Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 23 травня 2013 р.

І досвід, син помилок важких...

    29 квітня Публічна бібліотека імені Лесі Українки отримала запрошення від колег Кам'янець-Подільської міської центральної бібліотеки взяти участь в Інтернет-конференції "7чудес України", що планували провести 22 травня в режимі скайп-спілкування. До участі у конференції також були запрошені  центральна міська бібліотека Умані (Національний дендрологічний парк "Софіївка"), центральна бібліотека ім. Л. Толстого м. Севастополь (Заповідник "Херсонес Таврійський"), Хотинська ЦБС (Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця"), Запоріжська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.М. Горького (Національний заповідник-острів "Хортиця"). Бібліотека імені Лесі Українки м. Києва мала, на прохання ініціаторів заходу, "забезпечити виступ компетентних спеціалістів по об’єктах вашого краю: Києво-Печерська лавра та Софіївський собор, які входять до семи перлин України згідно результатів Інтернет-голосування (2007р.)".
     Запрошення спантеличило. По-перше,  попереду -  довготривалі святкові дні і власні заплановані акції (у травні їх завжди багато); по-друге, забезпечити виступи наукових співробітників можливо було за умови надсилання офіційного листа-запиту в заповідники та отримання позитивної відповіді (представники Національного заповідника «Софія Київська» відмовились від участі, бо готувалися до важливої конференції); по-третє, незрозумілим був для нас і формат проведення конференції, адже формат скайп-спілкування дозволяє підключення лише 3-х учасників. На уточнення отримали відповідь, що "захід відбуватиметься у формі вебінару. Виступи бачитимуть в усіх долучених до участі містах. Регламент виступів – до 10 хв. на об’єкт. Ваш виступ 2-й – Києво-Печерська лавра і Софіївський собор". 
Не визначеною була і мета конференції та цільова аудиторія. До того ж за 10 хвилин складно презентувати Києво-Печерський заповідник як духовний, соціальний, культурний та просвітницький центр.
Досвід участі у вебінарі ми маємо, колег потрібно підтримати, отже, почали готуватися. 
16 травня ми отримуємо повідомлення про те, що  скайп приймає 3 учасники, тож пропонується завантажити  програмку ooVoo, що дозволяє підключити 6 учасників. Отже, захід має відбутися не у форматі вебінару? Ми почали освоювати новий для нас сервіс, умовою успішного користування яким має бути дуже гарне Інтернет-з'єднання, а воно останніми днями періодично давало збій. 
Тестування сервісу відбулося 20 травня і було задовільним. Але досвід участі в Інтернет-конференції, на яку бібліотека запросила наукових співробітників Києво-Печерського історико-культурного заповідника, нас не потішив:
1. Слабкий Інтернет- зв'язок на момент заходу відбився на рівні чутності виступів наших учасників.
2. Шум, періодичне перемовляння між собою учасників з інших міст ще більше приглушували  виступи представників заповідників. Погодьтеся, непросто напружувати голосові зв'язки на всю потужність і спостерігати, що до тебе не намагаються дослухатись.
3.Спостерігався також періодичний фон, потріскування, відлунювання виступів, що також заважало їх сприйняттю. 
4. Презентація презентацій (екран в екрані), спотворення (перекос) зображень, їх вкрай слабка видимість також не на користь якості виступів. 
До того ж, неочікуваний обрив нашого Інтернет-з'єднання під час виступу учасників від Севастополя, яке, попри всі наші намагання, відновити не вдалося, передчасно завершило нашу участь у цьому заході. 

Що є позитивом? Хочу сказати одним реченням: "Респект ініціаторам. Ви відчайдухи". За три тижні зорганізувати 6 міст, а, фактично за  два (враховуючи святкові дні), долучити усіх до освоєння та використання нового (для нас) сервісу. Не кожен зважиться. 
І, дякуємо за досвід! Адже будь-який досвід - це завжди корисно!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу