Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 28 лютого 2012 р.

А як у них?

Ознайомилась зі звітом діяльності за 2010 рік публічних бібліотек  норвезького  Оппланна.
Структура звіту складається  із передмови та 7 розділів :
Персонал бібліотеки 
Проектна діяльність
Виступи  бібліотекарів  на міжнародних конференціях
Бібліотечні  конференції, наради, курси та заходи
Бібліотечний портал
Бібліобус
 С
татистичні показники діяльності бібліотек  Оппланна. 

Приведу зі звіту лише ті моменти, що, на мою думку, є найцікавішими.
 
 
У передмові йдеться про вплив бібліотек на усі сфери суспільного життя, про заходи з підтримки читання, про заходи з підвищення компетенції  співробітників бібліотек, тих, хто  навчає користувачів комп'ютерним технологіям, організовує різноманітні навчальні курси та курси для омбудсменів.
 Їх також турбує невтішна статистика по результатах дослідження читання дітей. Тому активно  використовували бібліобуси
- пересувні бібліотеки, які побували у 34 школах та 2 інтернатах щомісяця. В результаті видано 18500 книг.
Працівники бібліотеки брали участь у національних
конференціях, де доповідали на тему нової ролі бібліотек,  про проекти міжнародного співробітництва, про бібліотеки як мультикультурні арени та їх значення для інтеграції жінок іммігрантів. Відвідування публічних бібліотек Оппланна  в минулому році зросло  на 2,73%.
Найкращий показник видачі документів серед бібліотек Оппланна  - 9,85 на душу населення.
Але вони стурбовані скороченням бюджету деяких бібліотек, що йде врозріз із баченням бібліотек в якості важливих учасників  регіонального розвитку та експертизи, сприяння муніципалітетам.

 Проектна діяльність
 2010 рік був оголошений роком 
письменника Бйорнстьєрне Бйорнсона, лауреата Нобелівської премії 1903 року. Тож бібліотечним девізом було гасло "Весь Оппланн читає  Бйорнсона".
Здійснено тур, присвячений творчості письменника, за допомоги бібліобусів. Проведено конкурси читців та різні вікторини
 
У співпраці з коледжем щомісяця проводилися літературні вечори - кав'ярні. Серія лекцій на тему творчості письменника завершувалась фуршетами. На сайтах усіх 26 публічних та 13 шкільних бібліотек розміщені банери з цитатами письменника.  Ці цитати використовуалися для  організації виставок.
  Актори виконували тексти Бйорнсона під музичний супровід флейти.
 Семінар, присвячений Бйорнсону був однією з тем в рамках Норвезького фестивалю літератури в Ліллехаммері в травні. 
 

Іншим проектом став огляд книг он-лайн. Проект є унікальним в національному контексті. Бібліотекарі на сайтах та блогах робили огляди книг, що їх рекомендували до прочитання. (до речі, такий проект започатковано і у нас. Долучайтеся!)
 
Ігри  у  бібліотеці
Бібліотека округу зосередила увагу на комп'ютерних іграх в якості культурного самовираження. Вироблено  проектне положення.  Спеціаліст з комп'ютерних ігор розробив стартовий комплект "Ігри у бібліотеці", що  може бути корисним для тих бібліотек, які планують пропонувати комп'ютерні ігри. Восени у бібліотеці проведено день, присвячений лекції та семінару з комп'ютерних ігор.  Бібліотека запускатиме ігровий проект, що буде одним з важливих пріоритетів у 2011 році.

Комп'ютерне навчання для  людей літнього віку в бібліотеці
На цей проект округ Оппланн отримав від графства  $ 125,000 - у вигляді грантів. Комп'ютерне навчання здійснюватиметься у співпраці між піклувальною радою (соціальною службою - прим. Радою проведено дослідження потреб у комп'ютерних навчаннях для людей похилого віку  в країні. Результат показав велику потребу в такій підготовці. Бібліотека округу має великий досвід в роботі з комп'ютерної підготовки.  Навчання планували проводити протягом 2011 року.
 
Новий цифровий музичний сервіс
 Бібліотека придбала ліцензії для вільного використання  бібліотеки звукозаписів. На сайті ви можете прослухати близько 700 000 музичних творів з понад 320 компаній звукозапису, в основному класичних, джазових  музичних жанрів.  Близько 500 нових альбомів додається кожен місяць. Служба також надає інформацію про виконавців, композиторів, біографії та багато іншого. Наксос дискографія доступна через Bibliotekportalen Oppland: www.bibliotekportalen.no і підтримує iPhone і Android.

Зовнішнє фінансування проектів
Бібліотеці як мульти-культурному центру для жінок-іммігрантів  для реалізації проекту було надано $ 50,000.  Бібліотека округу  зосереджуватиметься на  розвитку бібліотеки як мультикультурної арени з акцентом на літературу та мову. У зв'язку з цим,  бібліотека вкладатиме кошти в навчання співробітників бібліотеки особливостям техніки та педагогіки навчання іноземної аудиторії, зокрема, жінок-іммігрантів.
 

Туризм починається з бібліотеки
У звіті також підкреслена роль бібліотеки та її співпраця з іншими установами та організаціями  у розвитку місцевого туризму та збереженні національних парків.
 

 Бібліотека для проведення  дебатів
Бібліотека була новою ареною (майданчиком) для дебатів (обговорень). Ця ініціатива спрямована на  долучення громадян до обговорення суспільно важливих проблем.
 
Конференції, наради, курси та заходи
 
Метою курсів з соціальних мереж є підвищення обізнаності про соціальні мережі, для використання мереж в більш широкому контексті.  У загальній складності 30 співробітників бібліотеки взяли участь в курсах.
Відбулися навчання на курсах, де бібліотекарі готувалися  в якості консультантів в сфері освіти  та навчання комп'ютерної грамотності.  
Курси для омбудсмена.
Курси з методики обслуговування та спілкування з людьми  з деменцією і порушеннями розвитку.
П
роведено три запланованих курси по роботі в програмі редагування звуку.
 
В цьому розділі приведено також статистику заходів та кількості учасників.


Використання порталу бібліотек Оппланну.
Огляд матеріалів. що розміщені впродовж  року на порталі, показники запитів та переглядів веб-ресурсу.

 

Мобільна бібліотека.  Обслуговувала 34 точки по 8 разів.
 
Автобус має близько 1500 найменувань документів для дітей та підлітків: романи, ілюстровані книги, аудіо книги, комікси. Надавались  консультації для дітей та дорослих,  закуповувалось все більше нових  книг.

 
Статистичні повказники діяльності  26 основних бібліотек та  8 філій.
Бюджет на придбання інформаційних ресурсів  зменшився у порівнянні з минулим роком на 0,29%. (прим. - ми такого зменшення, мабуть,  й не помітили б). На придбання нових книг та інших ресурсів затрачено в середньому $ 37,90 на одного жителя. (Скільки затрачено минулого року на придбання документів для фондів київських публічних бібліотек з розрахунку на одного  із 2838 тис. киян, я наводити не буду.  Маяковський сказав би так: "Я такого не хочу даже вставить в книжку" . Порахуйте. Всього до фондів київських бібліотек нгадійшло документів на суму 1994 тис. грн).
Приведено порівняльну таблицю показників  документовидачі та відвідування звітного з попереднім роком  по кожній із бібліотек.
Видача документів дещо зменшилась у порівнянні з минулим роком, особливо для дорослого населення. Для дітей трохи зросла. Відвідування збільшилось на 20000.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу