Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 3 вересня 2015 р.

Публічні бібліотеки Данії сьогодні. Трохи цифр

 Соціальні та технологічні зміни призвели до того, що сьогодні публічна бібліотека Данії виконує функції, що доповнюють класичне  бібліотечне обслуговування з основним акцентом на інформаційне посередництво.
 Сьогодні публічна бібліотека як громадський сервісний центр здійснює цілий ряд соціальних функцій,  стає місцем соціальної комунікації громади, місцем зустрічей. Це відбивається на зростанні інституційного співробітництва  публічних бібліотек, розвитку партнерства. 
Кількість публічних бібліотек  Данії, населення якої налічує 5,5 млн,  є стабільною.
З 2010 по 2013 рік відбулося часткове об’єднання  центральних бібліотек, філій та мобільних бібліотек і їх кількість склала 483 бібліотеки. Сюди входять також відкриті бібліотеки,  куди користувачі можуть приходити з 8 ранку до 10-ї вечора. За цей же період число пунктів обслуговування, де  можна взяти-повернути бібліотечні матеріали, зросла в двічі. В даний час їх  87.
Кількість відкритих бібліотек  з  2012 року різко збільшилася: з 67 до 247 станом на серпень 2014 року. 
Протягом всього періоду з 2010 по 2013, незважаючи на зниження чистих поточних витрат, кількість фізичних відвідувань  бібліотек залишається стабільною,  на  рівні  36 млн. Як і кількість активних позичальників. Видача документів дещо зменшилась.   
З іншого боку, значно  збільшилось  використання електронних послуг, і сайти бібліотек стають все більш і більш популярними.
Зростає кількість бібліотек, що поєднують  бібліотечні функції з функціями сервісного центру для громадян. Дві з трьох  публічних бібліотек сьогодні пропонують різноманітний набір послуг, починаючи від допомоги в отриманні адміністративних е-послуг до видачі паспортів і водійських прав.
 З 2012 по 2013 рік було помітне збільшення числа читацьких клубів.  Цифри підтверджують, що данці люблять читати і люблять обговорювати з іншими прочитане.  Це також підтверджується розподілом публічними бібліотеками грошей на придбання різних матеріалів, де на закупівлю книг,  по відношенню до інших видів ресурсів, таких як фільми, ігри і т.д.  виділяється коштів більше, ніж  раніше.
Однак, обсяг фондів для дорослого населення зменшується. З 2010 по 2013 рік вони зменшилися в чотири рази,  порівняно з фондом для дітей.
Видача бібліотечних матеріалів також зменшилась, як і число персоналу бібліотек – на 10%.   Витрати на зарплату зменшилися  відповідно, а наразі фінансування зменшилося й на інші витрати,  майже на третину.
За останні два роки багато муніципалітетів  вкладали кошти в будівництво нових приміщень для бібліотек, в якості альтернативи модернізації або змін  в дизайні. Багато муніципалітетів планують відремонтувати або модернізувати  інтер'єр бібліотек. Звідси

Можна порівнювати. :)


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу