Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 29 жовтня 2023 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2024 рік

Наше головне спільне завдання  вистояти та перемогти агресораБюджет країни під час воєнного стану формується за дуже простим принципом: спершу всі зібрані ресурси витрачаються на  фінансування завдань оборони та помірне підвищення соціальних стандартів – пенсій, зарплат у державному секторі, а решта  активно фінансується за умови позитивних «cюрпризів» в доходах. Це беззаперечно правильна логіка. Спершу – виживання, потім – усе інше.
Так само будуємо і  діяльність бібліотек, які під час війни залишаються осередками інтелектуальної свободи та громадянської активності, провідниками національних ідей та європейських цінностей, просторами просвітництва і толерантності, культури, науки і освіти.
Ми вже отримали обмеження  наших кошторисів на наступний рік, тому об’єднання  зусиль з широким колом представників громадянського суспільства – важлива умова реалізації бібліотечних програм і проектів.
За традицією, нагадую, що за календарем ООН
2023 рік був оголошений Міжнародним роком діалогу як гарантії миру
2024 рік -Міжнародний рік верблюдових :)
25 серпня 2023 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй під час 96-го пленарного засідання 77-ї сесії прийняла резолюцію, в якій проголошено 2024-2033 роки Міжнародним десятиліттям науки для сталого розвитку.
Наголошується, що це унікальна можливість для людства використати критичну роль, яку наука відіграє в прагненні до сталого розвитку, для покращення життя у трьох вимірах – як один із ключових засобів реалізації, як відповідь на складні виклики нашого часу та для забезпечення безпечного та успішного майбутнього для всіх.
25 серпня 2023 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй під час 96-го пленарного засідання 77-ї сесії прийняла резолюцію, в якій проголошено2024-2033 роки Міжнародним десятиліттям науки для сталого розвитку.
Наголошується, що це унікальна можливість для людства використати критичну роль, яку наука відіграє в прагненні до сталого розвитку, для покращення життя у трьох вимірах – як один із ключових засобів реалізації, як відповідь на складні виклики нашого часу та для забезпечення безпечного та успішного майбутнього для всіх.
ЮНЕСКО обрав світову столицю книги на 2024 рік.  Це буде французьке місто Страсбург.
Ріо-де-Жанейро  буде світовою столицею книги  у 2025 році.
Зорієнтуватись  при плануванні на  міжнародні дати, пам’ятні дати історії, літератури та мистецтва України допоможе посібник, укладений методистами науково-методичного відділу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки. 
Він за цим покликанням 
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України готує проєкт постанови про пам’ятні дати та ювілеї у 2024-2025 роках. Чекаємо на Постанови Верховної Ради України про відзначення на державному рівні ювілеїв державної ваги.
 У смутні часи багато хто звертається до книг як до притулку та джерела мрії. Дійсно, книги мають унікальну здатність як розважати, так і вчити. Ось чому ми повинні забезпечити кожному доступ до знань та роздумів через книги та читання. В умовах відсутності фінансування на придбання нових книжок активність бібліотекарів з пошуку коштів і додаткових джерел комплектування має бути щоденною.
Зауважте! 14 липня Верховна Рада змінила три святкові дати. Різдво Христове в Україні відзначатимуть 25 грудня замість 7 січня. День Української Державності буде 15 липня замість 28 липня, а День захисників і захисниць України святкуватимемо 1 жовтня замість 14. Парламентарії ухвалили таке рішення, щоб «відмовитися від російської спадщини».
В умовах воєнного стану ми маємо закладати у наші планиі:
діяльність на актуалізацію бібліотечних фондів і  промоція читання
просвітницьку діяльність  і сприяння навчанню впродовж життя
цифрову і медійну грамотність
сприяння поширенню української мови в усіх сферах життєдіяльності суспільства
бібліотерапію (раджу переглянути за хештегом  #бібліотерапія у мережі Facebook):  
  •  терапія читанням книжок, що допомагають при тих чи інших психологічних станах
  • ·арт-терапія або арт-психотерапія, через використання таких інструменти, як полотно, фарба або глина, за допомоги яких люди  висловлюють свої внутрішні всесвіти
  • ·драматерапія, допомога через  драматичне мистецтво, сприяння фізичній та емоційній інтеграції. Використовуються театральні імпровізації або специфічні сценарії, щоб людина поглиблювалася у своєму особистому всесвіті, покращувала свої соціальні навички і набувала більшої безпеки
  • музична терапія  - це дуже різнобічний тип творчої терапії, дуже інтенсивна і одночасно цілюща
  • каністерапія – терапія з допомогою спілкування зі спеціально підготовленими собаками
         участь у волонтерському русі та  благодійництві. Грантова діяльність
         укриття у бібліотеках

 Варто зазначити, що у складних умовах війни та невизначеності вкрай важливо для наукової та культурної спільноти підтримувати професійні та творчі зв'язки, мати нагоду для зустрічі, обміну ідеями, думками та досвідом. 
Саме бібліотеки є простором зустрічей, територією співтворення та порозуміння.

Щодо бюджету робочого часу на наступний рік:  відповідно до частини 6 статті 6 Закону України 2136-IX від 15.03.2022 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України. Закон України 2136-IX набув чинності 24.03.2022.
Бюджет робочого часу на наступний рік https://ets.in.ua/normy-tryvalosti-robochogo-chasu-2024-roku/ закладаємо і з урахуванням можливих перебоїв діяльності у зв’язку із воєнним станом і тривогами. Поради щодо розрахунку дивіться у цій публікації.
Усе передбачити і запланувати  у цей важкий і мінливий час неможливо. Тож раджу для відповідей на виклики, які приносить нам кожен наступний  день,  залишати резерв робочого часу для поточного допланування та корегува
ння планів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу