Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 29 серпня 2024 р.

Видання про трансформаційний потенціал тюремних бібліотек



     Видання «Книги за ґратами: Трансформаційний потенціал тюремних бібліотек» пропонує ґрунтовне дослідження ролі бібліотек у пенітенціарній системі. Автори аналізують, як ці установи можуть змінити життя ув'язнених, використовуючи книги, статті, дані з вебсайтів, а також свідчення тюремних бібліотекарів з 38 країн.

Тюремні бібліотеки не лише забезпечують доступ до знань, але й сприяють соціальній реабілітації, емоційному відновленню та особистісному розвитку. Цінність таких бібліотек полягає у їх здатності прищепити культуру читання та безперервного навчання протягом усього життя. Автори детально розглядають питання рецидивізму, підкреслюючи, що наявність бібліотек у пенітенціарних установах значно знижує ймовірність повторного вчинення злочину.

У дослідженні розглядається організаційна структура тюремних бібліотек, зокрема їх взаємодія з місцевими публічними бібліотеками. Насамперед, автори дослідження виділяють наступні види організації тюремних бібліотек:

-   Тюремна бібліотека як філія місцевої публічної бібліотеки.

- Тісна співпраця тюремної бібліотеки з місцевою публічною бібліотекою. Це включає в себе навчання персоналу та забезпечення постійно змінюваної, актуальної та сучасної ​​книжкової та медіа колекції.

- Тюремна бібліотека не співпрацює з публічною бібліотекою, а залучає підтримку зовнішніх неурядових чи релігійних організацій.

- Пересувна мобільна бібліотека.

Оскільки бібліотекарям пенітенціарних установ часто доводиться працювати з обмеженою кількістю ресурсів та за умов посилених заходів безпеки, автори наголошують на особливій ролі працівників таких установ. Окрім необхідної професійної кваліфікації, тюремний бібліотекар повинен ефективно працювати у тюремному середовищі та в ідеалі мати додаткові знання чи досвід у таких сферах, як психологія, кримінологія, педагогіка, соціальна робота та/або консультування. Серед особистих якостей особливо цінними будуть неупередженість, швидкість реакції, високий рівень емоційного інтелекту, наполегливість, терпимість та стресостійкість.

Ув’язнені заслуговують на такі самі бібліотечні послуги, як і громадяни, які живуть на волі. Часто тюремні бібліотеки виступають єдиним доступним зв’язком із культурою та життям за межами тюремних стін. Тому окрім розповсюдження інформації, в цих закладах проводяться заходи з популяризації читання, такі як читацькі гуртки та книжкові чи дискусійні клуби, майстер-класи, семінари або конференції, присвячені відомим письменникам, поетам, ученим тощо; лекції, доповіді та спецкурси; святкування різних національних і міжнародних свят і ювілеїв, таких як Всесвітній день книги, книжкові виставки, аматорський театр і читацькі марафони.

Окрему увагу в публікації приділено викликам, з якими стикаються тюремні бібліотеки, зокрема проблеми фінансування, обмежений доступ до сучасних інформаційних ресурсів та цензуру. Цензура, як правило, призначена для запобігання насильству, втечам, заколотам, контрабанді та іншим злочинам. Цензура може бути введена шляхом сканування книг на наявність прихованих повідомлень або контрабанду зброї, наркотиків чи інших заборонених речовин. Зміст книг або інших матеріалів цензурується лише якщо буде виявлено, що він суперечить правовим нормам.

Наприкінці публікації автори пропонують стратегії та рекомендації для покращення роботи та організації тюремних бібліотек у всьому світі, а саме: 

1. Тюремні бібліотеки мають тісно співпрацювати з місцевою (публічною) бібліотечною системою.

2. Тюремними бібліотеками має керувати навчений персонал з професійною бібліотечною освітою.

3. Тюремні бібліотеки повинні створювати безпечне та дружне середовище, у якому до всіх ставляться з повагою.

4. Фонд бібліотеки має постійно оновлюватися сучасною, актуальною літературою, що відображає потреби різноманітних верств населення.

5. Програмні положення діяльності тюремних бібліотек мають бути відображені у відповідних директивах на міжнародному, національному та регіональному рівнях.

«Книги за ґратами» є потужним закликом до підтримки та розширення тюремних бібліотек, які є ключовим елементом успішної та ефективної пенітенціарної системи.

Анотацію до англомовного видання підготувала бібліотекар відділу літераутри іноземними мовами  Наталія Авраменко.

Видання у відкритому доступі за цим покликанням 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу