Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 2 вересня 2013 р.

Вкладіть, і буде віддача

Днями ЗМІ активно поширювали інформацію про те, що в київській мерії планується скоротити кількість публічних бібліотек. Для переважної більшості працівників бібліотек   новина не є несподіванкою, адже чутки про оптимізацію  ходять вже декілька років.
Дуже своєчасною, на мій погляд, є стаття "Навіщо бібліотеки змінюють обличчя" Кена Уорпоула (Ken Worpole) із Великобританії,  опублікована на сторінках "The Guardian". 

Зацитую: "...Чому ж бібліотеки знову стали частиною міського життя? В даний час збільшилося число людей, які навчаються у вищих навчальних закладах або підвищують кваліфікацію, їм потрібно місце для занять і доступ до мережі Інтернет, що для багатьох не завжди можливо організувати вдома. Збільшення у великих містах кількості квартир, розрахованих на одну людину - в деяких європейських столицях їх число досягає 50% - означає, що бібліотеки все частіше стають місцем зустрічі або другим домом, наприклад, для мігрантів, біженців і навіть туристів. Концепція використання бібліотек в якості «вітальні в межах міста» вперше була запропонована в дизайнерських рішеннях скандинавських бібліотек 1970-х років. Цим самим архітектори намагалися задовольнити вимоги відвідувачів, які хотіли побути в бібліотеці подовше, випити кави, посидіти і послухати розповіді інших, послухати денні концерти або взяти участь у засіданнях читацьких товариств...  Відродження загального інтересу до бібліотек (з яких бібліотека в Сіетлі, мабуть, найбільш вражаюча) вперше намітився в 1990-роки в Північній Америці. Ставши свідками провалу дорогих проектів по створенню традиційних музеїв і галерей, що будувалися для показухи - щоб зробити міста більш помітними і значущими, політики зрозуміли, що набагато вигідніше вкладати гроші в будівництво сучасних бібліотек. Коли в 2001 році відкрилася бібліотека в Нешвіллі, над її входом красувався вислів: «Місто з великою бібліотекою - це велике місто». Історик Шеннон Меттерн (Shannon Mattern) нещодавно присвятив цілу книгу опису того, як сучасна міська бібліотека знайшла видну роль у суспільному житті Америки...".
Стаття дуже слушна, і до думок, викладених у ній, варто прислухатися усім, хто вважає, що ера бібліотек наближається до кінця.
Повний текст статті читайте тут.

До того ж, завтра 3 вересня вікриття найбільшої у Європі бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу