Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 20 серпня 2012 р.

Аптека і бібліотека

     15 вересня цього року відзначається день фармацевта. Свято дуже близької нам професії. Чи не так? Аптекарі видають ліки по списку, чи й рекомендують щось від хвороб тіла. Ми ж видаємо за запитами, рекомендуємо ліки для душі, для задоволення духовних потреб, для успіху. До того ж, слова бібліотекар - аптекар як і бібліотека - аптека гарно римуються, тому часто попарно потрапляють у поезії. 
   А пам'ятаєте вірш Едуарда Асадова "Аптека щастя". У ньому поет пожартував на тему майбутнього, де люди перестануть хворіти. А у аптеку будуть приходити за духовними потребами: за ніжністю, вірністю, коханням. Як у бібліотеку?
Отже, пропоную до дня фармацевта організувати книжкову виставку. Яку? Ну, до прикладу, "Аптечні мотиви у художній літературі". Або з іншою назвою. Організовуєте виставку, розносите рекламу в найближчі аптеки, готуєте огляд книг.  Це допоможе вам зав'язати дружні стосунки із аптеками по-сусідству і отримати нових читачів.
     Отже, приступимо до відбору книг. Першим у списку буде яскравий приклад літературної презентації аптеки і аптекаря - шекспіровської драми "Ромео і Джульєта". В ній бідний аптекар погоджується продати Ромео отруту. Саме тут стара  аптека описана як таємниче місце із загадковим  і незвичайним антуражем.
     Далі включимо повість «Аптекарша» Володимира Сологуба. Про німецького аптекаря Франца Івановича і його сімейну драму. Слід не забути  «Пані Боварі» Гюстава Флобера. В цьому романі саме в аптеці пана Оме героїня знайшла миш'як і отруїла себе.  
      Англійська письменниця Агата Крісті відома усьому світу. Але небагатьом відомо про те, що під час Першої світової війни вона була медсестрою, прослужила 6 років в госпітальній аптеці фармацевтом-техніком. Вивчаючи фармацевтичні субстанції, вона детально  записувала в блокнот як вони виглядають, яка їх дія і з чим їх не можна змішувати. Дуже детально вивчала отрути.  Саме тоді вона і задумала написати свій перший роман.  До речі, вчені підрахували, що із 80 романів Агати Крісті у 41-му з них знаряддям вбивств є  різні види  отрут. 
      Американський письменник О. Генрі відразу після школи працював у аптеці свого дядька, а у 19 років отримав ліцензію фармацевта.  Тому у своїх творах він нерідко описує аптеки і їх побут, детально розповідає про препарати і їх виготовлення. Як в оповіданні «Приворотне зілля Айки Шонштейна». За основною професією - фармацевт був і Анта́нас Венуо́ліс, литовський письменник.
     Найбільш детальні і яскраві образи аптекарів створені письменниками, які мали безпосереднє відношення до медицини. Це, звичайно, Антон Чехов та Михайло Булгаков. Тема ліків прослідковується у "Майстрові і Маргариті" (чарівний крем для героїні) і в "Морфії" (ліки повільно вбивають доктора Полякова).
     Аптекарі - люди загадкові. Саме такі персонажі змальовані у творах Антона Чехова "В аптеці", Миколи Лєскова "Несмертельний Голован",  Юрія Тинянова "Воскова персона".  
Сформованим у літературі стереотипом  бібліотекаря є жінка. Стереотипом же аптекаря є чоловік середнього віку, неохайний, нещирий, немилосердний ще й підступний. Аптекарі жінки, навпаки, привабливі і позитивні героїні. Як у романі англійського письменника, лауреата Букерівської премії (1972 р.) Джона Бергера (John Berger) під назвою «Від А до Х» (2008 р.), позитивним персонажем якого є аптекарка Аїда. 
      Варто згадати  твори Ільфа і Петрова. І не тільки "Дванадцять стільців" (провізор Леопольд Григорович - Липа), але й їх книгу "Одноповерхова Америка". Дуже незвично було сатирикам свого часу зупинитись  пообідати у ... аптеці.  Після того як ліки в США стали випускатися в основному на фармацевтичних фабриках, провізори залишились практично без роботи.  Щоб зовсім не залишитись без заробітку,  в американських аптеках стали продавати морозиво, напої, дрібну галантерею, посуд... (знову перекликається із сучасним становищем бібліотек, коли ми вводимо нові послуги, раніше не притаманні бібліотекам).
   Йдемо далі - до сучасної літератури. Слід включити оповідання Юлії Кисіної, яка народилася у Києві, а нині проживає у Німеччині -  "Син аптекаря".  Фантастичну повість "Маруся" Поліни Волошиної, що опублікована у 2009 році.
  Аптеки оспівані також у поезіях. Тут аптечні мотиви пронизані не лише страхом, безнадією чи зневірою як у відомій усім нам поезії О. Блока, «Ночь, улица, фонарь, аптека…», але й наповнені сподіваннями на краще як у сучасниці і приятельки Блока Ірини Одоєвцевої "В окнах светится крест аптеки".
    Згадаймо і рядки із вірша Сергія Михалкова  «Чудесні таблетки»: "Для больного человека Нужен врач, нужна аптека". Можна поруч поставити і "Зелену аптеку" Грицька Бойка.
Також із сучасних поетів, які оспівали аптеку, слід назвати Дмитра Бушуєва, котрий сьогодні проживає у Швеції. Вірш «Аптека» і наступні «Акварiумъ», «Докторъ Редлiхъ» відсвічують аптечними мотивами.
     Письмеників надихали не лише аптеки, але й деякі ліки. Засобу від кашлю на основі лакриці "краплі данського короля" присвятили рядки Віль Ліпатов у повісті "Сільський детектив", Віктор Астаф'єв у книзі "Веселий солдат", Борис Окуджава вірші і пісня "Краплі Данського короля, пийте, кавалери!". 
 Це далеко не повний список. Можна доповнити книгами, у назвах яких зустрчається слово аптекар:
Браун, С.  Аптекарь, его сестра и ее любовник : роман / Сандра Браун ; [пер. с англ. Н. Мироновой]. - Москва : Эксмо, 2007. - 416
Орлов, В.В. Аптекарь : роман. - М. : Сов. писатель, 1990. - 510,[1] с. : іл.
Рахманин, Б. Токарь, пекарь и аптекарь. - М. : Сов. писатель, 1989.
Петросян, В.  Аптека "Ани" . - М., 1979., інші. Адже ви добре знаєте фонди своїх бібліотек.


Використано матеріал.

8 коментарів:

  1. Дякую! Найбільше люблю виставки нових надходжень у бібліотеку. Але, що вдієш, такі у нас реалії, що маємо вишукувати цікаві теми для ретровиставок

    ВідповістиВидалити
  2. А мені абонемент нещодавно показав з нових надходжень дуже цікаву книжку, дотичну до б-ки і аптеки ))) Можливо, сьогодні прорекламую.

    ВідповістиВидалити
  3. Наталю, заінтригувала... Тема бібліотеки і аптеки мені ну дуже близька зараз. Уже більшу половину моєї бібліотечної зарплати туди віднесла. Готую організм для осінньо-зимової стресостійкості ))) Ну і читаю. Так що бібліотерапія також присутня. Дякую!

    ВідповістиВидалити

  4. Приєднуюсь:блискуче! Творчо і цікаво, з вашого дозволу запозичимо вашу методику у власній роботі.Гадаю вапш креатив і небайдужість дуже приємні вашим читачам.

    ВідповістиВидалити
  5. А мені приємні такі відгуки.) Дякую!

    ВідповістиВидалити
  6. Чудово! Дещо неочікуване порівняння! Дякую.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу