Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 3 грудня 2010 р.

А ще, Боже, даруй їм вічне життя...

     Переглянула багаточисельні  коментарі  до одного допису  з досить цинічною назвою  у відомому блозі. У кожного - своя позиція, виходячи із ситуації  у тій бібліотеці, де хто працює. І це можна зрозуміти. Але питання унеможливлення умов для роботи у бібліотеках  працівників пенсійного віку викликає серйозне занепокоєння у багатьох  директорів ЦБС, і не лише тих, які мають пенсійний вік. Якщо почитати коментарі деяких "зубастих" молодиків, які дуже нагадують одну "молодую команду", то для бібліотек потрібна молодь із знанням англійської та ІТ. Ми прийдемо, - і створимо рай у бібліотеках.  Одні уже створили. Але нам потрібна молодь, передусім,  із професійною бібліотечною підготовкою.  Про що й велася мова у листі УБА. Знання англійської вітається, звичайно, але   і свою рідну мову треба знати. Вже так дратує суцільна безграмотність у вуличній рекламі, а заходиш на деякі блоги, - ніби й цікавий матеріал, ніби й від молоді, що знає англійську, але ж і українську треба вивчати, щоб були таки шанувальники,  а не "поклонники".
      Будь-ласка, для енергійної освіченої  молоді пропонується вакансія  на одному із сайтів ЦБС. І вже давно. Хто там не може працевлаштуватися у Львові чи інших містах із-за засилля пенсіонерів у бібліотеках?  Ласкаво просимо. Із надбавкою, яку можуть відібрати, будете отримувати 1600-1800. Якщо не маєте власного житла у столиці, половину потрібно буде віддати за його оренду.
     Пенсіонери, як і молодь, різні бувають. Бачила  молодь, яка  із  знанням англійської "за такие деньги" відмовлялася навіть тематичний список веб-бібліографії  скласти. І кожен день бачу мою колегу пенсіонерку, яка майже цілий робочий день не відривається від монітора,  працюючи в програмі Аleph.
     Бачила повсюдно працюючих пенсіонерів  у  благополучних, не потребуючих кардинальних змін бібліотеках Данії. Автоматизовані і надсучасні вони мали в своїх штатах  ще 5 років тому працівників, середній вік яких складав 55! років. Нині середній вік  працюючих у бібліотеках  Данії - 47 років. У Києві - 49.
    Чи вистачить молодим і "просунутим" сили і досвіду, щоб захистити бібліотеку від рейдерів,  як це зробила директор Публічної бібліотеки імені Лесі Українки?  Витримати 14 судів без жодної копійки на підтримку  (немає у бібліотеки такої статті витрат). Часто перебуваючи у стані відчаю, але не опустивши рук,  вона виграла у цій нерівній боротьбі.  І відстоювала не свою приватну власність, а державну бібліотеку. Але в цю бібліотеку вона вклала своє життя і своє здоров'я. Можливо, вам це видасться дещо високопарним. Але це так і є. Їй і таким же подвижникам у наших бібліотеках  я дарую слова із назви цього допису.

12 коментарів:

  1. Справді, яка нахабна молодь! У звернені до президента пишуть чисту правду "бібліотечна галузь тримається на ентузіазмі і професіоналізмі фахівців старшого покоління", а молодь відмовляється це визнати.

    ВідповістиВидалити
  2. Ще про 1600. Середня з/п у Києві значно вища за середню по Україні. Київські колеги розповідали, що часто керівництво це розуміє і далі я не буду описувати.
    Однак, у селі N ці ж 1600 перетворюються у непогані гроші. І що? Сільські бібліотеки не менше столичних галасують, що їм платять копійки.

    Бібліотечна підготовка нам потрібна. Але чи не відомі вам випадки, коли молоді свідомо перешкоджали здобути цю підготовку, щоб не ростити собі конкурентів?

    Тому можливо розумному і виваженому старшому поколінню варто і про майбутнє бібліотек подумати?

    Справа не у віці. І мені відомий випадок коли вже дуже старшу пані просто благали залишитись. І відомі молоді люди, які не працювали.

    Але водночас, чомусь саме від працівниць-пенсіонерів найчастіше чую: ми не вміємо, грошей мало, молодих нема і дайте нам спокійно померти. Хто зна? Може вони і молодими такими ж були...

    А ось нападки на "молодую команду" потрібно робити відразу, а не тоді коли вас задінуть. Від цього всі стануть лише кращими.

    ВідповістиВидалити
  3. З першими двома абзацами погоджуюсь. З третім - ні. Особисто мені не відомі такі факти. До прикладу, наша директор неоднократно писала листи і керівництву ун-ту культури і в інші інстанції про необхідність збільшення числа місць для підготовки бібліотекарів у навч. закладах, цю проблему піднімала під час зустрічей з багатьма високопосадовцями, багатьом молодим працівникам допомогла здобути вищу бібліотечну освіту.
    Щодо останнього абзацу, то, Пане Бібліотекарю, я ще не пенсіонерка (до пенсійного віку, нині діючого, десяток років). Мене особисто не зачепило.
    А фраза у листі до Президента "бібліотечна галузь тримається на ентузіазмі і професіоналізмі фахівців старшого покоління" як аргумент того, що молоді у бібліотеках майже немає, а урядом передбачається "Вжити заходів, спрямованих на економію бюджетних коштів розпорядниками усіх рівнів шляхом скорочення вакантних посад та посад працівників, які у 2011 році вийдуть на пенсію, державного замовлення на підготовку фахівців...". Якщо так трапиться, то у деяких відділах нашої бібліотеки може не залишитись працівників.
    Безперечно, перспектива галузі - за молодими.

    ВідповістиВидалити
  4. Конкретизуйте і продовжуйте, продовжуйте...Ну, дуже цікаво, просто дух забиває від зміни кольорів шкірки ПБ... Я то мовчала, але ж хто це чує? Тут поменше коментів, тому скажу свою позицію. "ентузіазм старшого покоління"...ну не зосім ентузіазм... пенсія+зарплата+безкоштовний проїзд...я маю тільки середню третину...скоріше ентузіазм у мене... ну, одне зайве слово додали до листа в УБА, а гвалту! ПБ, працюйте, працюйте і ще раз працюйте...обов'язково станете ДИРЕКТОРОМ! Я за Вас!

    ВідповістиВидалити
  5. @ОЛЬГА: з допису зрозумів, що вам відоме слово цинізм. скажіть - для чого ви видаляєте мої останні коментарі?

    ВідповістиВидалити
  6. Жодного коментаря до цього допису не видаляла. Як і до решти, крім єдиного випадку, вам відомого і то не спеціально (то були перші дописи, хотіла налаштувати коментарі так, як побачила в одному блозі (з перевіркою)). Не виходило, попросила сина, він і натворив...Я тоді вибачилась. А зараз не маю за що вибачатись.

    ВідповістиВидалити
  7. @Бібліоколючка ПБ ніколи не стане директором ))) в нього для цього немає ні витримки, ні дипломатії; то того ж в реалі на нього запросто може наїхати будь-яка офіціантка і привселюдно відчитати,а ця категорія людей завжди точччно знає, на кого можна наїхати, а хто буде ротом повітря хапати...

    ВідповістиВидалити
  8. @ОЛЬГА: ну тоді дивно, тому що коментарі додаються потім зникають, але сповіщення про нові коменти справно надходять мені у скриньку.

    ВідповістиВидалити
  9. Не звинувачуйте в тому, в чому моєї вини немає. Я не знаю, чому ваш коментар не з'явився під дописом. Окрім скриньки, перевіряйте після надсилання чи з'явився коментар під дописом. В мене теж були випадки, що коментар надсилала, а під дописом його потім не знаходила. І який резон мені з Вами гратися?

    ВідповістиВидалити
  10. До того ж, свій коментар після надсилання і Ви могли видалити.

    ВідповістиВидалити
  11. @ОЛЬГА: Та звісно вони з'являлися під дописом. Я теж не знаю... може у вас щось з налаштуванням коментарів... Перевірте. Якщо так - звиняйте, мій коментар про цинізм недоречний.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу