Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 31 березня 2012 р.

Ми маємо сказати політикам: сучасна публічна бібліотека - каталізатор соціального капіталу

     Почують чи не почують нас, але ми маємо про це говорити. Вибори не за горами. Тому нам потрібно активно включитися у передвиборчу кампанію: поширювати повідомлення на різні платформи, на сторінки кандидатів у соціальних мережах, піднімати питання значення бібліотек для суспільства та їх розвитку  під час зустрічей.
Ми маємо донести до них, що сучасна публічна бібліотека, окрім інших якостей, виступає каталізатором соціального капіталу.
     В суспільстві, де можна брати книги онлайн, скачати музику з Інтернету і подружитися зі своїм улюбленим автором на Facebook, у багатьох постає питання: чи виправдовує своє існування фізична бібліотека. Відповідь, безперечно, так!
      Сучасна публічна бібліотека серед інших її функцій виконує  функцію комплексного   соціального місця - "третього місця",  де проводяться планові та позапланові реальні та віртуальні зустрічі, організовуються зустрічі  з політиками, письменниками і т.д.  Виконуючи роль місця для зустрічей бібліотека  ініціює процеси, що  підвищують соціальний капітал суспільства.
     Що таке соціальний капітал? "Саме соціальний капітал дозволяє соціальним групам, церквам, неурядовим організаціям надавати послуги — у галузі освіти, охорони здоров'я, та забезпечувати всі види соціального захисту для решти суспільства, без потреби звертатися безпосередньо до урядових структур. Зокрема, у Сполучених Штатах, багато соціальних послуг не перебуває у компетенції держави. Одна з причин того, що Сполучені Штати мають відносно мало державних програм соціального забезпечення порівняно із Західною Європою, полягає у тому, що велика кількість соціальних послуг надається безпосередньо іншими частинами громадянського суспільства. Таким чином, існування соціального капіталу є дуже важливим в усіх цих вимірах". Звідси
Найпопулярніші заходи соціального капіталу в міжрегіональних дослідженнях - це цінності (довіра, пошана до тих, хто оточує, готовність допомагати, толерантність), членство в асоціаціях і клубах за інтересами, добродійність, волонтерство, розвиток некомерційних організацій. Загальний підхід у виборі індикаторів будується з вужчого, економічнішого визначення соціального капіталу як сукупності загальних норм і цінностей, що  дозволяють суспільству вирішувати проблему надання суспільного блага. Звідси
     Теорія розрізняє два типи соціального капіталу: зв'язки соціального капіталу та подолання соціального капіталу. Визначення соціального капіталу базується на міцних соціальних зв'язках  окремих  груп  і означає зв'язок між людьми, які схожі  між собою чи через однаковий соціальний статус  або етнічну, релігійну приналежність,  тобто однорідні групи.  Але щоб створити мирні суспільства у багатоетнічній країні, потрібно мати другий вид соціального капіталу: подолання. Подолання полягає в тому, що ми встановлюємо дружні стосунки з людьми, які не схожі на нас. Ці два види соціального капіталу, з'єднуючись, дійсно підсилюють один одного.
     Бібліотека як міст?
     У Норвегії проведено  дослідження,  результати яких  показують, що бібліотеки є серйозним потенціалом для створення загальної довіри та розвитку подолання соціального капіталу. Серед іншого дослідження показали, що добра третина користувачів  прийшли у бібліотеки через спілкування з людьми, які добре їм знайомі. Ще половина вказали, що під час візитів до бібліотеки саме тут вони дізналися або спостерігали  людей, які відрізняються від них та від їх оточення.
     Крім того, бібліотеки мають  величезний потенціал для інтеграції  і наведення мостів між різними культурами.
     Якщо бібліотеки хочуть розвивати потенціал "мостів", має бути постійний рух до "соціальної бібліотеки». Бібліотека адаптується до користувачів. Розширюються функції бібліотекаря, що не завжди базуються лише на професійних ресурсах.
Бібліотеки можуть розвивати потенціал мостів не лише між різними культурами, але й між різними поколіннями, сприяти формуванню сильної спільноти. 
Звідси

3 коментарі:

  1. В данном вопросе брать пример с США нельзя. Они во время кризиса публичные библиотеки пачками закрывали. А то возьмут наши политики с них пример, и катализируют вас по отношении к капиталу.

    ВідповістиВидалити
  2. Наши политики наследуют,к сожалениею, не лучшее... Ну, в этом ракурсе это не пример для наследования, а как альтернатива.. но меценаты и благодетели у нас не созрели,все еще накапливают капитал. И Карнеги американский у нас еще не родился

    ВідповістиВидалити
  3. biblio-hduht, дякую за те, що уважно читаєте дописи. Так, хай краще беруть приклад із Данії )).
    Валентина, цілком погоджуюсь

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу