Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 29 березня 2015 р.

А запитайте у бібліотеці відеогру

Цей матеріал, чекаючи свого часу, вже трохи залежався у чернетках. Згадала про це, коли розглядали нові позиції статистичної звітності, що віднині буде подаватися через електронну систему "ЕсМар". Зокрема, розділ  "Бібліотечні фонди" за видовою ознакою (книги, періодика, електронні та аудіовізуальні) доповнено категорією "інші". Поки ми можемо лише здогадуватися, що з бібліотечного фонду може відноситися до "іншого". У європейських бібліотеках користувачам позичають не лише власне твори друку в паперовому чи електронному форматі, але й ігри, валізки з начинням для рукоділля і т.п. Такі бібліотечні матеріали відповідно опрацьовані, мають штрих-код, за допомогою якого зчитувач заносить видачу в електронний формуляр користувача.
Отже.
Бібліотеки є одними з найважливіших установ культури в світі. У будь-якому суспільстві вони мають абсолютно життєво важливе значення для задоволення  вільного доступу до інформації та ресурсів  незалежно від соціально-економічного становища, раси, релігії, сексуальної орієнтації і т.д. представників громади.
Я знаю, що ви зараз думаєте: "Але Майк, моя бібліотека «відстой»! Вона наповнена паршивими старими книгами і нам там немає чого робити».
Очевидно, я не ручаюся за якість кожної публічної бібліотеки, але триматиму парі, ваша бібліотека пропонує значно більше, ніж ви думаєте. І це серйозно. Підіть і перевірте вашу бібліотеку прямо зараз (відразу, як закінчите це читати, звичайно). Крім того, якщо ваша бібліотека не має хорошого вибору книг для вас, то є те, що називається «міжбібліотечний абонемент».
У постійно зростаючих фондах публічних бібліотек є компакт-диски, фільми, журнали і ... ВІДЕОІГРИ! Звісна річ, їх кредитування (видача у користування) є абсолютно безкоштовним. Відеоіграм, як формі масової розваги, близько 40 років. І надзвичайно цікаво, що вони включаються  до складу фондів бібліотек.
Моя бібліотека почала отримувати ігри в 2009 році, і  хоча я, очевидно, великий шанувальник ігор, проте не можу грати в будь-яку гру з того, що пропонується в моїй бібліотеці. Головна перешкода – швидкий розвиток ІТ, що потребує постійного оновлення програмного забезпечення. Але кожна бібліотека має ІТ-відділ, а це означає, що теоретично вони могли б керувати серверами для ігор, таких як Minecraft або WoW. Уявіть собі, що у вашій бібліотеці, общинний центр,  база для вашого ігрового співтовариства.

У мене є деякі домашні завдання для всіх вас. Вийдіть на вулицю і відвідайте місцеву бібліотеку. Поговоріть з її співробітниками  і запитайте про те, які матеріали вони пропонують. Запитайте про відеоігри. Якщо вони їх не мають, отримайте читацький квиток і лобіюйте ваш інтерес у відділі закупівель. Розкажіть їм про бібліотеки в США, Канаді, Англії та інших місцях, що забезпечують фонди відеоіграми як частиною їх оборотних колекцій. Скажіть їм, що для того, аби публічні бібліотеки залишались актуальними в 21-му столітті і процвітали, вони повинні реагувати на потреби громади. Зробіть це, і ви можете бути здивовані реакцією, яку отримаєте. Я збираюся дати вам один маленький секрет: Бібліотекарі ДУЖЕ підривні. Незважаючи на те, що видаються нам лагідними цивільними службовцями, вони вміють оперативно реагувати на потреби відвідувачів і знають, на які «гарячі кнопки» тиснути.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу