Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 7 липня 2013 р.

Київські бібліотеки на захист довкілля


Просвіта населення з проблем екології завжди була важливим напрямом діяльності бібліотек. 2013 рік проголошено Роком фізичного здоров'я та екології України (послання Президента України Віктора Януковича до українського народу), тому робота активізувалася. На прикладі бібліотек лише одного із районів столиці хочу продемонструвати, які форми і методи цієї діяльності використовують бібліотеки. Приводжу витяг із наданої інформації про роботу бібліотек Голосіївського району у першому півріччі цього року.

"Бібліотеками проводиться значна робота по пропаганді здорового способу життя та підвищенню уваги до екологічних проблем суспільства. З цією метою були створені численні книжкові виставки та тематичні полиці, проводились бесіди, бібліотечні уроки, інформаційні екскурси. Так, у бібліотеці ім.В.А.Симоненка відбулася бесіда з співробітником Музею книги та друкарства Шульгою Т.М. «Українська книга на захисті природи». 
Співробітники ЦРБ ім.М.О.Некрасова підготували і провели медіа-презентацію для студентів Київського транспортного економічного коледжу «Екологічні проблеми України». Основним девізом цієї презентації було: «Збережемо довкілля! Збережемо природу! Збережемо своє життя!!!». 
«Столітній дуб на пагорбі стоїть…», - таку назву мав цикл екологічних читань, що проводилися у дитячому відділі бібліотеки ім. М.Т. Рильського для учнів молодших класів гімназії № 59. Дітям читали й розповідали міфи і легенди про дерева; зокрема ті, що ростуть на подвір’ї гімназії, біля бібліотеки, що прикрашають Київ; про найстаріші дерева в Україні. Разом згадували вірші та співали пісні про дерева. 
У бібліотеці ім. М.В. Гоголя відбулася поетично-екологічна година «Я землі цієї паросток зелений, я землі цієї крапля дощова», присвячена Міжнародному дню Землі. До участі в ній були запрошені слухачі Університету третього віку. В цій же бібліотеці для широкого кола відвідувачів проведено День інформації «… Жити в злагоді – взаємній, самобутній…», під час якого йшла мова про взаємовідносини людини з довкіллям, подальші перспективи екологічного стану навколишнього середовища. 
Велике театралізоване свято «Голос рідної природи розуміти серцем вчись» організувала бібліотека № 152 для дітей, які відпочивали у міжшкільному літньому таборі «Ромашка». Під час заходу дітей закликали бережливо ставитися до живої природи, вчили бачити її красу в поезії та музиці, зокрема, у творах Т.Шевченка, А.Малишка, М.Рильського, М.Луківа, П.Чайковського. На виставці-рекомендації «Змінимо землю на краще» дітям рекомендували до читання книжки. Закінчилося свято веселою вікториною «Зелений світ навколо нас». 
У бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського з нагоди Дня довкілля та Всесвітнього дня Матері-землі відбувся марафон на захист природи «Ми всі частинки одного живого світу». Протягом 3-х днів бібліотеку відвідали учні 3-х та 4-х класів школи № 186 та гімназії № 179. З ними проводилися різноманітні заходи екологічної тематики: голосні читання творів Т.Г.Шевченка (про природу), В.Близнеця, В.Довжика, В.Берестова, О.Благіної, О.Дріза, С.Михалкова; мультимедійні подорожі «Моя Земля» та «Тварини нашої планети» із циклу «Школа вовка Панаса», екологічні вікторини «Правила екологічного споживання» та «Стань природі другом». 
 У звітному півріччі бібліотеки розпочали активну творчу співпрацю з Всеукраїнською дитячою спілкою «Екологічна варта» та лабораторією екологічного виховання інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України («Зелена бібліотека»).
 «Екологічні читання» за участю координаторів спілки «Екологічна варта» відбулися в бібліотеках № 142 та ім. В.А. Симоненка. В бібліотеці ім. В.А. Симоненка вони були приурочені до Всесвітнього дня води. Тема розкривалася через проведення вікторин, перегляду мультфільмів та дитячих ілюстрованих журналів. Перший показовий спільний захід «Екологічний калейдоскоп» з працівниками лабораторії екологічного виховання відбувся в бібліотеці ім. Наталі Забіли. На нього були запрошені учні молодших класів школи №85 – користувачі бібліотеки та бібліотекарі інших бібліотек системи. Окрім цікавих розповідей та порад про те, як берегти довкілля, присутні переглянули цікаві повчальні мультфільми, взяли участь у міні-виставі театральної студії «Чарівне дзеркало». Спеціалісти лабораторії були запрошені для проведення в бібліотеці ім. Марко Вовчок екологічної години з учнями школи № 122 «Планета людей у небезпеці». Подальша співпраця між громадською організацією «Інформаційно-аналітичний центр «Зелена бібліотека» та ЦБС Голосіївського району зазначена у спільному меморандумі про взаєморозуміння та партнерство. Розгорнуту виставку-роздум «Дім, де ми живемо» підготували співробітники ЦРБ ім. М.О. Некрасова. Виставка включає рубрики «Заповітні куточки Києва», «Дари природи в нашім домі», «Що ми виносимо з хати». 
Бібліотека «Деміївська» представила тематичні полиці: «Екологічна стежка «Голосіївський ліс» та «Вікові дуби Голосієва». У бібліотеці ім. М.П. Стельмаха були проведені виставки-роздуми: «Хто пожаліє людину, як не земля? Хто пожаліє землю, як не людина?» - (література з екології землі); «Пам’ятаймо, люди, назавжди – неможливо жити без води» - (література присвячена екології води). 
Нові видання з питань екології запропоновані на книжкових виставках «Знай, люби, бережи» та «Разом з книгою у світ живої природи» у бібліотеці ім. Наталі Забіли. 
Бібліотека № 142 запропонувала своїм відвідувачам виставку-фотофакт «Нехай людина добро приносить, бо світ навколо любові просить», - зворушливі фото про тварин та піклування про природу. 
Екологічний стан довкілля активно впливає на стан здоров’я людини. Внаслідок його забруднення і вживання забруднених продуктів харчування та води поширюються різні хвороби і скорочується тривалість життя людей. Тому ці дві теми бібліотекарі часто висвітлюють у поєднанні. Наприклад, у бібліотеці ім. М.В.Гоголя в плані постійнодіючого лекторію «Авіцена» відбулося заняття «Навколишнє середовище і здоров’я людини».
 У бібліотеці № 15 відбулася пізнавальна бесіда про мікрорайон Корчувате: «Збережем нащадкам квітучий, рідний край» та «Фізкультура і спорт хай увійдуть у життя, тоді буде прекрасним у нас майбуття». 
Бібліотека ім. М.М. Коцюбинського під час дня інформації «Відшукай у всьому початок, і ти багато чого зрозумієш» представила увазі відвідувачів старшого відділу розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Мистецтво бути здоровим», інформ-цікавинки «Чим дихаємо, що п’ємо?» та «Допоможи собі сам». 
В ЦРБ ім. М.О.Некрасова день інформації «Мистецтво берегти здоров’я» проводився для широкого кола відвідувачів. До його проведення був запрошений народний цілитель «Федір Ліхацький, який поділився своїм порадами та рецептами щодо здорового способу життя».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу