Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 9 грудня 2010 р.

Завтра - день Нобеля

       Завтра, 10-го грудня в Осло (Норвегія)  за традицією нагороджують лауреатів Нобелівської премії миру. 
      У 1895 році винахідник динаміту і власник  величезного статку Альфред Бернхард Нобель написав у своєму заповіті: "Усе моє рухоме й нерухоме майно має бути переведене в ліквідні цінності, а зібраний у такий спосіб капітал поміщений у надійний банк. Доходи від вкладень повинні належати фонду, який буде щорічно розподіляти їх у вигляді премій тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству ".
     Вважається, що це рішення вчений прийняв після того, як у пресі випадково з'явилася інформація про його смерть. У некролозі його називали "мільйонером на крові" і "торговцем вибуховою смертю". Альфреда Нобеля це сильно засмутило, і він захотів залишити про себе добру пам'ять, щоб не уславитися на століття злим генієм. Так і з'явилася Нобелівська премія.
Традиційно премію вручають по шести "номінаціях": медицина і біологія, фізика, хімія, література, економіка і премія миру. Найкращі, на думку Нобелівського комітету, у перерахованих галузях знань отримують медаль, диплом та грошову винагороду. Цього року лауреати отримають рекордно малу винагороду за всю історію Нобелівської премії - 1,5 мільйона доларів, що пов'язано, на думку експертів, із затяжною фінансовою кризою.
     
     Лауреат Нобелівської премії 2010 року у галузі літератури  був оголошений в Стокгольмі ще 7 жовтня.   «За детальний опис структури влади і за яскраве зображення людини, яка повстає, бореться і зазнає поразки" Нобелівську премію отримав перуанський письменник Маріо Варгас Льоса.
      Прозаїк прославився вже у 1963 році дебютним романом "Місто і пси"; серед інших його книг - "Зелений дім", "Цуценята", "Розмова в соборі", "Війна кінця світу". Його вважають одним з провідних латиноамериканських прозаїків XX століття і ставлять в один ряд з такими новаторами як Борхес, Гарсіа Маркес, Кортасар. Останній роман Льоси "Сон кельта" був опублікований у вересні 2010 року. Варгас Льоса багато перекладався російською мовою. Його твори російською непогано представлені у фондах публічних бібліотек Києва. Українською - лише роман  "Зелений дім"  у перекладі  Ю. Покальчука у фонді ЦРБ ім. І.Франка ЦБС Подільського району.
     До речі,  на Нобелівську премію з літератури цього року розраховували  російські літератори: Белла Ахмадуліна та Євген Євтушенко.
     Україна не має жодного нобелівського лауреата. Читайте про те, чому Нобелівська премія тікає від України.


 
  .

4 коментарі:

  1. Як ви ставитесь до бойкоту завтрашньої церемонії Україною?

    ВідповістиВидалити
  2. Це політичні моменти. Я далека від політики. Лауреат-дисидент, який досі у в'язниці. Позиція Китаю зрозуміла. А щодо України і інших країн, у політиків своя політична кухня, їм там видніше, хоч і закидають їм, що ігнорування церемонії нагородження - це ставлення до самої Нобелівської премії миру і до проблем прав людини у світі.

    ВідповістиВидалити
  3. Шановний ПАНЕ БІБЛІОТЕКАРЮ! Дуже хотілось би знати Ваше ставлення до цього питання :)

    ВідповістиВидалити
  4. @ЦБС: сподіваюсь, що Україна таки буде завтра присутня на церемонії.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу