Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятниця, 17 травня 2024 р.

Доступність сайту бібліотеки


 Офіційної статистики кількості жителів України, які
живуть з тією чи іншою формою порушення зору, на жаль, нема.  За неофіційними  даними, ще до початку повномасштабного вторгнення росії – понад 100 000 осіб. Ця категорія співгромадян нарівні з усіма мають право отримувати інформацію з інтернету, але більшість інтернет ресурсів не є адаптованими для них.

Окрім  повної  або часткової  втрати зору, ще є:

Короткозорість — коли предмети бачать лише на близькій відстані.

Далекозорість — коли бачать тільки те, що на далекій відстані.

Астигматизм — всі предмети нечіткі та розмиті.

Дальтонізм — нездатність розпізнавати ті чи інші кольори.

Дислексія — це про особливості  роботи мозку, а не порушення зору, коли втрачається здатність прочитати текст. Мозок погано розрізняє знаки і їх зображення. Тому для людей із дислексією адаптація сайтів також є важливою.

Що саме бачить людина з порушеннями зору на сайті?

Існують спеціальні плагіни та розширення для того, аби зрозуміти, як люди з порушенням зору бачать сайти.

Тож чи необхідно для людей із порушеннями зору створювати окрему версію сайту?

На вже наявному домені (або піддомені) може розташовуватися окрема версія сайту, створена для людей із повною чи частковою втратою зору. Такий варіант зазвичай розробляється без зображень або з мінімумом зображень, з функціями зміни кольору та розміру літер і зручною навігацією. Для переходу на сторінку угорі сайту створюється позначка у вигляді окулярів або просто напис «Контрастна версія».

Та в реальності такі окремі версії сайту не відповідають покладеним на них сподіванням. Якщо взяти до порівняння практику країн Заходу, то в них майже не існує окремих інклюзивних версій сайту.

Усе через те, що в підсумку ми маємо інформаційно збіднілу видозмінену сторінку. Тому більшість користувачів повертаються до оригінальної версії. Також не варто забувати, що в людей є різні порушення зору. Тому для деяких із них немає потреби створювати окрему версію, варто просто трішки адаптувати основний сайт.

Коли  все ж таки ми вирішуємо зробити окрему версію, то не треба називати її «Версія для слабозорих». Це підсилює дискримінацію цих людей. Краще сфокусуватись на функції сайту, а не на порушеннях зору. Кнопку можна підписати як «Контрастна версія», «Вибір колірної схеми», «Налаштування шрифту». Слід пам’ятати, що така версія сайту буде корисною не тільки для людей із порушенням зору, але і для тих, хто, наприклад, перебуває під яскравим сонцем.

Як зробити сайт зручним для людей з порушеннями зору

Консорціумом всесвітньої мережі (W3C) був створений «Посібник із забезпечення доступності веб-контенту (WCAG)». Він пропонує численні рекомендації, спрямовані на забезпечення більшої доступності веб-контенту. Усі рекомендації створювалися разом із тестувальниками, іншими групами та учасниками Консорціуму, серед яких зокрема є люди з порушеннями зору. Зараз вони працюють у провідних компаніях та продовжують допомагати робити перегляд вебсторінок більш доступним.

«Повітряний» дизайн

Багато простору між елементами, великі фотографії, мінімалізм в усьому — усе це притаманне новому тренду в дизайні. Такий стиль зустрічається в більшості вебсайтів. Зазвичай у верстці застосовується одна колонка на увесь екран. Цей візуал стильний та водночас зручний для користувачів із порушеннями зору.

А головне: не обов’язково  шукати дорогих або спеціалізованих веброзробників. Створити такий сайт можна, використовуючи існуючі шаблони в CMS (система керування контентом). Обирайте варто той варіант, де принцип «повітряного дизайну» реалізовано найкраще.

Робота з кольором

Контраст у кольорах — ще один варіант того, як зробити користування сайтом більш комфортними. Тут можливі два варіанти: створити функцію зміни колірної гами або відразу додати сайту контрасту. Загалом використовують три типи поєднань кольорів для користувачів із порушенням зору: текст жовтого кольору на синьому фоні, чорний текст на білому фоні та білий текст на чорному тлі. Ось цей аналізатор може стати нам у нагоді при перевірці кольорових рішень.

Не забуваймо, що є багато відвідувачів, для яких зручнішою буде темна тема, адже білий колір ріже очі. Коли текст поверх картинки, то обов’язково потрібно дотримуватись вимог щодо контрасту фону, де коефіцієнт має бути не менш ніж 4.5:1.

Спеціалісти з адаптації сайтів радять відмовитися від кольорів для елементів, які несуть смислове навантаження. Такий прийом може лише завдати труднощів людині з порушенням сприйняття кольору. Коли людина не може правильно розрізняти кольори, то інструкція «Перейдіть за червоною стрілкою» просто втрачає сенс.

Шрифт, який легко читати

Мабуть, ви не раз зіштовхувалися із ситуацією, коли шрифт на сайті настільки хитромудрий, що неможливо прочитати. Це проблема всіх користувачів інтернету. Саме тому вебдизайнери користуються простими та зрозумілими шрифтами. Це допомагає й людям із порушеннями зору краще бачити сайт. 

Функція зміни розміру літер та масштабування сторінки

Сполучення клавіш Ctrl+ і Ctrl- дозволяє масштабувати сайти на усіх сучасних браузерах. Та головним завданням для веброзробників залишається адаптація верстки сайту, який при зміні масштабу не «поповзе» й усі іконки  залишаться на місці.

Також можна створити функцію зміни розміру літер та проміжків між ними. Так, якщо збільшити міжрядкові інтервали, то людям із дислексією буде набагато зручніше читати.

Керування за допомогою клавіатури

Не всі люди можуть побачити курсор миші на екрані, натомість вони добре користуються клавіатурою. Тому важливо встановити функцію керування сайтом саме за допомогою цього девайсу. Тоді кожен відвідувач зможе користуватися сайтом через клавіші й не використовувати мишку. Це також необхідно і для людей із порушеннями моторики.

Не забувайте і про візуальний індикатор для фокусу клавіатури. Усі функціональні елементи потрібно виділити серед інших. Кнопки, посилання можна позначити у вигляді рамки чи коротких підказок.

Програми екранного доступу (screen reader)

JAWS, SuperNova, NVDA — усе це перелік програм для зчитування інформації з екрана будь-якого електронного гаджета. Для людей, які не здатні прочитати тексти, ці програми просто необхідні. Так, вони можуть не читати сайт, а слухати його.

Для того, щоб програма розпізнала текст, потрібно логічно верстати та використовувати правильну структуру HTML:

Усім елементам розмітки потрібно підбирати правильні теги. Для заголовків має бути сувора ієрархія H1, H2, H3. Кнопки мають верстатися через тег. І тут важливо памятати, що коли ви берете нелогічні теги, то програми екранного доступу не зможуть правильно зчитати елементи.

Не варто використовувати файли у форматі PDF. Тут йдеться про тексти, що були зверстані як зображення у PDF. Подібні тексти програми не зможуть зчитати.  Якщо ж необхідно застосувати PDF-файли, то у форматі тексту.

Використовуйте alt для всіх зображень. Завдяки атрибуту alt текст стає альтернативою зображенню, коли не виходить його побачити/відобразити. Загалом alt створили для опису того, що зображено на картинці. Тепер у ньому часто прописують лише ключові слова, що є неправильним з точки зору адаптації сайту для людей з порушеннями зору.

Впровадивши вказані рекомендації ми покращимо наш вебсайт і зробимо його доступним для людей із різними порушеннями зору.

Ми працюємо над цим.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу