Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Про ФУНДАМЕНТальне

 За три роки фонд книг у публічних бібліотеках Києва  зменшився на 195 тис. За стандартом ІФЛА, книгозабезпеченість одного жителя має становити 2-3 томи. У Києві цей показник на початок року складає 1,6. Ніби й непогано. Але ж фонди старіють, а нові книги  останніми роками надходять в мізерній кількості і не зовсім в тому репертуарі, якого потребують наші читачі. Тож  виникає  ситуація  коли книги є, а читати нема чого. Про це йшлося  ще 2006 року  у статті  Т.І. Вилегжаніної  "Публічні бібліотеки України крізь призму міжнародних стандартів ІФЛА". Популярне гасло "краще менше, та краще" сьогодні  не  про  фонди публічних бібліотек. 
У 2010 році доля надходжень періодичних видань склала майже половину усіх надходжень до фондів публічних бібліотек Києва. А надходження книг в розрахунку на одного киянина склало  0,02, тобто, 2 книги на 100 жителів столиці. І якщо книга - "цеглинка у фундаменті майбутнього нації", то дуже слабким і ненадійним є наш фундамент.

4 коментарі:

  1. На превеликий жаль, ця тенденція характерна для більшості книгозбірень України!!! Це стосується не тільки ЦБС, а також і обласних. Фундамент таки вже на межі зруйнування. А без цього ФУНДАМЕНТУ - читачі, зась?!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Сьгодні в новинах Бригинець запропонував гроші, які кидають в київські фонтани передавати на розвиток культури, а саме - бібліотекам. Розумію, що це один з сучасних методів фандрейзингу, але в цідому дуже сумно. Ситуація критична для бібліотек! Сподіваюсь, що влада перед виборами оговкається.

    ВідповістиВидалити
  3. Такая ситуация и для наших библиотек характерна, к сожалению!!! Благо, государство обязало муниципальные власти выделять деньги на пополнение фондов, но это капля в море.

    ВідповістиВидалити
  4. Все залежить від пріоритетів у нашій державі. Поки що ми гордимося тим, що київська новорічна ялинка була найвищою та найдорожчою у Європі http://ua.glavred.info/archive/2010/12/31/083519-6.html

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу