Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 28 червня 2012 р.

Від бібліотеки до "газетотеки" - один код?

     Тій категорії працівників бібліотек, хто в силу своїх посадових обов'язків тісно співпрацює з бухгалтерією, довелося цього року зіткнутися з незрозумілою і шокуючою ситуацією: у березні місяці, коли вже було прийнято  державний і місцевий бюджети, де видатки на придбання періодичних видань для бібліотек значились за кодом економічної класифікації 1131, вийшла нова Інструкція щодо застосування класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Міністерства фінансів України, де видатки на придбання періодичних видань для бібліотек повинні здійснюватись за кодом 2110 "Придбання обладнання та предметів довгострокового користування". Тобто, передплатили газету для бібліотеки, до прикладу "Авізо" і... зберігайте її, незважаючи на те, що її інформаційна корисність втрачається уже на третю добу. 
     Довгостроково у публічних бібліотеках зберігаються лише періодичні видання, що становлять певну цінність, як от примірники місцевих періодичних видань для формування краєзнавчого фонду (відповідно Положення про краєзнавчу роботу бібліотек системи Міністерства культури і мистецтв України (1996 р.). Інших нормативно-правових актів, що передбачали б збереження бібліотеками періодичних видань не існує.
     Саме про цю Інструкцію, що є небезпечною для бібліотек, про можливі причини нерозуміння її авторами деяких бібліотечних понять, зокрема, "довгострокове зберігання" та "довгострокове користування", про відсутність з 2004 року видатків на придбання книг для 4-х національних та 2-х державних бібліотек, що призвело до лакун у фондах, які вже ніколи не можна буде заповнити йдеться у статті ученого секретаря Національної парламентської бібліотеки України Наталі Розколупи "Рішення, небезпечне для бібліотек, або нова Інструкція щодо застосування класифікації видатків бюджету", що опублікована у другому номері  журналу "Бібліотечна планета".
А заодно, не забудьте переглянути і статтю, що їй передує.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу