Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 16 грудня 2014 р.

Про передювілейні клопоти

Декілька днів тому Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих міста Києва відзначила свій ювілей - 70-річчя.
Передювілейні лихоманки клопоти позаду, тож поділюся з вами досвідом приготувань до урочистостей.
Відзначення ювілею бібліотеки - важлива pr-акція. Згадайте лишень, як відзначала  100-річчя Нью-Йоркська публічна бібліотека, яка отримала за цю pr-акцію премію "Срібне ковадло" у 1996 році.

Адже ювілей – це створення почуття причетності до бібліотеки і у наших користувачів, партнерів по співпраці, і у місцевої влади, закріплення бібліотеки як ініціатора нововведень і лідера в наданні користувачам доступу до інформаційних потоків. Це і докладне висвітлення діяльності бібліотеки та святкування її ювілею в друкованих та електронних ЗМІ, підняття проблем, що потребують вирішення (у нашому випадку – з приміщенням).

З огляду на ситуацію у країні, на відсутність коштів для організації урочистостей, колективу нелегко було  зважитись на відзначення ювілею, до якого, однак, почали готуватися ще з початку року: розробили ювілейний логотип, приступили до роботи над написанням "Історії Публічної бібліотеки імені Лесі Українки: від витоків до сьогодення", сподіваючись все ж віднайти  кошти на її видання. 
Якщо ж не вдасться - планувалося розмістити електронний варіант на сайті бібліотеки.
Книжечка готувалася у форматі word. Дизайн обкладинки створювався нами у програмі Photoshop, там же зроблено і підписи до фото, і колажі. Проведена величезна робота - і, нарешті, робота над макетом була завершена. Але, як показав досвід, не все так просто, як нам здавалося. Виявляється, для видання книги потрібні певні параметри, що нам не відомі. Папір також буває різний. Фотографії? Їх якість може не співпадати з технічними вимогами, що їх пред'являє  типографія. І робота над фото в програмі Photoshop, і колажі, в ній же створені, втрачають якість, що негативно позначається і на чіткості їх друку. Почуто було нами і про криві вектори, і про інші невідомі нам досі страшилки. Довелося відшукувати оригінальні фото, підписи до яких і колажі з яких робилися працівником типографії в процесі верстки. Ось тут і почалася напружена робота по майже щоденній перевірці зверстаного, по виправленню допущених верстальщиком помилок у підписах фото, у їх розміщенні в тексті і т.д. Врешті-решт, видання тиражем 400 прим. було нам доставлено за тиждень до відзначення ювілею. 
Усім колегам, хто готує до типографського друку видання, раджу ознайомитись з ось цим матеріалом.
До ювілею підготовлено бібліографічний покажчик публікацій та видань бібліотеки і  про бібліотеку різних років, список книг із фонду бібліотеки з автографами авторів, розроблено дизайн та виготовлено поліграфічним способом листівки-запрошення.
Виготовлено три постери: один з них  присвячений  друзям та партнерам бібліотеки, другий - бібліотечним колективам різних десятиліть, третій - демонструє приміщення бібліотеки та зміни, що відбувалися в них впродовж історії розвитку бібліотеки.
А ще - підготовлено 12-хвилинний відеосюжет про історію заснування бібліотеки, основні етапи розвитку, досягнення, і сьогодення.
Головне в організації урочистостей - сценарний план та чіткий розподіл обов'язків.
З цим ми впоралися. Свято відбулося. Дякую усім, хто доклав свої зусилля до його організації та проведення, хто завітав у бібліотеку в цей урочистий день, аби засвідчити свою повагу, сказати теплі, приємні слова на її адресу.

2 коментарі:

  1. Совсем еще молодой библиотеке и ее замечательному коллективу финансирования, успехов и любви читателей. Спасибо за ценный опыт, которым так щедро делитесь со всеми. Ваши публикации всегда читаю с удовольствием, многое из них беру для себя. Спасибо Вам!

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу