Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 23 жовтня 2019 р.

Сучасна українська драматургія у фонді публічної бібліотеки

Підготувала до участі в обговоренні за круглим столом матеріал про твори сучасної драматургії, їх наявність у фондах бібліотек, про те, які фактори впливають на попит читачів на таку літературу, яким чином сучасний театр впливає на активізацію попиту на прочитання сучасних драматичних творів.  Ділюся.
Cучасний театр, на мою думку, боїться сучасної драматургії. Далеко ходити не треба. В межах проекту «Бібліотека+ театр», за яким  у бібліотеці  відбуваються покази вистав, відвідувачі можуть переглянути вистави за творами світової драматургії і української класики. Пєси сучасної драматургії  не представлені. Ситуацію виправляємо, заключивши угоду з аматорським театром "Вітряк" на показ у бібліотеці вистави «Гібридний суд» (автор і режисер Соловєнко).  Вона про те як Президент холдингу, який підозрюється в кількох злочинах, погоджується на суд в прямому телеефірі з використанням детектора брехні. Таким чином хочемо привернути увагу до сучасної української драматургії. Адже саме вона найактивніше з усіх форм художнього висловлювання досліджує наразі найширший зріз соціальних проблем, конфліктів, національних історичних травм.  
Чи запитувані твори сучасної української драматургії у бібліотеках. Так, але недостатньо.  Можливо, через те, що мало таких творів видавалося впродовж останніх десятиліть і ця тривала ніша зробила свою справу.
Як правило, друк збірок драматичних текстів йде вслід активній театральній діяльності, а не навпаки. Як і поетичних збірок. Бо для такого роду творів потрібен, напевне, героїчний альтруїзм вітчизняних видавців.Адже їм потрібно, аби видана книжка купувалася. Навіть поетичні книги найчастіше купують вслід за читанням поезій під час публічних заходів та перформансів.  Драму  також, напевне, почнуть видавати, коли з’являться драматурги з аудиторією, що після постановки їх п’єс захоче прочитати ще й інші.
Або через грантові та державні чи місцеві проекти підтримки книговидання. Як от програма «Київ інформаційний». Місто підтримало видання до прикладу,  Гончарова, Р. Дзвони долі : [п'єси] / Раїса Гончарова. - Київ : Фенікс, 2017. - 176 с. : іл. Ця книжка чудових п'єс потрапила  майже в усі публічні бібліотеки Києва, завдячуючи міській владі і зокрема,  департаменту суспільних комунікацій.
Трохи видань (вибірково) сучасної української драматургії на абонементі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки зі статистикою кількості користувачів, що їх позичали для читання:
  • Перебийніс, П. М.  Цивілізація дерев : поезія, драматургія / Петро Перебийніс ; передм. Д. Павличка ; післям. В. Базилевського, М. Слабошпицького. - Київ : Український письменник, 2011. - 624 с. : портр. - 6 видач
  • Сучасна українська драматургія : альманах. Вип. 4 / упоряд., авт. передм. Ярослав Верещак. - Київ : Фенікс, 2007. - 344 с. - 12 видач. 
  • Сучасна українська драматургія : альманах. Вип. 3 / [упоряд. Н. Неждана]. - Київ : Український письменник, 2006. - 13 видач
  • Сучасна українська драматургія : альманах. Вип.1 / упоряд. В. Герасимчук. - К. : Український письменник, 2005. - 171 с. 10 видач
  • Українська драматургія : антологія : у 4 т.   / [упоряд. Т.Є. Назарова, О.І. Безгін, Р.Г. Коломієць]. - Харків : Фоліо, 2010. - 474 с. - 12 видач
  • Тисячна, С. Міні-моно-мело-драма про кохання : [п'єси] / Світлана Тисячна. - Київ : Фенікс, 2018. - 415 с. 4 видачі (у фонді - з лютого цього року)
  • Гончарова, Р. Дзвони долі : [п'єси] / Раїса Гончарова. - Київ : Фенікс, 2017. - 176 с. : іл. - 6 видач

Попит на твори сучасної української драматургії посилюється  у бібліотеках у період підготовки абітурієнтів до вступу на акторські факультети університетів чи училищ. 

1 коментар:

  1. Костянтин Солов'єнко28 жовтня 2019 р. о 20:02

    Проект «Бібліотека+ театр» я вважаю надзвичайно перспективним. Бо виграють всі його учасники: бібліотека, театр, читачі, глядачі, актори. Ситуація "виграш - виграш", яка рідко зустрічається в сьогоднішньому менеджменті.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу