Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 14 грудня 2010 р.

Дармовий сир для "читачеловки"

        Всі ми прекрасно усвідомлюємо, що в сучасних непростих умовах  життєдіяльності публічним бібліотекам  слід наполегливо шукати нові форми роботи, розширювати спектр послуг.  От, до прикладу, з'являється якась ідея  і є впевненість, що спрацює, а почнемо реалізовувати, -  відразу виникає купа проблем: не можемо знайти надійного партнера, який би на громадських засадах проводив заняття, не вистачає досвіду і знань бібліотекарю. Піти б на якісь курси - немає такої статті витрат у бюджеті бібліотеки. Яким же чином можна вирішити цю проблему?
     Мене дуже тішить, що не лише бібліотеки у нашій державі є безсріблениками. Якщо гарно пошукати, то можна знайти чималий перелік безкоштовних курсів різної тематики. 
     Удосконалити чи закріпити свій "інгліш" пропонують курси з  вивчення іноземних мов та розмовні  клуби. До речі, англомовний клуб працює у відділі  літератури іноземними мовами Публічної бібліотеки імені Лесі Українки. Також безкоштовно попрактикувати іноземну мову можна у найбільшому в столиці (по кількості  відвідувачів) розмовному клубі — Language Exchange Club Kyiv. В рамках зустрічей спілкуватися можна російською, українською, англійською, французькою, німецькою, польською і  іспанською мовами. Про місця проведення занять дізнаєтесь із сайту клубу.  Також при клубі діють профільні групи:  Literature Club (читання та обговорення книг англійською), Psychology Club in English (обговорення англійською різних психологічних проблем), а також  англійська тематична.
Источник
      Для бажаючих повивчати "екзотичні мови" є безкоштовні мовні курси Всеукраїнського татарського культурного центру "Туган Тел" (вул. Невська, 10-а, тел.:(44) 449 65 46. Щороку тут набирають групи з вивчення татарської, турецької та арабської мов. До речі, з цим культурним центром активно співпрацює відділ тюркомовної літератури ЦРБ ім. М.Є. Салтикова-Щедріна ЦБС Печерського району м. Києва.  Заняття  проходять один раз на тиждень у неділю з 10.00 до 16.00 (одне заняття — близько години).
      Просвітитися у сфері астрономії, а також розглянути в телескоп зоряне небо, Місяць і планети Сонячної Системи пропонують у Києві бекоштовно відразу в двох місцях. Перше - це Головна астрономічна обсерваторія (ГАО) НАН України (вул. Академіка Заболотного, 27.  Тут для  допитливих  відразу три безкоштовні пропозиції. По-перше, відвідати Музей історії ГАО. Під час цієї екскурсії (триває 1,5 години) розкажуть про історію всесвітньої астрономії  (і української зокрема), похваляться цікавими експонатами і покажуть речі, привезені нашими астрономами з всіляких експедицій. Потім всіх підведуть до демонстраційного телескопу, в окуляр якого зможе заглянути кожен. Екскурсії проводять за попередньою домовленістю з понеділка по п'ятницю, але тільки якщо набереться не менше 10 людей. По-друге, в ГАО пропонують розглянути небо в телескоп. Список того, що можна побачити зараз на небі, є на сайті обсерваторії. Приміром, у грудні можна розглянути Місяць (обіцяють, що буде чітко видно його гори і кратери), сузір'я, а також - Юпітер і Уран. Як правило, спостереження проводять увечері (з 19.00 до 21.00), якщо набереться не менше 5 осіб. Нарешті, по-третє: фахівці ДАТ проведуть лекцію на будь-яку цікаву астрономічну тему. Щоб лекція відбулася, слухачів повинно бути не менше 20.
        Схожий спектр послуг пропонують і в другому місці - в Астрономічній обсерваторії КНУ ім. Т.Г. Шевченка (вул. Обсерваторна, 3, ), але вже за символічну плату: за екскурсію (триває близько 2 годин)  з докладною розповіддю про  історію, діячів та демонстрацію унікальних експонатів XIX ст. доведеться викласти 5 грн. (для пенсіонерів, дітей та студентів - 2 грн.).  А за екскурсію з демонстрацією неба в телескоп - 10 грн. (зі знижкою - 5 грн.). Екскурсії проводять за попереднім записом (зібратися має мінімум 5 чоловік). Також щовівторка о 19.00 тут проходять просвітницькі астрономічні лекції. Лекторами є співробітники обсерваторії і запрошені фахівці.
     Безкоштовно набратися досвіду у галузі психології та набути  внутрішню рівновагу  можна на заняттях з Раджа-йоги (йога, що працює з людською свідомістю), що проводить  Київський центр Всесвітнього Духовного Університету Брахма Кумарис. Київські курси проходять ось уже 14 років під егідою Всесвітнього Духовного Університету - благодійної громадської міжнародної організації, що дає освіту у сфері духовних і моральних цінностей.  Запис на курси йде постійно. Загальний курс занять складається з двох блоків - вступний курс і поглиблений. Вступний курс триває 1,5 місяця, включає 15 занять (три рази на тиждень в 18.30). Всіх учнів навчать контролювати свої думки і керувати ними, також розкажуть, як позбавлятися від негативу (і, відповідно, навчитися мислити позитивно). Ну і, звичайно ж, навчать основам медитації. Тих, хто захоче продовжити навчання, запросять перейти на основний курс. Заняття основного курсу проходять щодня вранці (десь з 7-ої ранку).
     Ви хочете організувати у бібліотеці гурток любителів орігамі?  Тоді вам варто записатися на безоплатні заняття з орігамі ( японське мистецтво створення тривимірних фігурок з паперу), що проходять в останній вівторок місяця з 17.00 до 18.00  в японському посольстві (пров. Музейний, 4).  На заняттях викладають і теорію, і практику: розповідають про історію цього мистецтва, його основні принципи, а також навчають 10-ти  базовим формам. Одного уроку вистачить, щоб зробити 2-3 паперові фігурки.
     Якщо ви бажаєте підвищити свій інтелектуальний рівень, вам слід завітати у  Будинок вчених, де  по середах о 19.00 (вул. Володимирська, 45-а) проходять публічні лекції в рамках однойменного проекту інформаційно-аналітичного порталу «Політ.ua»  Їх проводять українські, російські та зарубіжні вчені, експерти і діячі з різних галузей знань. Серед лекторів, наприклад, відомий український поет, письменник, член відомої літературної групи «Бу-Ба-Бу» Олександр Ірванець, український журналіст Вахтанг Кіпіані, а також екс-головний редактор російської служби BBC Володимир Остальський. Завтра, 15 грудня буде лекція професора Євгенії Карпиловської "Українська ком'пютерна лінгвістика сьогодні". До слова, напередодні лекції на сайті публікується невелике інтерв'ю (5 питань) з майбутнім лектором.
      Безкоштовні курси організації «Культурний проект» допоможуть вам просвітитися у сфері візуального мистецтваЗа один семестр проходить, як правило, 2-3 безкоштовних курси (але є і платні).   Продовжити культурне просвітництво можна, беручи участь у суботніх дискусіях (о 14.00) в PinchukArtCentre (вул. Червоноармійська / Басейна, 1/3-2).  Також варто стежити за розкладом на сайті Фундації «Центр сучасного мистецтва», яка теж проводить безкоштовні лекції з мистецтва (вул. Щекавицька, 34).
       Лекторій при  Національному  художньому музеї (вул. Грушевського, 6) за дуже скромну плату (10 грн. - для дорослих  і 3 грн. - для студентів, дітей і пенсіонерів) пропонує програму лекцій, під час яких розкажуть про всі тонкощі образотворчого мистецтва, а також про історію українського живопису (наприклад, теми лекцій - «Український Аванград» або «Соцреалізм в українському мистецтві»). На сайті розписана програма лекторію по датах до кінця 2011 року. Лекції проходять по суботах, о 14.00 та 16.00. 
       Бути в курсі кіномистецтва вам допоможе некомерційний кінопроект Кіномайстерня Cinemahall.  Він стартував зовсім недавно (такі ж кіномайстерні вже функціонують ще у 7 містах України - в Дніпропетровську (його «історична батьківщина»), Луганську, Харкові, Запоріжжі, Полтаві, Одесі та Донецьку).  В рамках цієї некомерційної ініціативи в Києві проводилися і будуть проводитися майстер-класи, форуми, майстерні на тему кіно і телевиробництва.  Поки що в діяльності проекту затишшя: планують програму на наступний рік. Щоб брати участь у подіях, потрібна тільки попередня реєстрація на сайті проекту.
    Безкоштовно переглянути шедеври художнього, документального та експериментального кіновиробництва можна за такими адресами:
Кіноклуб Могилянки (вул. Набережно-Хрещатицька, 27, кімн. 13) - щодня о 18.30 ( правда, у грудні в студентів Могилянки сесія, тому кіна немає); 
Клуб класичного та соціального кіно ( вул. І. Мазепи, 21 ) - щонеділі о 19.00; 
Арт-центр «Я Галерея», рубрика сайту «Акіно»(вул. Волоська, 55/57 ) - точні дати краще дивитися на сайті, початок о 19.00
Центр Курбаса (вул. Володимирська, 23-в) - щочетверга о 18.30 (проте за перегляд доведеться заплатити 10 грн.). 
      Звичайно, бібліотекарю не завадить акторська майстерність. Відшліфувати ваші таланти можна у студійній театральній групі «Театр у кімнаті» (вул. Іллінська, 9 ), а  ще  у  вищеназваному Центрі Курбаса. Умови запису в ряди студійців викладені на сайті. Заняття проходять по неділях о 16.00 та 18.00. А в Центрі Курбаса (лабораторія театрального мистецтва «Студія А.К.Т.») акторів набирають щорічно у вересні. Заняття - тричі на тиждень (понеділок, середа, п'ятниця) з 19.00 до 23.00. Абсолютно безкоштовно. Владиславе Недашківський, ти ще там не записаний?
    Отже, не гайте час. Бібліотекам потрібні універсальні бібліотекарі!
Зображення  з  сайту http://poluostrov.qirim.org/?p=493

Добавляю лінк Соціальні проекти Microsoft в Україні, щоб покращили свої знання в галузі ІКТ (дякую пані Наталії).

4 коментарі:

  1. записалась на курс з основ веб-дизайну в одній НУО; знадобиться

    ВідповістиВидалити
  2. а що таке НУО, розшифруйте. Там платно?

    ВідповістиВидалити
  3. @Леся НУО - дослівно неурядова організація

    @Наталья
    Дякую, натяк зрозуміла, виправлюсь. Вже в наступному дописі про подібне у Києві:)

    ВідповістиВидалити
  4. це не натяк, це я швидко про своє сказала, завтра йду у розвідку; НУО - недержавна орг-ція, неурядова, громадська, в них багато безкоштовних тренінгів

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу