Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 14 вересня 2011 р.

Бібліотека для згуртованості суспільства

    Недооцінення ролі бібліотек для побудови громадянського суспільства спостерігається не лише в нашій країні. Натрапила на одному данському сайті інформацію про те, що уряд Данії спрямовує величезні зусилля для перетворення гетто (іммігрантських поселень) у повнофункціональні райони, інтегровані у данське суспільство. У цьому контексті урядом розроблено 32 ініціативи, спрямованих на досягнення цих цілей, але, як не дивно, бібліотеки в них не згадуються.
     Дослідження ж показують, що громадяни Данії різного етнічного походження набагато активніші користувачі бібліотек, ніж етнічні данці. Тому використання бібліотеки як нейтральної території є ідеальною можливістю для розвитку згуртованості суспільства. 
      З огляду на це уряд повинен переконатися, що саме  бібліотеки є  ключовими інструментами  інтеграції і демократичних  процесів.
     Бібліотекарі наводять приклади діяльності бібліотек, спрямованої на інтеграцію імігрантів у данське суспільство: допомога в навчанні, доступ до місцевих архівів, допомога в пошуку роботи, створення навчальних центрів у публічних бібліотеках.
У національному масштабі бібліотеками останніми роками реалізовується програма, в рамках якої бібліотекарі  виходять в сім'ї імігрантів, що мають дітей віком до 4-х років, з безкоштовними пакетами дитячих книг, а на додаток до них - інформаційні листки про бібліотечні  заходи   та інформацію для батьків про книги для дитячого читання.
     Декілька проектів з інтеграції реалізується в Норребро. Один із них - "жива бібліотека" для користувачів  у віці 14-25 років, коли вони мають можливість "прочитати" конкретну людину, щоб довідатися від неї  про робочі місця, освіту та кар'єру.  Також організовуються зустрічі з редакцією місцевого журналу, під час яких  молодь запрошують спробувати себе в якості журналіста чи кореспондента. Їх статті журнал публікує щотижня, стимулюючи у молоді бажання отримати освіту.  
   Бібліотекарі стверджують, що немає причини, щоб не долучати бібліотеки до розвитку інтеграційних процесів, адже ця робота ведеться уже повним ходом. І разом з данською бібліотечною асоціацією закликають уряд  зірвати плоди, що так низько висять. Адже саме бібліотеки мають бути у центрі поточної роботи з питань інтеграції.
 Звідси

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу