Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 15 травня 2011 р.

Базові норми організації мережі та ресурсного забезпечення

На сайті Національної парламентської бібліотеки України  у розділі "Бібліотечному фахівцю" читаю запитання-відповідь:
Відповідь: Навантаження на бібліотекаря і досі часто визначається на основі Тимчасових типових штатів централізованих бібліотечних систем Міністерства культури СРСР, які були затверджені наказом № 53 Міністерства культури СРСР ще 29 січня 1979 року. Проте, зважаючи на зміни в технології роботи ПБ, як то: впровадження інформаційних технологій, активізації іміджево-рекламної діяльності бібліотеки, поглибленої роботи з громадськістю, налагодженню партнерських зв’язків тощо, використовується чіткий розрахунок норм часу на основні процеси бібліотечної роботи згідно наказу МКТ №1631/0/16-08 від 29.12.08 (див. сторінку "Офіційна інформація" "Накази").
Згідно Наказу МКТ України "Про внесення змін до наказу Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005" від 11.10.2007 тарифний розряд бібліотекаря з 1 січня 2009 року буде в межах 9-12 розряду.
    Базові норми організації мережі  і ресурсного забезпечення розроблені Російською бібліотечною асоціацією та прийняті на  XII  Щорічній сесії Конференції РБА 1 травня 2007 року (м. Брянськ) за рекомендацією Секції по бібліотечній політиці і законодавству і Секції публічних бібліотек.
    В цьому документі прописані  базові норми разміщення бібліотек на територіях муніципальних  утворень; базові норми по обсягу фондів; базові норми обсягів поповнення бібліотечних фондів; базові норми для засобів технічного оснащення і дистанційного доступу до джерел інформації; базові норми розмірів площ приміщень бібліотек; базова  норма штатної чисельності персоналу.
     Цей документ має рекомендаційний характер і призначений для надання необхідної практичної допомоги керівникам органів влади і бібліотечних установ. Його рекомендації поряд з іншими професійними стандартами, зокрема, "Модельним стандартом діяльності публічної бібліотеки" (РБА, 2001) і «Руководство ИФЛА/ЮНЕСКО о развитии службы публичных библиотек» (СПб, 2002), слід розглядати в контексті законодавчих і інших нормативних правових актів. 
Щодо навантажень на одного бібліотекаря, то "Базовыми нормами организации сети и ресурсного обеспечения общедоступных библиотек муниципальных образований"  визначені такі нормативи:




Библиотека городского округа 1 библиотекарь на 750 пользователей Фактически устанавливается по мере увеличения объемов обслуживания и необходимости выполнения основных библиотечных процессов

Детская библиотека 1 библиотекарь на 500 пользователей - детей в сельской местности
1 библиотекарь на 600 пользователей - детей в городе
Щось змінилося?
Модельний стандарт діяльності публічної (публічно-шкільної ) бібліотеки був розроблений Рівненською державною обласною бібліотекою, але наразі  доступ до  нього на сайті бібліотеки  відсутній. Є пропозиції до модельного стандарту на сайті Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки. Норми організації мережі ми маємо.  Пора би мати і норми ресурсного забезпечення.

4 коментарі:

  1. Шановні колеги! Звертаю увагу, що відповідь від НПБУ надано в 2007 році, а на порозі 2013р. Подальші відповіді на сайті «Бібліотечному фахівцю» роз’яснюють, що навантаження розраховується згідно «Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи», затверджені Наказом Міністерства культури і туризму України 29.12.2008 N 1631/0/16-08. Навантаження на бібліотекаря по читачам може бути 500, 600, 700, 900 і т.д. Головне, щоб ЦБС за рік виконала нормативи у відповідності до групи за оплатою праці (згідно Наказу № 745).
    У 2012 році було проведено загальнодержавне дослідження « Вивчення стану забезпечення сільського населення України публічними бібліотеками», а в 2013р. буде проведено дослідження по забезпеченню публічними бібліотеками міського населення. Можливо, що отримані статистичні матеріали сприятимуть розробці та прийняттю сучасних норм по формуванню мережі і ресурсного забезпечення бібліотек.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за слушний кометар. Міністерством культури України у 2013 році розроблено проект "Примірної структури та примірних штатних розписів централізованої бібліотечної системи", де навантаження на одного працівника відділу обслуговування складає 500 користувачів. Наразі проект доопрацьовується, з урахуванням надісланих від бібліотечних колективів зауважень та пропозицій. Але визначальним все ж таки залишається Наказ № 745, де прописані показники річної кількості користувачів і документовидач, за якими бібліотека відноситься до тієї чи іншої групи по оплаті праці.

      Видалити
  2. навантаження на бібліотекаря в сільській місцевості з населенням до 500 осіб

    ВідповістиВидалити
  3. "Навантаження на бібліотекаря по читачам може бути 500, 600, 700, 900 і т.д.", що значить може бути? Групу по системі ви визначите, а як ви здійсните тарифікацію по кожній бібліотеці, де основне навантаження читачі і книговидача? Покажіть це в наказі №745. Тому залишається наказ № 53 і в бухгалтерії користуються для підтвердження саме ним.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу