Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 2 серпня 2011 р.

ПереФОРМАТовуємось?

     Наші читальні зали порожніють. Частина користувачів пересіли на стільці за комп'ютерами, частина - швиденько відксеривши потрібний матеріал, або перезнявши його за допомогою мобільного телефону - прямують додому. Залишаються вірними читальній залі найвідданіші бібліотеці читачі, які, за роками відшліфованою звичкою майже щодня приходять сюди за спілкуванням і свіжою пресою та  категорія відвідувачів, для яких читальна зала бібліотеки  є найкомфортнішим місцем для навчання чи самоосвіти.
     Щороку бібліотеки звітують  перед державою про кількість посадочних місць у читальних залах. Про що свідчить динаміка їх кількості?  З огляду нормативів - про збільшення чи зменшення обсягу фонду бібліотеки. Примірна кількість місць в читальних залах бібліотеки на одну тисячу одиниць зберігання фонду (книг — в томах, журналів — в комплектах, газет — в зброшурованих комплектах, брошур та ін. дрібних видань— в картонажах), складає: в бібліотеках з фондом від 7,5 до 30 тисяч одиниць — 3,2—1,4 місць; с фондом 45—70 тис. одиниць —1,34—1,07 місць; з фондом 0,1—1,0 млн. одиниць — 1,0—0,75 місць. В крупних бібліотеках це співвідношення встановлюється по спец. завданню. Звідси
     Пригадується десь вичитана  фраза  щодо читальних залів про те, що їх формат, звичний для наших бібліотек, притаманний бібліотекам небагатих країн. В багатих європейських бібліотеках  читальні зали дійсно відсутні. Але не всі книги видаються додому.  Спеціальні кольорові індикатори на них допомагають читачам зорієнтуватися, чи можна цю книгу взяти з собою. 
       Чи можливо таким чином відкрити наші фонди для читачів. Цілком. Ознайомтесь з ось цим матеріалом. Проблема в іншому - в збереженні фонду.  Чи знайдуться сьогодні такі сміливчики?  В порушення усіх нормативів від архітекторів-містобудівників?
     Але експериментувати потрібно. Ось так, як  у  Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Горького.  Найсвіжіше про вектори модифікації бібліотеки у "Бібліотечному форумі України"

2 коментарі:

  1. Дійсно, тема "болюча" для всіх бібліотек. Що казати стосовно невеликих філій провінційних міст, коли в обласних бібліотеках тиша і надзвичайно мала кількість людей? Любий досвід у цьому напрямку надзвичайно важливий і доречний. Дякую за підняття цієї теми.

    ВідповістиВидалити
  2. Так, Таню, такі зміни на часі. Планує реорганізацію читальної зали ЦРБ директор ЦБС Деснянського району. Звичайно, інші будуть придивлятися.. комусь знадобиться більше часу для прийняття подібних рішень.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу