Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 18 листопада 2010 р.

Перші ластівки Wі-Fі у публічних бібліотеках

         Wi-Fi (Вай-Фай) - це сучасна бездротова технологія  з'єднання комп'ютерів у мережу або підключення їх до Інтернету. Назва "Wi-Fi" - це скорочення словосполучення "Wireless-Fidelity", що в перекладі на українську означає "Бездротова Свобода". І це в якомусь сенсі відображає призначення даного бездротового інтерфейса. Переваг у такого зв'язку багато, але основних два.
Це мобільність і досить висока, в порівнянні з «дідівськими» модемними методами та і виділеними лініями швидкість, що забезпечує нормальне викачування файлів без "зависань і залипань".
     Який же принцип дії бездротової мережі? Найдоступніше про це говорить Вікіпедія: "Ядром бездротової мережі Wi-Fi є так звана точка доступу (Access Point), яка підключається до якоїсь наземної мережевої інфраструктури (каналів Інтернет-провайдера) та забезпечує передачу радіосигналу. Зазвичай, точка доступу складається із приймача, передавача, інтерфейсу для підключення до дротової мережі та програмного забезпечення для обробки даних. Навколо точки доступу формується територія радіусом 50-100 метрів (її називають хот-спотом або зоною Wi-Fi), де можна користуватися бездротовою мережею.
     Для того, щоб підключитися до точки доступу та відчути всі переваги бездротової мережі, власнику ноутбуку або мобільного пристрою із Wi-Fi адаптером необхідно просто потрапити в радіус її дії. Усі дії із визначення пристрою та налаштування мережі більшість операційних систем комп'ютерів і мобільних пристроїв проводять автоматично. Якщо користувач одночасно потрапляє в декілька Wi-Fi зон, то підключення здійснюється до точки доступу, що забезпечує найсильніший сигнал". Ніби зрозуміло, еге ж?
       Сьогодні точки виходу Wi-Fi є в кінотеатрах, кафе, ресторанах, боулінг-клубах та інших місцях Києва, де може виникнути потреба терміново перевірити електронну пошту, а звичайного Інтернету під рукою немає і поки не передбачається.  Наявність Wi-Fi-доступу  сьогодні є частиною сучасного пакету послуг, без якого заклад поступово перестає сприйматися як актуальний.
     Здається, я переконала вас усіх, шановні колеги, наскільки ця послуга є важливою для публічної  бібліотеки. А що у нас з вай-фаєм?  Перегляньте, будь-ласка, список точок  доступу до безкоштовної послуги Wi-Fi для населення Києва. У переліку - 4 публічні бібліотеки ЦБС Оболонського району (3 бібліотеки для дітей та ЦРБ ім. О.С.Пушкіна). Подбайте,  щоб і ваша бібліотека якнайшвидше опинилася у списку точок доступу до Wi-Fi
  У Києві (і не лише) послуги безпровідного доступу до Інтернету за технологією Wi-Fi гарантованої швидкості пропонує компанія ВАТ “Укртелеком”. Тарифи досить непогані. Хоча, наразі  "Укртелеком" у стадії приватизації. І в який бік зміняться тарифи - поки що невідомо. Організація Wi-Fi-доступу  в бібліотеках не вимагає великих  вкладень і є реально можливою  навіть в умовах дуже і дуже обмеженого фінансування на розвиток публічних бібліотек. 
Про послугу доступу до Інтернету за технологією Wi-Fi у відділі літератури іноземними мовами Публічної бібліотеки імені Лесі Українки читайте тут.

7 коментарів:

  1. Вдячні Вам за цікаву інформацію. Дуже раді за колег! Маємо надію, що незабаром зможемо впровадити це і у себе.
    Гарних нових проектів! Колеги з Дніпровського р-ну.

    ВідповістиВидалити
  2. Без сумніву! А ми вам вдячні за вашу завзятість і небайдужість!))

    ВідповістиВидалити
  3. В библиотеке им. В. Маяковского (ЦБС Днепровского района) уже давно есть Wi-Fi :)

    ВідповістиВидалити
  4. Чому нема реклами? В списку "Укртелекому" вас немає(. Чи у вас не від Укртелекому?

    ВідповістиВидалити
  5. У нас Intraffic.
    Реклама есть на витринах библиотеки, многие удивляются подобной услуге.

    ВідповістиВидалити
  6. Чудово! Є надія, що незабаром користувачі будуть дивуватися, якщо десь у бібліотеці не буде такої послуги.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу