Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 22 листопада 2010 р.

Про наше, професійне...

  Пам'ятаю, як Кеті Шекетофф мене заспокоювала, коли під час відвідин публічних бібліотек Данії мені важко було стримувати емоції від враження. Вона тоді сказала приблизно так: в Україні бібліотеки непогані.  У Мексиці набагато гірші.  Звичайно, для заспокоєння можна порівнювати себе з гіршими, але ж не для прогресу.
   Ми часто думаємо так: от мали б ми бібліобуса, ото почалося  б просування читання! От мали б ми бібліотеку площею 5 квадратних кілометрів, як в Хьорнінгу, - ото було б у нас відвідувачів!
А по суті - дуже багато залежить  від бібліотекарів: від  їх вміння працювати з владою, громадою, спонсорами, від розуміння своїх прямих обов'язків.
     Припасла в чернетках ролик про бібліотекаря за покликанням душі із Колумбії. Та по ньому вже проїхався Бібліотечний автобан, продемонструвавши ще один вид бібліобуса - бібліовіслюка. Я ж хочу, щоб ви подивились на цей ролик під іншим кутом, різнопланово (як  це любить один Пан).
     У Колумбії, в невеликому містечку Ла-Глорія, повідомляє  сайт, вчитель початкової школи Луїс Соріано впродовж 10-ти років кожен свій вихідний на своїй мобільній бібліотеці - Бібліовіслюкові їздить у  гори і через поля  в  села, де на нього з нетерпінням чекають діти.  Він твердо вірить, що залучення до читання людей, які не мають доступу до книги, зможе поліпшити країну і відкрити можливості для майбутнього покоління Колумбії. Він планує разом  із дружиною побудувати першу публічну бібліотеку в Ла-Глорії, де,  нарешті, зможе виставити для відвідувачів усю свою колекцію книг.
    На сайті такоже міститься заклик допомогти Луїсу пожертвами та книгами для здійснення його благородного плану.
    Звичайно, я не закликаю сідати, як герой відеоролика, на віслюка -  і в маси!  І справа навіть не в тому, на чому він транспортує книги. У кожній країні своя ситуація і свої можливості. Головне оте покликання душі. А методи поширення книги завжди знайдуться.

2 коментарі:

  1. Правильно, в першу чергу, все залежить від бібліотекарів

    ВідповістиВидалити
  2. І я з цим погоджуюсь... реально в Києві багато бібліотек серед тих, які я знаю, мають майже однакові приміщення і працюють в однакових умовах. Але одні мають свій стиль, їм є що показати, а другі так собі, сіренькі

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу