Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 23 березня 2020 р.

В очікуванні завтрашньої радості

Стимул людського життя – завтрашня радість. Саме очікування  завтрашньої радості дає колективу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки  сили рухатися далі і долати усі проблеми діяльності, що неминуче виникають в кожної бібліотеки, яка розміщується у пристосованих  орендованих приміщеннях  в різних місцевостях столиці.
Одним з орієнтирів сучасної публічної європейської бібліотеки є успішна взаємодія з навколишнім міським простором.
Як приклад – бібліотека одного з районів Барселони – Сант-Гервазі -бібліотека Джоан Марагалл.
Форма будівлі інтегрується в образ вулиці, і між існуючими будівлями та бібліотекою виникли нові міські простори.
Площа бібліотеки – 2396 кв. м.
Рік побудови: 2014
Години роботи: понеділок, середа та п’ятниця: 10-14 та 16-20: 30, вівторок та четвер: 10-20: 30
Половина площі бібліотеки розташована під землею, під садом Віль-Віль-ла-Флориди, що є старовинною аристократичною спорудою,  перетвореною на громадський публічний простір. Цей комплекс разом з бібліотекою створюють культурну, рекреаційну зону, місце зустрічей для місцевих жителів.
 
Поперечний зріз ілюструє розташування бібліотеки  під землею, під садом Віла Флорида. Малюнок: BCQ arquitectura barcelona.
Дах бібліотеки перетворено на рекреаційну зону, що також інтегрована з садом Віла Флорида, і одним із завдань проекту було збереження існуючих дерев саду.
Відвідувачі відвідують бібліотеку з однієї з головних вулиць Старого міста. Розташування входу до бібліотеки у поєднанні з оновленням вулиці та розширенням тротуарів створило нову пішохідну вулицю, яка сприяє створенню нового життя між будівлями. Таким чином бібліотека певною мірою відроджує давню призабуту історичну вулицю, а бібліотека стала архітектурною пам'яткою  Барселони.
 
Дах бібліотеки інтегрований в частину саду Віль Флориди. Сад, місця для сидіння та відпочинку, а також нова пішохідна вулиця створили новий громадський простір. Фото: Аріель Рамірес.
Бібліотека складається з двох поверхів. Перший поверх служить зоною прийому і зустрічей бібліотеки, з'єднуючи зовнішнє середовище з інтер’єром бібліотеки. На цьому поверсі - журнали, колекція фільмів та музики і дитяча бібліотека. На підвальному поверсі розміщена більша частина колекції бібліотеки, крім того є мультимедійна кімната, а також багатофункціональна кімната. У підвальному приміщенні встановлені три великі віконні полички для освітлення та вентиляції. Бібліотеці важливо створити світлі простори саме через її розташування під землею, а великі віконні фасади забезпечують  добре освітлення простору   і водночас запрошують усіх, хто проходить повз неї.
 
Фото: Аріель Рамірес.
 Для бібліотеки важливо мати комфортні і затишні читальні для створення домашньої атмосфери.   Всередині бібліотека прикрашена білою та темно-коричневою керамічною плиткою. До того ж, використані теракотові плитки як символом того, що бібліотека буквально виривається із землі. У той же час плитки є енергозберігаючими, допомагаючи підтримувати стабільну температуру всередині, оскільки вони охолоджують бібліотеку в гарячі періоди і зберігають тепло в холодніші періоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу