Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 28 липня 2011 р.

Ще раз про бібліотеку мрії

Поки мешканці і бібліотекарі Києва в тривожному очікуванні, чи ж увійде будівництво нового приміщення для головної публічної бібліотеки столиці у Стратегію розвитку Києва до 2025 року, я ще раз перенесу вас у реалії невеличкого (всього 25 тис. мешканців) данського містечка Хйоррінг, у його гордість – публічну бібліотеку. Чому б не помріяти! Ця бібліотека – візитівка не лише містечка, а й усього королівства. І горді новою бібліотекою не лише бібліотекарі, яким випало щастя працювати у такій бібліотеці, - у захваті від неї усі, хто хоч раз побував тут.
Я уже розповідала про цю бібліотеку, але чому б іще раз не прогулятися по ній. 
Спочатку разом із відвідувачами терпляче дочекаємося відкриття бібліотеки о 10.00 ранку.


Отже, двері відчиняються і по червоній стрічці-доріжці ми прямуємо (можна і з найулюбленішим видом транспорту данів - велосипедом) до єдиного довідкового столу.
Праворуч – зона «V.I.P» - Very Important Parents (дуже важливе для батьків) з  відповідними ресурсами і зручними диванчиками для комфортного читання.
Hjorring_50
Можна повернути ліворуч – в кав’ярню під  назвою «Відразу після Книги» і продовжити свій шлях у дитячу частину бібліотеки.

Але зачекаймо, ми йдемо по червоній стрічці до довідкового столу, з обох боків якого зони самообслуговування. Тому і бібліотекарів тут не видно, крім єдиного - на довідці.

Хто любить поезію? Придивіться пильніше, а що то там в кутку?

А тут, за гратами? Гмм.. книги, що проповідують расизм, насильство і людиноненависництво? Там їм і місце.

Наступна зупинка - тематична. Інформація ллється не лише  через текст, а й через  звуки, образи, предмети. Тематика - найрізноманітніша: від серфінгу до культури різних країн.

Стомилися? Так,  відстані чималенькі:  3 тис. квадратних метрів корисної площі бібліотеки відведена для відвідувачів.  Де б влаштуватися зручніше та перепочити з цікавою книгою? Пропоную у вітальні  на кріслі «Честерфільд» в оточенні стелажів з червоного дерева, під  м’яке світіння зеленої лампи.

А може краще на сучасних зручних диванчиках біля відеостіни?
 Ви любите побути з книгою на самоті? Любителям "полуничних" галявинок пропонується зазирнути у внутрішній простір цього єдиного круглого стелажа і там насолоджуватися читанням.


А довкола – фільми, музичні диски, журнали і газети, найновіші книги…і навіть драбинки, щоб дістатися до них. Найсміливішим пропонується  піднятися до найвищих   полиць і викласти літерами, що на корінцях папок-муляжів, свій слоган, девіз, послання.
Сьогодні цей стелаж виглядає так...
...А завтра може бути іншим:
Hjørring Bibliotek: Udstilling -Ungdomsafdeling
Щоразу нові ідеї, експозиції, акції. Як на сцені театру. А де ж  працюють непомітні трудівники закулісся? Ось у таких конторах?
Або в залі засідань, де   розробляють нові проекти?
Strategi 2011 personalemøde

Вільний вибір матеріалів, миттєвий самостійний електронний запис.
 А ось у цій зоні - багато молоді. Адже тут є багато музики, фільмів, модних молодіжних журналів, комп'ютерів з доступом до Інтернет, місць для спілкування і відпочинку.
Hjorring-library-13

Hjorring library - CD collection

Прикрашає молодіжну зону диван  "рожева крапля". Маєте бажання прилягти?  Будь-ласка.
Hjorring-library-08
 Вабить око велике зелене дерево, що ніби зійшло з ілюстрації дитячої книги, зручні меблі для найменших. Прямуємо в  зону для дітей?

 Для енергійної малечі - гірка.

Для юних  любителів порибалити - "ставочок  для разведення риби"  з книгами в ньому.
Hjorring-library-11
Для юних мрійників - можливість побувати в образах улюблених літературних героїв, перевдягнувшись у відповідні костюми.

Для  серйозних і відповідальних майбутніх конструкторів - лего.
Для любителів "побовтатися" - великі  блакитні "калюжі".
Тут можна відпочивати, гратися, читати вголос, виконувати домашні завдання.
Діткам пропонується  в окремій кабінці без посторонніх перед об'єктивом  відеокамери   висловити усі свої почуття і враження від прочитаного. Найцікавіші і найемоційніші враження від прочитаних книг  виводяться на відеопанель для загального перегляду.

Ваша дитина не вміє читати. Дарма. Приводьте у бібліотеку. Із цією машиною вона навчиться читати,  граючись.
Виставкові площі, проектори, екрани, можливість затемнення приміщення і підсвітки, конференц-зала  площею 300 метрів квадратних...

Ви ще не стомилися від вражень? Зізнаюся, на мене від надмірних  емоцій  після відвідування цієї неймовірної бібліотеки  напало безсоння.

Грайлива ідея бібліотеки, безліч сюрпризів, місця, де тихо і де шумно-весело, що розділяються гнучкою системою більш масивних стелажів. Полиці різної форми з великими написами про їх  вміст і все для того, щоб кожен відвідувач без стронньої допомоги міг зорієнтуватися у такому неймовірно великому масиві інформації.
Про історію будівництва  цієї бібліотеки я уже писала. Елементарно!  Як і про інші данські бібліотеки. 
Питання в іншому.  Чи з'явиться коли-небудь у Києві така бібліотека?

Ось тут ще  фото.

4 коментарі:

  1. Пані Ольго, це справді мрія. Вже коментувала на Фейсбук, зрештою, деякі інновації, як, наприклад, поміняти колір фарби, як у "Молодій гвардії" або організувати відкритий доступ до книг, як в Луганській ОУНБ не такі затратні/складні і разом з тим справляють дуже гарне враження і приваблюють людей. Окрім того, наприклад, мені дуже подобаються кавомати в Нац. парламентській бібліотеці - неодноразово користувалася :)

    ВідповістиВидалити
  2. Зміни відбуваються, буде переформатовуватися читальна зала, але.... головна публічна бібліотека столиці у основному приміщенні, побудованому під гастроном ще на поч. 70-х, і ще у 8-ми приміщеннях в різних кінцях Києва з постійними підтопленнями (після них ще й як фарбуємо!). А щодо "Молодої гвардії", я дуже поважаю колектив бібліотеки, вони молодці, але приміщення бібліотеки не найвдаліший приклад. Фарбуванням не вирішити проблеми затісного приміщення.

    ВідповістиВидалити
  3. Заздрю користувачам цієї бібліотеки. Я б напевно там жила :).

    Щодо наших трансформацій та перспектив - звісно, вони відбуваються, і це незаперечний факт. Але з огляду на темпи втілення тких трансформацій та обсяги типового державного фінансування бібліотек по країні - до таких мрій доживуть хіба що наші діти, і то вже у дуже зрілому віці :)

    ВідповістиВидалити
  4. Если не включат строительство библиотеки в Стратегию, значит киевляне не заслуживают такой библиотеки

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу