Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 16 грудня 2017 р.

В новий рік - з новою класифікацією. Стартуємо

14 грудня відбулася нарада працівників публічних бібліотек Києва, де розглядалися питання впровадження Універсальної десяткової класифікації. Постанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 177 "Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації", що набула чинності 29 березня 2017 року  після офіційного опублікування,  хоч і не стала для нас несподіванкою, проте змусила занепокоїтися. Адже більшість бібліотекарів  ніколи не працювали з таблицями УДК. 
Впродовж року, що минає, фахівці, що займаються каталогізацією літератури, мали змогу пройти тижневі та кількаденні навчання, організовані Книжковою палатою України та Центром безперервної бібліотечно-інформаційної освіти.  Звичайно ж, за тиждень  чи й два засвоїти методику індексування за УДК настільки, щоб уникнути помилок, не просто, особливо, у складних випадках. Було відкритим питання спрощення індексування фондів публічних бібліотек, розробки таблиць співставлення індексів ББК і УДК, тому за цю роботу відразу взялися фахівці відділу наукового опрацювання та каталогізації. Частину роботи було пророблено ще до  звістки про те, що такі таблиці вийшли у видавництві "Ліра-К" і їх можна придбати.
У час, коли тендерні процедури проведені і бюджетні кошти на придбання книжок витрачено, ПБ ім. Лесі Українки довелось шукати фінансові можливості для забезпечення кожної ЦБС Таблицями УДК (двотомник) вартістю понад 3 тис. грн кожен. Коштів, що залишилися після торгів вистачило  для забезпечення двотомником 8-ми ЦБС. Місяць тому за спонсорські кошти  нашою бібліотекою придбано для кожної ЦБС міста таблиці співставлень індексів ББК та УДК. Вже за тиждень їх отримають центральні районні бібліотеки, що забезпечуватимуть організацію робіт по впровадженню УДК, координацію та методичну допомогу підпорядкованим бібліотекам -філіям.
Занепокоєні бібліотеки сьогодні і проблемою обліку нових надходжень і видач документів за галузями знань. І хоч  затверджені  форми державної статзвітності не вимагають даних по фонду і видачі за галузями знань, але рішеннями на місцях певна кількість бібліотек такий облік веде. З огляду на це, ми розробили табличку, де показали, література з якими індексами УДК і ББК  відноситься до тієї чи іншої галузі. Див. табличку нижче.

 У читацьких формулярах при видачі літератури при позначенні індекса УДК радимо перед ним ставити зірочку чи інший символ, мітку саме індексу УДК, аби при щоденному підрахуванні документовидачі не віднести одиницю видачі у відповідний розділ як за індексом ББК.
З чого почати роботу по переходу на УДК? З наказу директора ЦБС та створення комісії, члени якої освоять методику систематизації, навчатимуть та консультуватимуть інших працівників бібліотек. Не варто розраховувати, що це робота одного-двох років. Це процес тривалий. І як свідчить досвід переходу з ББК на УДК бібліотек деяких країн близького зарубіжжя, загалом ця робота може зайняти  6 а то і більше років. Тим паче, що більшість бібліотек ведуть карткові бібліографічні бази.
З 1992 року ПБ ім. Лесі Українки впровадила у практику роботи АІБС ALEPH, де передбачено використання електронних таблиць класифікації і вбудовано модуль УДК.  Отже, у нашому каталозі книжки мають індекс УДК. 
Як його віднайти? Подивіться цей відеоурок:


Але на сьогодні частина цих індексів потребує уточнення, бо в таблиці класифікації за останні десять років міжнародним Консорціумом УДК було внесено багато змін. 
Практичне використання таблиць УДК починається при систематизації нових надходжень. Звичайно ж, потрібно виділити окремі площі та стелажі для розставновки фонду відповідно індексів нової класифікації. Можна сказати, що це другий етап адаптивного періоду, коли до нового порядку у фонді потрібно звикати. Буде два паралельних ряди у фонді, що викликатиме певну незручність.
До процесу переводу фонду на УДК потрібно залучати спіробітників усіх підрозділів бібліотеки. Максимально використовувати літній період, коли спостерігається спад читацької активності. Пересистематизацію слід проводити певними розділами. Звичайно, помилки в систематизації певних видань неминучі, але вони виправлятимуться або відразу, або в ході подальшого використання і вивчення фонду. Значна кількість бібліотекарів має працювати безпосередньо з книжками - прибирати ярлики зі старими індексами, привласнювати нові індекси УДК. Потім передавати їх іншим співробітникам для внесення змін в електронному каталозі, а потім - відправляти на полицю. Так як порядок основних галузевих розділів в ББК і УДК різний, то потрібно мати якусь кількість резервних стелажів для проміжного розміщення окремих розділів фонду. 
На нараді були рекомендації починати з розділу художньої літератури. Це актуально, передусім, для абонементів. На основі таблиць фахівцями ПБ ім. Лесі Українки підготовлені та роздані представникам кожної ЦБС рекомендаційні матеріали по переводу художньої літератури на УДК. Поетапно готуватимуться рекомендації по переводу і інших розділів, проводитимуться наради, на яких розглядатимуться складні випадки індексації та питання, що потребуватимуть прийняття спільних рішень.
А за цим посиланням можна скористатся розробкою таблиць співставлення індексів ББК і УДК від колег з Полтави. 
Буду вдячна за коментарі, поправки, рекомендації, діалог. Це допомагає у роботі :)

17 коментарів:

  1. Шановна пані Ольго! Чесно кажучи, нас здивували Ваші слова: "І хоч затверджені форми державної статзвітності не вимагають даних по фонду і видачі за галузями знань, але рішеннями на місцях певна кількість бібліотек такий облік веде. З огляду на це, ми розробили табличку, де показали, література з якими індексами УДК і ББК відноситься до тієї чи іншої галузі. Див. табличку нижче."
    Як же так? А звітність за формою 6нк? А ведення Книги обліку книжкового фонду? Та й сама Ваша табличка теж викликає питання: чому наука (0 відділ) у Вас йде в гуманітарний цикл; чому 8 розділ (Мовознавство. Художня л-ра. Літ-знавство) та 60 (Біотехнології)Ви віднесли до супільних наук; чому весь 9 розділ пішов у СН, а як же 91 Географія?; чому комп'ютерні науки поряд з медициною?; чому в художню л-ру не пішов фольклор (398 розділ)? і ще ряд інших розділів викликають сумніви. Можливо треба щось переглянути? Для порівняння подаємо свої напрацювання щодо Групування літератури за розділами УДК для ведення щоденного статистичного обліку:
    ЛСХ – л-ра суспільного характеру: 001,002,005,008,01,02,030,050,06,070,08,09,1,2,3,902,903,904,93,94,і навіть 929* (історіографія – 63.2 за ББК); Природничі науки: 5,60,61,908,91; Технічні науки: 62,63,64,65,66,67,68,69,004,006,007; Гуманітарні науки: Мистецтво та спорт: 7; Мовознавство. Літературознавство. Художня літ-ра. Фольклор: 003,80,81,82,398.
    Можливо, ми щось не так згрупували?
    І ще, з приводу зірочок перед УДК індексами в читацьких формулярах. Навіщо робити таку путанину? Есть же таблиці зіставлення індексів, які можна використовувати, якщо немає такої таблички, як Ваша чи не вивчив ще основні розділи УДК. З повагою, колектив ДЦБ ім. О.Пушкіна м.Краматорська

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, колеги, за коментар. Звітність за формою 6-НК передбачає облік за типами видань: книги, періодика, електронні, аудіовізуальні. Хіба хто каже вам, що ви це не повинні робити? Те, що київські бібліотеки вирішили вести облік фонду і видач ще й за вищеназваними галузями, це рішення власне київських публічних бібліотек, і на інші бібліотеки воно не розповсюджується. Щодо моменту, коли пропонується ставити у чит. формулярі у перехідний період позначку перед індексом УДК, це також рекомендація київським бібліотекам, виходячи з практики. Якщо на наступний день бібліотекар буде підраховувати статистику по читацьких формулярах, то чи ви впевнені, що він зрозуміє, що той проставлений індекс, до прикладу "5",- то індекс за УДК, а не за ББК (а як видно з таблички, вони відносяться до різних галузей). Можете цього не роботи, вас цей допис ні до чого не зобов'язує. Щодо розбивки індексів за галузями знань, то вони зроблені працівниками відділу комплектування на основі таблиць співставлень індексів ББК та УДК. Колеги ще раз перевірять, якщо ми помилилися, виправимо і вас подякуємо. :)

      Видалити
    2. Знайшла час уважно подивитися на табличку відповідно ваших зауважень. Далеко ходити не треба. До суспільних наук розділ 8 за ББК не входить. В цьому розділі цифра 8 - складова індексу 26,8 - Геофізичні науки, а 60 за ББК це якраз і є соціальні науки. В чому проблема? Очевидно, у вашій неуважності.

      Видалити
    3. 63 в технічну галузь??? 63 - Сільське господарство - це окрема галузь.

      Видалити
    4. Анонім, вам слід відпочити. :) То напевне у вас від перенапруження з освоєння УДК))).

      Видалити
  2. В який розділ по сумарній книзі відвести розділ 087.5(дитяча література)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. коли зводили докупи звітність бібліотек для дітей і бібліотек для дорослих, то дитячу плюсували з художньою

      Видалити
  3. Доброго дня!
    В мене питання по "форми державної статзвітності не вимагають даних по фонду і видачі за галузями знань". А щоденник роботи теперь можна не вести?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Форми державної стат. звітності 6-НК ще з 2007 року не вимагають даних по фонду і видачі за галузями, лише за видами: книжки, періодика, електронні, аудіовізуальні. Щоденник роботи вести треба. Там же облік користувачів, відвідувань, видач за видами, і іншої щоденної роботи (частина 3)

      Видалити
  4. Доброго дня! Так що, тепер медицина і с\г відноситься до технічної галузі знань?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А в ответ тишина...

      Видалити
    2. це суттєво для вас? 10 років тому наш відділ комплектування прийняв таке рішення - по обліку і по видачі. Ви можете приймати власне рішення.

      Видалити
    3. Я маю право вам не відповідати. З привидами волію не спілкуватися :)

      Видалити
    4. А Ви ви десь тут побачили, що медицина - в технічній галузі. Вони стоять поруч в одному блоці. Всього лиш.

      Видалити
  5. Добрий день! Скажіть,будь ласка,чи правильно я зашифрувала книги.
    82.3(0)- 398(100)
    84(7США) - 821(73)

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу