Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділя, 13 жовтня 2024 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2025 рік. Плануймо Перемогу!

       
Бібліотека реалізує програму розвитку через систему планування, основа якої — річний план, що
 дає змогу керівникові бібліотеки ефективно організувати поточну діяльність закладу.
      План має бути робочим функціональним документом, у якому сплановано конкретні кроки для підвищення якості бібліотечних послуг.
    Кожна бібліотека самостійно обирає спосіб створення річного плану. Та оскільки річний план є комплексним документом, а його реалізація торкається всіх учасників бібліотечної діяльності, до його розроблення варто долучити і користувачів, і партнерів.
    При річному плануванні важливо враховувати результати самооцінювання бібліотеки, щоб вдосконалити окремі напрями роботи.
    Структура річного плану    Кожна бібліотека має право на власний розсуд визначати структуру річного плану. Втім існують усталені практики, на які бібліотека може орієнтуватися.
Наприклад, структура річного плану може відтворювати структуру Програми розвитку закладу на 5 років. Такий підхід спростить підготовку плану та одночасно допоможе деталізувати поставлені у програмі цілі та визначені завдання. Це і спрощує його підготовку, і відразу працює на деталізацію поставлених цілей та виконання завдань, які потрібні для досягнення очікуваного результату у перспективі розвитку закладу. діяльності бібліотек детально обґрунтовані у Концепції якісних змін бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України (до 2025 року).
Вони спрямовані на:
- Консолідацію суспільства;
- Дотримання європейських цінностей, інтеграцію у європейське співтовариство;
- Підвищення якості життя;
- Рівний доступ до інформації, знань і культурного надбання.
В умовах воєнного стану пріоритети Концепції якісних змін бібліотек доповнюються громадянськими та професійними завданнями:
- захист інформаційного простору;
- інформаційна та просвітницька робота;
- збереження раритетних документів через можливу оцифровку,  збір нових  документів, фактів, свідчень  про цю війну для формування  майбутньої колекції;
- надання психологічної підтримки, покращання ментального здоров’я,  зокрема, через підбір помічної літератури для читання відповідно психологічного стану відвідувачів (спільно з висококваліфікованими  психологами), емоційної розрядки за допомоги бібліотерапії, артерапії, рукоділля, переглядів кінофільмів тощо);
- організація комфортних та зручних робочих місць для дистанційної роботи переміщеним особам, організація курсів з української, польської, англійської, ін. мов, навчання інтернет та медіаграмотності, використання бібліотечного комп’ютерного обладнання тими, хто потребує тощо);
- волонтерські проєкти;
- благодійна діяльність (організація зборів на різноманітні потреби ВПО і ЗСУ)
- максимальна відкритість до співпраці.
Обов’язкові заходи для  безпеки життєдіяльності та охорони праці в умовах воєнних дій.

Болючим викликом для бібліотек є пошук шляхів актуалізації бібліотечного фонду. Наповнення бібліотечних полиць українською літературою в умовах  вкрай обмеженого бюджетного фінансування або його повної відсутності. За одним рядком у плані роботи на наступний рік має стояти щоденна наполеглива робота з пошуку альтернативних джерел нових надходжень.

Безбар’єрність бібліотек.  Це питання, що обговорюється ще з 1980-х, саме тоді почали виходити перші наукові роботи на цю тему. Відтоді бібліотеки стали значно технологічнішими. З одного боку, це відкриває нові можливості, робить бібліотеки інтерактивними, а бібліотечні послуги та події привертають увагу більшої кількості людей. З іншого — важливо не забувати про потреби різних відвідувачів. Адже лише у Києві проживає близько 160 тисяч людей з інвалідністю. При цьому 80% форм інвалідності не можна помітити одразу. Допоможе як рухатися вашій бібліотеці до безбарєрності  Довідник безбар’єрності.

 На виконання РОЗПОРЯДЖЕННЯ КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 7 грудня 2016 р. № 954-р Про затвердження плану заходів щодо популяризації державних символів України, виховання поваги до них у суспільстві https://www.kmu.gov.ua/npas/249596502

Актуальним залишається сприяння реалізації програми «Підтримка киян – Захисників та Захисниць України (2023-2025 рр)

Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 р. підписав Указ №455/2023 про внесення змін до деяких указів Президента України у частині змін дат  https://www.president.gov.ua/documents/4552023-47641

15 травня —Міжнародний день сім’ї
15 липня - День Української Державності
15 липня - День хрещення Київської Русі — України
17 вересня – День усиновлення
1 жовтня - День захисників і захисниць  України
1 жовтня - День Українського козацтва
27 жовтня - День української писемності та мови
9 листопада - Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

  Пам’ятні дати та ювілеї, що відзначатимуться у 2025 році, дивіться у Додатку № 2 до Постанови Верховної Ради України від 21 грудня 2023 року № 3536-IX ПАМ’ЯТНІ ДАТИ ТА ЮВІЛЕЇ 2025 РОКУ

Або альтернативний ресурс Українського інституту національної памяті

 До відома: Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію про оголошення 2025 року Міжнародним роком кооперативів. Ця резолюція підкреслює ключову роль кооперативів у досягненні Цілей сталого розвитку (ЦСР) і просуванні глобального соціально-економічного розвитку. Резолюція закликає країни-члени та зацікавлені сторони використати 2025 рік як можливість підвищити обізнаність про внесок кооперативів. Вона підкреслює їхній вплив на різні сфери розвитку, включаючи зайнятість, викорінення бідності, освіту, соціальний захист, фінансову інтеграцію та створення доступного житла.

 Генасамблея ООН прийняла резолюцію про десятиліття дій для наук про кріосферу на 2025-2034 роки. Мета - вирішення проблем танення льодовиків та змін у кріосфері шляхом наукових досліджень і моніторингу.

 Організація Об’єднаних Націй  ухвалила резолюцію про оголошення 2025 року Міжнародним роком миру та довіри. Резолюція закликає міжнародне співтовариство вирішувати конфлікти шляхом інклюзивного діалогу та переговорів з метою забезпечення зміцнення миру та довіри у відносинах між державами-членами ООН як цінності, що сприяє сталому розвитку, миру та безпеці та правам людини.

Щодо бюджету робочого часу на наступний рік:  відповідно до частини 6 статті 6 Закону України 2136-IX від 15.03.2022 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України. Закон України 2136-IX набув чинності 24.03.2022.

Бюджет робочого часу на наступний рік   закладаємо і з урахуванням можливих перебоїв діяльності у зв’язку із воєнним станом і тривогами. При розрахунку балансу робочого часу поряд з нормативними матеріалами використовуються дані, що характеризують фактичний стан справ в попередні періоди (неявки з причини хвороби, виконання державних і громадських доручень і т.п.), а також дані табельного обліку виходів і неявок на роботу з розшифровкою останніх за причинами. Про це ви прочитаєте у будь-якому підручнику з економіки виробництва.

Якщо, до прикладу, для виведення бюджету номінального робочого часу для робітників враховуються затрати часу на:  відпустки, лікарняні, невиходи з дозволу адміністрації, цілодобові простої, страйки, то специфіка діяльності бібліотекаря передбачає  лікарняні (рекомендовано 3-5%  від бюджету часу), невиробничі витрати (господарська робота) (7%), підготовка робочого місця, перепочинок, особисті потреби (10%), на самоосвіту та поінфомованість (5%). А ще у працівників бувають додаткові оплачувані відпустки, сесії і т.п. Віднявши ще й цей час та отримавши чистий бюджет часу на виробничі процеси можемо впевнено планувати роботу кожного працівника відповідно до Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи.

Це забезпечить повноту та якість виконання запланованих завдань.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу