Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 7 червня 2014 р.

Тенденції в дизайні

Чим бібліотека приваблива передусім? Напевне, переважна кількість бібліотекарів відповість, що гарно укомплектованим фондом. Дійсно, болюче для нас питання, з огляду на ситуацію з поповненням фонду, що спостерігається останні 5-6 років. І справа не в кількості надходжень, а у їх відповідності запитам користувачів.
Тенденції сьогодення свідчать ще й про те, що сучасна бібліотека приваблива  територією, "вільною від книг". Погляньте, як виглядають осучаснені бібліотеки Москви. "Теперь библиотека — это не фикусы с пыльными книгами, а открытые современные пространства. Доступ теперь свободный, в библиотеке можно работать: есть бесплатный быстрый интернет и много места".
Простір традиційних бібліотек - це передусім площа для розміщення, зберігання фонду, тобто, простір читання. Простір сучасної бібліотеки -  фокус-зони, більша частина яких пов'язана з новими ІТ. Адже багато відвідувачів приходять у бібліотеку не для читання книг, але для доступу до інформації через мобільні телефони, планшетні ноутбуки і т.п.

Одне з найважливіших завдань бібліотек - розвиток читання - ніколи не втратить своєї актуальності. Прекрасно, коли люди ідуть в бібліотеку читати.
Raheen бібліотека Австралійського католицького університету (ACU) була ініційована у відповідь на різке зростання числа студентів у Мельбурні. Баченням цього проекту було створення простору, що приваблював би молодь, бібліотеку, що не тільки сприяла б навчанню, але й натхненню і була приємною для перебування. До двоповерхової будівлі бібліотеки добудовано третій рівень. Цей додатковий простір, в поєднанні з реконфігурацією існуючих просторів, надав широкий спектр неформальних навчальних приміщень. В основу естетики приміщень покладено головний символ бібліотеки - паперові книги. Світла деревина, пом'ятий папір, шиття, форзац конструкції, оригамі, інше підкреслюють тему паперу.
У кого з'явиться щаслива можливість обновити чи й побудувати нову бібліотеку, зверніть увагу на цю ідею.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу