Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 12 жовтня 2012 р.

Ендрю Карнегі

   Карнегі асоціюється у бібліотекарів передусім із популярним автором книг по психології. Інший Карнегі по імені Ендрю відомий, передусім, як успішний бізнесмен, порадами якого досі керуються усі, хто прагне фінансового успіху. 
  Але ж якби хоч деякі успішні політики та бізнесмени прислухалися ще до однієї його мудрої поради:  "На землі немає кращої колиски демократії, ніж вільна публічна бібліотека, ця республіка освіченості, де ні ранг, ні посада, ані багатство не має жодного значення". 
Молодий Ендрю
   Ендрю Карнегі  вважав, що кращий спосіб забезпечити безоплатну освіту та сприяти розвиткові громади - створення публічних бібліотек. Вони можуть надати громадськості інструменти, необхідні для успіху, незалежно від соціально-економічного становища кожного її члена. За своє життя, Ендрю Карнегі пожертвував $56 млн. на будівництво 2509 бібліотек по всьому світу. Гранти від Карнегі склали близько $ 10,000 - близько $ 650,000 в сьогоднішніх доларах. Ці кошти значною мірою сприяли розвитку малих громад по всьому світу. Зі 125 бібліотек Карнегі в Канаді, 111 були побудовані в провінції Онтаріо. Загалом Ендрю Карнегі витратив $2556600 на будівництво бібліотек у  Канаді. Щоб реалізувати своє бачення вільної і демократичної освіти, Карнегі та його давній друг і діловий партнер Джеймс Бертрам створили «Карнегі-Формула" - критерії  для отримання гранту Карнегі: 
-Продемонструвати необхідність громади у публічній бібліотеці
-Виділити майданчик для  будівництва
-Забезпечити щорічну підтримку діяльності бібліотеки обсягом 10 відсотків від вартості будівництва
-Використовувати будівлю бібліотеки тільки для бібліотечних послуг (план будівництва не може містити в собі інші місця відпочинку чи розваг)
Бачення Карнегі нової системи публічних бібліотек як безоплатних місць для отримання освіти  привело до створення сотень бібліотек по всьому світу, а також безліч нововведень в їх функціонування. Передусім, це відкритий доступ до фондів. Сьогодні бібліотеки  Карнегі мають визнання за їх  функціональність і архітектурну красу. 
Карнегі помер 11 серпня 1919 року в віці 84 років від бронхіальної пневмонії. Протягом свого життя він вклав понад  $ 350 000 000  у різні освітні проекти по всьому світу.
З часом багато бібліотек Карнегі були  відремонтовані для альтернативного використання або зруйновані,  але 63 із 111 оригінальних бібліотек Онтаріо і досі  функціонують  як бібліотеки.  Звідси

Чи з'явиться в Україні коли-небудь український Карнегі? Колектив Публічної бібліотеки імені Лесі Українки ще декілька місяців тому звернувся з листом до правління банку "Таврика", що знаходиться поруч із основним приміщенням бібліотеки на вул. Дмитрівська, допомогти бібліотеці комп'ютерною технікою. Хай не новою, хай такою, що банківськими стандартами підлягає списанню, але працюючою. У відповідь - глухе мовчання. Напевно, кепські справи у банка...  


4 коментарі:

  1. Пані Ольго, як вчасно Ваш допис...Поки триває передвиборча гонка, потрібно зробити такі собі буклети про Карнегі, вкласти як додаток до програми кандидатів, можливо щось та й нам перепаде?

    ВідповістиВидалити
  2. Одним буклетом не вплинеш на свідомість. Можливо, доповнять свої програми чи виступи деякими висловами Карнегі... для більшого популізму (

    ВідповістиВидалити
  3. Вот человек нашел лучший способ увековечить свое имя. Библиотека - лучше любого памятника! Жаль, современные меценаты об этом редко задумываются.

    ВідповістиВидалити
  4. Ось тут - багато фото красивих бібліотек, зведених Карнегі

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу