Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 3 червня 2011 р.

Бібліотекарям допоможуть юристи

   Правова освіта населення завжди була однією із важливих функцій публічної бібліотеки. І бібліотеки Києва роблять сьогодні усе можливе для  забезпечення доступу громадян до джерел правової інформації, набуття та використання жителями міста правових знань, їх застосування для вирішення соціально-побутових проблем у буденному житті. І коли отримуєш ось такий солідний (рівня наукової бібліотеки) результат клопіткої роботи бібліографів на благо сумлінним громадянам, що має на меті допомогти триматися курсу в океані нормативів і публікацій з питань системи оподаткування, в черговий раз переконуєшся у важливості публічної бібліотеки  для пересічних мешканців міста.  Додаю декілька фрагментів цього бібліографічного видання на 50-ти сторінках, що вміщує роз'яснення до статей Податкового кодексу України та бібліографію публікацій.
 
 

      З метою реалізації завдань, визначених Указом Президента України від 18.10.2001 № 992/2001 "Про Національну програму правової освіти населення", "Програми правової освіти населення м. Києва" на 2007-2010 роки", затвердженої рішенням Київської міської ради від 29.03.2007 №376/1037 щодо підвищення рівня правових знань молоді, інформування громадян про політику держави, стан законності та правопорядку, забезпечення прав і свобод людини, залучення громадян міста Києва до участі в удосконаленні системи правової освіти населення та відповідно до Рекомендації №1 від 25.03.2010 Київської міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення,  з 01.06.2010 по 01.11.2010  було проведено міський огляд-конкурс на краще забезпечення закладами культури правової освіти населення міста Києва. Конкурс проводився серед  закладів культури 10-ти районів столиці.
     У результаті заключного етапу конкурсу-огляду було визначено переможців :
І місце – Центральна районна бібліотека ім. М.Некрасова Централізованої бібліотечної системи Голосіївського  району м. Києва ;
ІІ місце – освітньо-культурний центр "Дивосвіт "Деснянського району;
ІІІ місце – бібліотека ім. Ю.Смолича Дарницького району м. Києва. 
     Серед запитань, які ставила комісія до працівників бібліотек, були, до прикладу, і такі: Чи проводять працівники бібліотек просвітницьку роботу з питань права з молоддю під час відвідування останніми дискотек, чи відвідують і співпрацюють з пенітенціарними закладами, ін. 
     23 травня цього року в Кіровограді під головуванням міністра юстиції Олександра Лавриновича відбулося виїзне засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення,  у ході  якої обговорювались заходи, які б сприяли підвищенню ефективності та дієвості механізмів правової освіти населення. Зокрема, обговорювалося залучення бібліотечних закладів до програм правової освіти населення, забезпечення бібліотек літературою методичного та правового характеру, проведення на базі бібліотечних закладів лекцій, семінарів, виставок, тренінгів з правоосвітньої тематики.
     За підсумками дискусії Всеукраїнська міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення засідання ухвалила рекомендації міністерствам юстиції, освіти і науки, культури, внутрішніх справ.
    Зокрема, Міністерство юстиції та його регіональні органи мають розглянути можливість організації на базі бібліотек правових громадських приймалень, забезпечити проведення правових навчань з населенням регіонів.
     Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, а також Міністерству внутрішніх справ України рекомендовано розширити практику залучення студентів юридичних вишів до проведення правовиховної роботи з неповнолітніми на базі бібліотечних закладів.
     Міністерству культури України рекомендовано вжити заходів щодо створення у бібліотеках публічних центрів та куточків регіональної інформації з метою надання населенню регіону необхідної правової інформації. Міністерство має також вивчити можливість щодо покращення забезпечення закладів культури юридичною літературою та систематично здійснювати оновлення бібліотечних фондів з урахуванням змін у законодавстві.


Ще матеріал до теми допису.

2 коментарі:

  1. У нас в прошлом году начал функционировать Центр правовой и социальной информации. Работа ведется серьезная. А вот подобных конкурсов у нас что-то не организовывалось.

    ВідповістиВидалити
  2. Конкурс инициировался властями,... не работниками учреждений культуры

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу