Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 7 лютого 2013 р.

БібліоГрафині

    Без сумніву, бібліограф - найтитулованіша бібліотечна посада. Титул граф чи графиня не лише переходив у спадок, але й присвоювався за заслуги, високі успіхи в якійсь діяльності.
    Пам'ятаю, як під час мого студентства, потрапивши на практику у Центральну бібліотеку Голосіївського району, вивчала ази бібліографічної та довідково-інформаційної роботи у головного бібліографа ЦБС Кобилко Ліни Марківни. Досі перед очима рекомендаційні списки літератури, що писались від руки акуратним бібліотечним почерком, оформлялись фломастерами і, якщо вистачало художнього хисту - аплікаціями чи й малюнками по темі списків. 
Ліна Марківна знала усе. Адже щоденне ведення систематичної картотеки статей, виконання складних довідок вимагало постійного відслідковування інформаційного потоку.
Спливли роки. Вже давно робоче місце бібліографа комп'ютеризовано,  систематична картотека ведеться в електронному варіанті, а бібліографічні списки та покажчики видаються у друкованому вигляді. На фото праворуч - свіжі бібліографічні посібники, видані відділом, очолюваним Ліною Марківною. В кожній бібліотеці району відчувається турбота бібліографа. Не лише репертуаром бібліографічних видань,  системою  посилань і відсилок в традиційних систематичних картотеках статей, але й інформуванням користувачів, до прикладу, про дні, що несприятливо можуть відбитися на здоров'ї  користувачів.
Або ось таким рекламним прийомом. Чому такі гарні фіалки на підвіконні бібліотеки? Бо вміємо доглядати. А хто навчив? Книги, звісно. Дякую, Ліно Марківно. Здоров'я Вам і наснаги.


     Бібліографи київських публічних ведуть надзвичайно складну і різнобічну ділянку роботи. Створюють електронні бібліографічні бази даних, а це дуже складна робота, що потребує високого рівня професіоналізму, створюють та  видають бібліографічні посібники

Бібліографи сьогодні роблять великий внесок у розвиток читання та популяризацію сучасної української художньої літератури.
 На фото ліворуч - серія інформаційно-бібліографічних видань ЦБС Подільського району, що присвячені творчості сучасних українських письмеників.

А ще бібліографи вміють дивувати. Не лише нетрадиційними  інформаційними виданнями,  але й календарями.
Календар від бібліографа ЦБС Дніпровського району







Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу