Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 30 грудня 2010 р.

Відкриття пунктів доступу громадян до офіційної інформації у публічних бібліотеках Києва

    У 2009-2010 р. Українська бібліотечна асоціація (УБА) реалізує проект “Створення мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації” за підтримки Програми сприяння парламенту ІІ.
     Ви вже, напевне, помітили ще один  новий блог,  а хто не помітив - прошу звернути увагу на новий блог УБА
    Пункти доступу громадян до офіційної інформації – це інформаційні центри, відкриті у бібліотеках України, де громадяни мають можливість отримати інформацію органів державної влади та дізнатись, яким чином можна долучитись та впливати на законодавчий процес.
    Ви можете запитати для чого потрібні пункти доступу громадян до законодавчої інформації, якщо вся інформація є в Інтернеті? І дійсно, сайт Верховної Ради України вважається одним з  найпотужніших і якнайкраще структурованих парламентських сайтів у країнах перехідної демократії. Підготовлений користувач може знайти абсолютно всю інформацію стосовно будь-якого законодавчого акта (історію проходження законопроекту, порівняльні таблиці законопроектів, оригінал закону, аналітичні документи, висновки, рішення Комітетів, пленарні дебати, голосування та ін.). Відкриту для широкого доступу базу даних сайту Верховної Ради України можна вважати моделлю для наслідування при розробці та удосконаленні сайтів інших парламентів. Але більшість громадян України не використовують сайт Верховної Ради України або використовують не всі його можливості. І,  як результат, громадяни не завжди належним чином спроможні  надати  законодавцям, парламентським комітетам свої зауваження та пропозиції в процесі законотворення.
  Детальніше про це дивіться на сайті Програма сприяння Парламенту ІІ.
2 публічні бібліотеки Києва приєдналась до Мережі ПДГ  після проходження тренінгу, що відбувся  на базі Головного тренінгового центру УБА (20-29 грудня 2010 року в м. Києві).
Бібліотека ім. В. Яна ЦБС Дніпровського району м. Києва  (02105, м. Київ, проспект Миру, 13, yanalibrary@mail.ru)
Бібліотека ім. Є. Кравченка для юнацтва ЦБС  Дніпровського району м. Києва (02147, м. Київ, вул. Ентузіастів, 51/24, Bib-kakravchenko16@ukr.net).
   До речі, бібліотеки Дніпровського району вже давно практикують години спілкування з депутатами різних рівнів. Для мешканців  мікрорайонів у бібліотеках функціонують інформаційні скрині для відгуків щодо діяльності депутатів, що систематично передаються на розгляд представників  районних фракцій депутатів. Цікавим було опитування користувачів "Ідеальний депутат". Питання анкети стосувалися, зокрема, віку народних обранців, їх  освіти та роду діяльності, соціальних пріоритетів діяльності і т.п. Із результатами дослідження  депутатів ознайомлено під час  загальносистемного заходу, присвяченого визначенню "Кращого бібліотекаря року" у ЦБС.
    Варто зазначити, що  доступ громадянам до офіційної інформації надається у багатьох публічних бібліотеках Києва. Посередництвом сайту Верховної Ради, використовуючи систему інформаційно-правового забезпечення "Ліга-Закон" (її передплачують Публічна бібліотека імені Лесі Українки та декілька ЦБС) відслідковуються  та доводяться до відома громадян нові законодавчі акти. Звичайно, для здійснення оперативної інформаційної діяльності бібліотекарям необхідна відповідна підготовка, чому сприяє діяльність Головного тренінгового центру УБА.










Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу