Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 23 серпня 2012 р.

Осіння програма бібліотечних заходів

 Знову пропоную вам довжелезний допис. Не виходить двома словами передати атмосферу, особливості і умови, в яких працюють бібліотеки Данії. А можливо, щось із перерахованих заходів надихне і нас на подібне.
 Бібліотека Ольборга (Данія) підготувала осінню (серпень-грудень) програму заходів.  На 24-х сторінках буклету якісної поліграфії пропонується безліч барвистих заходів, які додадуть яскравості і тепла осінньому періоду року.  Подивіться, як виглядає програма.
Вражає, як чітко визначені терміни проведення заходів, день і час,  коло учасників. Половина заходів передбачає платний вхід. Передбачається і оплата виступаючих. У бюджеті данських бібліотек передбачені кошти для чаю-кави-тістечок і оплати виступаючих. Була колись така стаття видатків і в бюджетах українських бібліотек. Була та згула. Тож, запрошуючи на зустріч з читачами письменника чи будь-яку іншу цікаву особистість, бібліотека взамін може запропонувати своє вже звичне "Будемо дуже вдячні!". А така форма  винагороди для запрошених не завжди гарантує його 100% появу у бібліотеці у визначений день і час.
А тепер повернімося до програми. Що данська бібліотека пропонує?

Зустрічі з успішними людьми. З ресторатором,  який розповість про свою роботу і про покращання данської культури харчування, здорову їжу. З успішною бізнес-леді, яка змінила багато занять і захоплень і яка поділиться досвідом кар'єрного росту в багатьох сферах:  від співробітника фірми, конферансьє  до менеджера з маркетингу професійних гравців у покер, ким вона є сьогодні.  З відомим автором, викладачем і моряком.  З двома цікавими авторами, які презентують свої книги. 
Обговорення актуальних питань у кав'ярні дебатів.  Одна із тем присвячена  участі данських солдатів у міжнародних військових місіях. З якою метою і хто їх туди  спрямовує.  Також відбуватимуться обговорення стану музичної культури, нової книги про класичний ліберальний ідеал свободи з участю автора. 
В розділі програми "Знання і час".
Знайомство з мобільними технологіями. Людям, котрі невпевнено поводяться з мобільним телефоном,  бібліотека пропонує ряд неформальних заходів для мобільних новачків.
Цикл літературних подорожей в  місто міст
- Париж.
 
Троє бібліотекарів забезпечать не лише прекрасний інформаційний супровід  екскурсії, але й завдяки гарним зв'язкам нададуть змогу продегустувати  французькі продукти харчування. 
Осіннє натхнення для в'язання
Як в'язати спицями та гачком. Місцевий дилер пряжі  буде говорити про в'язання та демонструватиме модні моделі сезону.
"Виїздна бібліотека для дітей"
  Якщо у вас є  пропозиції і ви вважаєте, що бібліотека має  взяти участь у дитячих заходах, повідомте бібліотеку.  Бібліотека відбирає книги за тематикою заходу і виїзджає. Діти будуть запрошені у бібліотеку. Програма бібліотечних заходів для дітей постійно оновлюється.
Готуємось до Різдва
Бібліотека запрошує прийти і створити свої власні різдвяні листівки. Також пропонує багато порад і рекомендацій для створення чудової різдвяної атмосфери. Бібліотека має багато  книг з ідеями для Різдва: від виготовлення ялинкових прикрас до приготування святкового столу.
Словники
Бібліотека пропонує словники  а англійської, данської, німецької, французької, іспанської та шведської мов і різні професійні словники. А також надає доступ до  орфографічних словників, синонів та іноземних слів.
 Публічна бібліотека онлайн
Бібліотека пропонує на цифрових книжкових полицях читати книги зі всього світу. Вибравши потрібну книгу для читання, натисніть на неї і починайте, пропонує бібліотека. Читати можна в будь-який час, вдома або в бібліотеці, поки ви перебуваєте в Інтернеті.
База даних містить безліч електронних книг в усіх предметних областях. Є книги і романи для дітей, підлітків і дорослих - особливо англійською мовою. Варто пам'ятати, що ця технологія на базі флеш.
 Час до комп'ютера
Якщо ви  наважилися освоїти комп'ютер -  це може бути досягнуто: весело, повчально і абсолютно нешкідливо. Прийдіть у бібліотеку. 
Самостійне цифрове сервісне обслуговування
Електронна пошта для всіх з Gmail від Google. Бібліотека пропонує допомогу у навчанні користуватися електронною поштою та використовувати її, щоб стежити за вашим календарем і контактами,  створювати облікові записи і багато іншого. 
Цифровий громадянин 
Бібліотека пропонує навчання простому і зрозумілому  цифровому зв'язку з державною системою. Сайти www.borger.dk і www.skat.dk. Щоб не заплутатися в системі оподаткування, бібліотека пропонує дізнатися, як використовувати сайт www.skat.dk оптимально. Для цього потрібен на  декілька годин гарний настрій та ваш NemID. 
Книга і червоний колір
Червоний колір проникає в літературу. Червона пристрасть і любов. Червоний вогонь і кров. Деякі з літературних героїв мають руде волосся, почервонілі щоки і вогняний темперамент. Бібліотека пропонує відвідати захід у червоних туфлях чи червоноиу платті. Декорації в червоному кольорі підкреслять тему літературно-музичного вечора під гітару.     
 Від мене до тебе. Лірична кав'ярня з участю поетеси, яка пише унікальні етико-релігійні та філософські поезії, де любов і прощення є ключовими елементами. 
Жінки: від кухонного столу  до  письмового.
На заході увага акцентуватиметься на видатних письменниках-жінках, які прорвалися у літературу з кінця 1800-х років і далі. Ці жінки поставити все на карту літературного життя. Деякі з них були осміяні, інші загинули, деякі були змушені жити в тіні своїх чоловіків і одній була присуджена Нобелівська премія ... Вечір супроводжуватиме чудове сопрано виконавиці у супрводі віолончелі та фортепіано. Торт та кава.   
Ще один захід буде присвячено історичному роману. Музичний супровід заходу - маленькі фортепіанні твори у виконанні місцевих піаністів. 
Хороший досвід читання
Бібліотека прпонує отримати натхнення для нового і цікавого досвіду читання або взяти участь в літературній дискусії на сайті Litteratursiden.dk, де кожного місяці пропнується одна книга для обговорення.
 Гарячі книги в холодну пору
Читання зігріє вашу душу в холодну пору року і  дасть їй внутрішнє світіння в зимовій темряві. Дайте вашій уяві додатково живлення в зимовій темряві. Бібліотекарі літературної кав'ярні запропонують вам кращі книги для теплого читання з чашкою чаю та тістечками. (цикл рекомендацій за жанрами).

Музичні вечори
В програмі - декілька музичних вечорів: з участю тріо "Снігова маска", які представлять сучасну музику, а також твори інших данських та закордонних композиторів, міні-концерт джазу, відомих виконавців блюзу, великого міського хору. Якщо цікаво почути більше про виконавців, бібліотека пропонує прийти і послухати платівку.  Також бібліотека познайомить відвідувачів із програмою виступів симфонічного оркестру на наступний сезон. Бібліотека пропонує насолодитись музикою під келих ігристого вина.
  Відкрита сцена. Бібліотека запрошує прийти зі своїм музичним інструментом,  піснею чи віршем, або просто слухачем-глядачем.  Для виконавців-любителів бібліотека надає унікальну можливість виступити в неформальній обстановці - з гарантованою аудиторією.  А також якщо   ви соліст, грали у групі або співаєте в хорі, то ви можете дати міні-концерт. Вхід вільний. 
Також бібліотека виступає майданчиком для прослуховування музичних виконавців для відбору для участі у Синьому музичному фестивалі.
 CD на відступ
Як прямий наслідок оцифровки, CD-диски стали майже зайвими. Адже музичні файли у цифровому форматі легко і дешево  скачуються  до свого комп'ютера і в той же час  вони мають багато потокових послуг. У той час як популярність компакт-дисків падає, зростає попит на стару знайому вінілову платівку. В останні роки спостерігається помітне зростання продажів платівок  з вінілу, і на сьогоднішній день опубліковано безліч данських та міжнародних релізів на вінілі. Продажі вінілу в Данії з 2008 року зросли більш ніж на 100% і вони переживають свою другу молодість. Бібліотека має великий каталог старих вінілових платівок і також скупила по магазинах  нові платівки, якими можна насолоджуватися. Для цього є програвач і навушники. Також  вінілові платівки видаються додому. 

Для взаєморозуміння та інтеграції
Театр у бібліотеці 
"C: Force". Прийдіть і подивіться на   світ під іншим кутом зору і отримайте відповіді на свої питання після вистави  у групі  діалогу та дискусій.  Вистави спростовують стереотипи і створюють діалог між людьми. У перерві - піца та вода.  
Зустрічайтеся з людьми різних культур і континентів. 
Бібліотека організовує міжнародні вечері, що дозволяє місцевим данцям та міжнародним співробітникам (росіянам) і членам їх сімей зустрічатися і обмінюватися досвідом за вечерею.  Вечеря дає можливість створювати нові і цікаві знайомства в неформальній обстановці. Даний захід є частиною національних заходів, на якому ряд бібліотек є господарями. Більшість іноземних співробітники прибули до Данії, щоб працювати, жити і вчитися і дуже зацікавлені, щоб отримати датчан у свої соціальні мережі і бути активним громадянином у місцевому середовищі.  Тому створені можливості для місцевих датських громадян і експатів, щоб зустрітися і поїсти разом для взаємного задоволення і збагачення. Участь вільна, лише вимагається, що ви приносите харчі для загального шведського столу та  напої для особистого вживання.
Читацький клуб
Читання це здорово, але іноді приємно поділитися своїм досвідом читання з іншими.  
 
 Історія Ольборгу
Архів - Бібліотека - музей
Хочете дізнатися більше про  місто, свій регіон  чи вашу родину?
Хочете допомогти в навчанні? Бібліотека організовує цикл лекцій та семінарів, де  надаються
  консультації з генеалогії і дослідження, демонструються фільми і фото - все
у співпраці з музеями та архівами. 

Для дітей 
Програма пропонує зустріч із художником, який малює нахабних мавп, захід для розвитку поетичної уяви найменших дітей - подорож по чотирьох порах року, музичний дитячий театр з Карлсеном і Ко, сімейне шоу  з привабливим Аткінсом  і його розсіяним батьком, театралізовані шоу з Гунілла про відомого книжкового шведського героя Альфонса Оберга і його батька, чиє терпіння весь час випробовується. Театральну виставу "Тролі і принцеси".
Окрім цього для дітей пропонується конкурс з призами по створенню захоплюючого декору, гри з  об'ємами і формами  для свого міста. Конкурс на побудову із блоків найвищої і найточнішої вежі у бібліотеці. В осінні канікули бібліотека запрошує на турніри  з настільних ігор. Коли йде дощ і дме вітер в осінні канікули, ви можете зайти в місцеву бібліотеку і взяти участь в веселощах і творчій діяльності, - пропонує бібліотека: створити свого власного монстра. Чи має він  бути солодким, смішним  чи страшним - це повністю залежить від вас.  Спробувати зробити свій власний брелок з вашим власним продуманим дизайном, побудувати повітряних зміїв.  
Також відбудеться конкурс на кращий малюнок на тему "Зоряних війн", конкурс на кращий костюм улюбленого персонажа Зоряних Воєн. Бібліотека обіцяє вражаючі призи.  Пропонується побудувати свого власного робота в торчій майстерні бібліотеки в осінні канікули за допомогою  LEGO Mindstorm комплектів.
Ну ось коротенько і все.  Сподіваюся, дещо можна запозичити,  враховуючи партнерські зв'язки бібліотек та ті дуже обмежені ресурси, що маємо. Сподобалась ідея "відкритої сцени", реклама вінілових платівок (тож не поспішайте від них звільнятися), спільні бібліотечні вечері для данців і імігрантів. А що сподобалося (не сподобалося) вам?

6 коментарів:

  1. Конечно же, замечательная программа. И выдана очень презентабельно и качественно. Нам такое не потянуть. Не за что. Что выдаем - все самиздат. Разве что рекламный проспект библиотеки, рассчитанный на лет пять. Нравится, что библиотеки предлагают чай и тортики, и даже бокал вина для посетителей мероприятий. И у них на это есть деньги. Мы же все тащим из дому: варенья, вареники, кормим выступающих и стараемся выкрутить из собственной зарплаты для них подарочек. По доброму завидуем датским коллегам

    ВідповістиВидалити
  2. Было счастье посетить и Данию, и Украiну.
    По поводу угощений: лакомства домашнего приготовления в Украiне на 500% вкуснее европейских.
    По поводу профессиональных активностей: конечно, что-то можно поучится всегда. Но не так уж плохи дела в UA :)

    ВідповістиВидалити
  3. Иварс, спасибо за высокую оценку наших кулинарных способностей. И за поддержку. И приезжайте еще в гости:). Конечно же, библиотекарями много делается для привлечения читателей: столько творчества, выдумки, интересных идей. И мероприятия у нас не хуже, чем у Дании. Но последние 4 года практически отсутствие финансирования на приобретение новой литературы, на подключение библиотек к Интернету давит психологически. А варенья всегда у нас в запасе много. Это не проблема :)

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую, Олю. Щось використаю на план майбутнього року.

    ВідповістиВидалити
  5. Олю, дякую за цікавий матеріал, ознайомилась з задоволенням. Вічно поначитуюся цікавинок, дуже хочеться все в життя втілити. Одне дуже погане АЛЕ заважає, це звичайно - фінанси, а шкода. В роботі щось та й використається. Мене зацікавила відкрита сцена, спробую поміркувати над цим.

    ВідповістиВидалити
  6. Оленько, найголовнышим є бажання. Не завжди легко щось втілити, але якщо є велике бажання - обов'язково все вийде )

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу