Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 14 червня 2014 р.

Цеглинки доброти для спільної справи

      Мої дні останнім часом розписані майже похвилинно. І як же важко виділити бодай годинку для того, аби поділитися у цьому блозі своїми новими враженнями. Проте, коли дуже хочеться, час знаходиться. Отож, пишу про вчорашнє відвідування музею «Мистецький арсенал».
Напевне, не в одної мене добродійність асоціюється, передусім, з ХIХ століттям і уславленими прізвищами українських підприємців-благодійників Терещенків, Ханенків, Попових… За невеликим виключенням. Різні часи, різні уподобання, інші реалії сьогодення. Та й благодійність двадцять першого століття – інша.
     Як визначається добродійна діяльність в нашій країні сьогодні? Згідно з Законом України «Про добродійність і добродійні організації» розуміється добровільна безкорислива діяльність добродійних організацій, що не передбачає отримання прибутку від цієї діяльності. Добродійна організація  у вказаному Законі  - неурядова організація, головною метою діяльності якої є здійснення добродійної діяльності в інтересах суспільства або окремих категорій осіб.
     За джерелами фінансування благодійні фонди поділяються на асоційовані (корпоративні) фонди, найбільш поширені, що створюються і фінансуються певною комерційною структурою, державні (міждержавні) фонди (донорські організації), що створюються і фінансуються урядом однієї або декількох країн (USAID, TACIS); незалежні (приватні) фонди, що створюються і фінансуються приватною особою або групою осіб, як правило, пов’язаних родинними зв’язками (MacArthur Foundation).
     Чому благодійні фонди так поширені у світі? Передусім, держави заохочують благодійництво і меценатство, законодавство багатьох країн допускає використання частки прибутку комерційних структур на добродійні цілі замість сплати відповідних податків. Аргументи з позиції уряду досить очевидні: благодійні фонди виділяють кошти на фінансування соціальних програм і проектів, тобто частково беруть на себе виконання функцій державних органів: надання допомоги інвалідам, малозабезпеченим, робота з дітьми і молоддю, освіта громадян. А що у нас? За добрі справи – покарання? Держава суворо стежить за бізнес-структурами, щоб зайвої копійки в неоподатковувану сферу не перепало. Так що дуже й не помеценатствуєш. Хіба не абсурдним є закон, що  «віддячує» благодійників сплачуванням податку на суму благодійної допомоги.
   Але, повернімось до Мистецького арсеналу і до моїх вражень. Круто, подумалось, і по-європейськи!
     Яким чином розвивається Мистецький арсенал?
У жовтні 2010 року розпочав свою діяльність благодійний фонд «Мистецький Арсенал», програма діяльності якого спрямована на всебічне сприяння розбудові, реконструкції та розвитку національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» як одного з наймасштабніших та найперспективніших гуманітарних проектів України, що продемонструє її належність до європейської та світової культури. Сторінка в мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/artfund.arsenal?fref=ts
Наразі триває розбудова його музейно-виставкового комплексу. Колектив музею ініціює розбудову комплексу спільними зусиллями всієї української спільноти, небайдужих до мистецького духовного надбання українців, серед яких – діячі культури, науковці, меценати, бізнесмени, студентська та учнівська молодь, наші співвітчизники за кордоном.
Імена благодійників уже закарбовані в історичну пам'ять музею. Серед інших відомих імен славних сучасників відразу у вічі впало імя колеги. Вони є членами Клубу Друзів Мистецького Арсеналу, що заснований у березні 2011 року. Участь у Клубі дає можливість кожному  залишити слід в історії і сприяти розвитку суспільства через підтримку мистецтва та культури.
Для тих громадян, які також хочуть  зробити посильний внесок у розвиток Мистецького Арсеналу, у листопаді 2011 року розроблено Інтернет-проект під гаслом «Створимо Мистецький Арсенал разом!».
Цей проект є дійсно унікальним. Передбачає відкритий і прозорий внесок  коштів кожним бажаючим представником  українського суспільства для  підтримки одного з найперспективніших проектів України у галузі культури. Кожен, хто прагне стати учасниками створення центру української культури і залишити своє ім'я в історії Мистецького Арсеналу, - скористайтеся  ресурсом, внесіть свою ценглинку у справу побудови і увіковічніть своє ім’я.
Ще один цікавий проект Мистецького арсеналу – впровадженняз 2013 року унікальної преміальної платіжної картки MasterCard World Art – спільного проекту Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» та Delta Premier 
Особливість цієї платіжної картки в поєднанні функцій платіжної карти, Клубної карти Клубу Друзів Мистецького Арсеналу (яка є, фактично, «вхідним білетом» до  Мистецького Арсеналу), та  унікального механізму здійснення благодійності у культурі. Картка дає можливість за допомогою лише одного внеску та щоденних витрат її власника протягом року підтримувати найперспективніший музей країни – Мистецький Арсенал. Адже банк за власний рахунок (а не за рахунок власника) перераховує 0,5% від суми кожної платіжної операції за карткою в торговельних мережах та мережі Інтернет (в Україні та за кордоном) на розбудову Мистецького Арсеналу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу