Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 24 квітня 2012 р.

Бібліотеки і ЄВРО-2012: два міста, два погляди

     23 квітня у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки відбулося засідання за круглим столом, під час якого представники київських бібліотек поділилися досвідом проведеної інформаційно-просвітницької роботи, приуроченої до Євро-2012 та обговорили можливості бібліотек як інформаційно-туристичних пунктів для іноземних гостей.
      Бібліотеки самотужки шукають можливості адаптувати бібліотечну рекламу, інформаційні матеріали та путівники  для сприйняття іноземними гостями. Дублюють англійською рекламні вивіски, перекладають інформаційні видання. До прикладу, бібліотеки Дарниці у своєму штаті мають 3-х колишніх викладачів англійської мови, які наразі задіяні для перекладу інформаційних матеріалів іншими мовами. Розпочали цю роботу бібліотеки Печерського району, про що свідчить сайт ЦБС. Бібліотекарі презентували для колег з інших ЦБС  цікаві інформаційні видання на тему спорту та футболу зокрема, розділи сайтів де акумулюється інформація про діяльність бібліотек з цього напряму. Обговорювались питання розробки схем проїзду до бібліотек, де є доступ до мережі Інтернет, WI-FI. 
     Говорили і про те, що бібліотеки  повинні бути забезпечені  інформаційними виданнями: картами та путівниками якісної поліграфії. Це питання може бути вирішене, адже такі матеріали готуються Головним управлінням з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу для 20 туристично-інформаційних центрів у місцях найбільшого скупчення уболівальників. Проте забезпечення публічних бібліотек Києва такими матеріалами не передбачено.  Про це,  а також  і про те, що бібліотеки не розглядалися як можливі інформаційно-туристичні центри, стало відомо з телефонної розмови із  першим заступником начальника Головного управління з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Попель Арсенем Олександровичем. Тож не дивно, що на запрошення взяти участь у нашому бібліотечному "круглому столі" ми отримали відмову і пораду звернутися з листом до КМДА для виділення публічним бібліотекам Києва необхідних інформаційних матеріалів, якою ми неодмінно скористаємося.
    Також були розглянуті пропозиції для бібліотечних проектів ЄВРО 2012, що підготовлені програмою "Бібліоміст". 
     А ще ми з колегами, окрім різних форм рекламної, інформаційної та масової роботи  розглядали можливість проведення на базі публічних бібліотек Києва інтенсивних курсів  вивчення англійської мови для відповідної підготовки персоналу для обслуговування чемпіонату. Така ініціатива надійшла від представника ЦБС Шевченківського району столиці.

А тим часом у Харкові...

 Харків сподівається на приплив великої кількості  іноземних туристів. З метою забезпечення для них  комфортних умов створюються інформаційно-туристичні пункти, де  туристи зможуть отримати всю необхідну інформацію для перебування в нашій країні, зокрема, в місті і області під час проведення Євро-2012 і в будь-який інший час. У такому пункті іноземець також зможе отримати гіда-перекладача, який буде спеціально підготовлений до Євро-2012. Крім цього, працівники центру зможуть надати всю потрібну інформацію, аж до тієї, де можна поїсти і отримати побутове обслуговування, а також яким транспортом краще скористатися. Зрозуміло, споруда з нуля таких пунктів спричинить за собою значні витрати. Тому в якості альтернативи розглядаються бібліотеки.

6 коментарів:

  1. Не знаю как у Вас в столице городов русских, а у нас в Харькове в честь Евро 2012 сняли надбавки у библиотекарей и начали сокращения. Поэтому никаких радостей от новых возможностей мы не испытываем.

    ВідповістиВидалити
  2. :(Будемо сподіватися, що це тимчасово.

    ВідповістиВидалити
  3. Вітаємо з нагородою «Блогскар 2012». Подробиці за посиланням: http://biblioshelest.blogspot.com/2012_04_01_archive.html

    ВідповістиВидалити
  4. Уж Евро близится - компьютеров все нет..., по крайней мере, в библиотеках города Харькова. А в области, как я поняла из статьи в местной газете, создаются информ.-турист. пункты на базе библиотек, участвующих в программах Библиомоста, и им же, собственно, компьютеризированные.

    ВідповістиВидалити
  5. На жаль, влада не бачить можливостей бібліотек, чи не хоче бачити

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу