належать до зникаючих мов, є білоруська, башкирська і кримськотатарська мови. Що ж до таких мов, як українська, то британський професор вважає, що “кількість людей, яка користується тою чи іншою мовою, не має вирішального значення. Мова може бути вимираючою, навіть якщо нею говорять сотні тисяч людей. Все залежить від обставин, мотивації самих людей і мотивації влади, яка хоче чи не хоче підтримати національну тотожність”. 
       Але я переконана, що найліпшим рецептом, що дозволить  нехай повільно, але впевнено повернути українській мові надію на процвітання, є створення корисного і цікавого україномовного інтернет-ресурсу. Наприклад, створити  власний україномовний блог і намагатися наповнювати його  дописами такого рівня,  щоб їх використовували і перекладали на інші мови світу!  Можна голосно і натхненно присягатися в любові до рідної мови, а можна тихо і наполегливо робити посильний внесок у її пітримку.
  
Марія Щур. Вмираючі мови – чи буде українська однією з них?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу