Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 23 квітня 2015 р.

Готуємося до відзначення 70-річчя перемоги над нацизмом у Європі

Відповідно до Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
Кожного року ми визначалися з формами просвітницьких заходів на відзначення цієї дати та їх змістом, що базуються на основі книг, публікацій, фото та відеоматеріалів, наявних у фондах бібліотеки. Тож ухвалений 9 квітня цього року Верховною Радою закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборона пропаганди їх символіки" спантеличив і стривожив бібліотекарів, адже значна кількість видань, що надійшли у фонди до 1991 року, містять таку символіку.
Сьогодні, 23 квітня, Верховна Рада України внесла зміни до закону про заборону комуністичної та націонал-соціалістичного режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки.
Згідно з новини змінами, заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного і тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму на документах державних органів та органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих або виданих до 1991 року.
Йдеться про документи, видані закладами освіти і науки, підприємствами, установами, організаціями до 1991 року; в експозиціях музеїв, тематичних виставках, музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації; у твори мистецтва, створених до набрання чинності цього закону. Також заборона не поширюється на процес наукової діяльності. Заборона також не стосується бойових знамен, держнагород та інших відзнач до 1991 року.
Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги включає в себе: 
- переосмислення подій ІІ світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого;
- рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін);
- перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.

2 коментарі:

  1. "Якщо ви стріляєте в минуле з пістолета, майбутнє вистрілить у вас з гармати". Ті, хто утверджував радянську владу,попираючи попередню історію, це отримали...
    Та цікаво, з якої гармати поцілять у нас?

    Німець скаже: «Ви слав'яне».
    «Слав’яне! слав'яне!»
    Славних прадідів великих
    Правнуки погані!..

    ВідповістиВидалити
  2. Запам'яталась фраза: "в истории все расставляет по местам лишь последующий ход событий".

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу