Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 20 грудня 2012 р.

Вікі на бібліотечному сайті або вікі-внесок у бібліотечне краєзнавство

     На одному з  данських сайтів угледіла розділ "Краєзнавство". Стало цікаво, яким чином публічні бібліотеки Данії розвивають краєзнавчу діяльність і що з  їх досвіду можемо використати  ми.
Розділ "Краєзнавство" задуманий як онлайн-енциклопедія за технологією Вікі про місто Kолдінг і область. Усі дорослі зарєєстровані користувачі бібліотеки можуть писати  статті у цю бібліотечну краєзнавчу вікіпедію. Ресурс користується популярністю у місцевих жителів, адже долучає їх усіх до відтворення, збереження і донесення до майбутніх поколінь унікальної краєзнавчої інформації.
    Подумалося, що такий проект мав би успіх, передусім, в українських  бібліотеках невеликих містечок і сіл. Спогади старожилів, документи із сімейних і державних архівів, унікальні любительські фото місцевостей, статті про талановитих та успішних людей, що тут народилися, про місцеву флору та фауну, специфіку сільського господарства, виробництва та ін. краєзнавча інформація, згенерована безпосередньо місцевими жителями, поклала би основу для створення унікального краєзнавчого артефакту бібліотеки.
    Краєзнавча вікіпедія є відкритим ресурсом, тож усі авторські матеріали доступні кожному. Якщо інший дописувач хоче внести корективи в публікацію котрогось із авторів, він повинен попередньо стати користувачем бібліотеки. 
    В рекомендаціях для дописувачів подаються загальні поради, розділи (тематика) та приклади статей для ресурсу, що написані з дотриманням усіх правил. Вітається доповнення текстів зображеннями (фото) за умови авторського права дописувача на фото (має бути власне зображнення чи фото). Вітається також і посилання у дописах на матеріали із фондів бібліотеки.
А також дописи:
не можуть бути наклепницькими, дискримінаційними, ображати людей;
не можуть містити грубі та принизливі заяви про людей або компанії;
не повинні містити рекламу;
мають бути  написані із дотриманням авторських прав;
не можуть містити недоречні або образливі вислови;
не вітаються легковажні, низької якості статті та матеріали.
Бібліотека залишає за собою право видаляти коментарі, статті та іншу інформацію, що не відповідає вказаним вище правилам.
    Бібліотека також застерігає, що не несе відповідальності за додавання контенту з порушенням авторських прав. Але якщо такий факт виявиться - відповідні матеріали видалятимуться.
До речі, власний безплатний сайт на "движку", що використовується у Вікіпедії, дозволить вам створити Wiki-Site.com  

 Якщо вам цікаві публікації цього блогу  -  приєднуйтеся до прихильників блогу у правій боковій колонці блогу (сайдбарі). 

2 коментарі:

  1. Дуже гарно)) У нас ще немає свого сайту бібліотечного, але таку роботу вже виконували для неофіційного сайту міста)) Сайт цей ще не дуже популярний, але така інформація, дійсно, завжди приваблює людей різного віку)) І, головне, завжди доступна))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А як це "неофіційний сайт"? Може, неурядовий? Ви, напевне, підготували та надали для сайту певну краєзнавчу інформацію. Тут же, навпаки, не бібліотекарі, а власне читачі і готують дописи, і публікують їх на ресурсі. )

      Видалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу