Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 24 жовтня 2023 р.

Міжнародний академічний центр Емінеску у Кишиневі

18-20 жовтня представники Публічної бібліотеки імені Лесі Українки м. Києва на запрошення директора Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu м. Кишинева Mariana Harjevschi взяли участь у Міжнародній конференції   під назвою «Сталі бібліотеки. Стійкі бібліотеки», що цього року присвячена 146-ій річниці заснування головної публічної бібліотеки Кишинева.
В межах візиту працівники бібліотеки відвідали  Міжнародний академічний центр Емінеску, що  є спеціалізованим відділенням Муніципальної  бібліотеки «B.P. Hasdeu»  і розташований у  секторі Botanica,  муніципалітет КишинівМіжнародний академічний центр імені Емінеску відкрився 13 січня 2000 року до 150-річчю від дня народження навидатнішого румунського поета і публіциста –  Міхая Емінеску . 
Одним з ініціаторів відкриття цього унікального закладу на всьому румунському просторі був академік Міхай Чимпой, відомий знавець творчості геніального молдавського поета. На урочистому відкритті Міжнародного академічного центру Емінеску академік Міхай Чимпой  передав репрезентативну колекцію документів Емінеску (тисяча примірників), найважливішими з яких є Видання Перпесіціуса, колекція Емінеску, монографії, томи ліричних присвят. Рукописи Міхая Емінеску займають почесне місце у фонді документів бібліотеки – 38 томів і 16000 сторінок поезії, прози, драматургії, публіцистики, перекладів і листування. Центр володіє графічними роботами та живописом, підписаними відомими художниками, такими як Елеонора Романеску, Іон Дагі, Валентина Бранковяну, Міхай Міреану, Цезар Секрієру та інші. У колекції Eminesciana зберігаються марки, медалі, листівки, конверти із зображенням обличчям великого поета.
Дослідженню творчості Емінеску присвятив свої наукові публікації друг нашої бібліотеки, відомий знавець румунської філології, доктор філологічних наук,  професор кафедри загального мовознавства, класичної філології та неоелліністики Національного університету імені Т. Шевченка Сергій Мирославович Лучканин. І нам було дуже приємно передавати йому вітання із Кишинева, де його знають і шанують.
Місія центру - культурної установи наукового та бібліоекономічного профілю - забезпечувати доступ усіх жителів Кишинева до творчості класика національної та загальнолюдської літератури Міхая Емінеску, оцінювання та популяризація його творчості, життя та діяльності через різноманітні дослідницькі дії та культурні події. Центр наразі має колекцію з понад 21 000 документів. Тут можна знайти старі, раритетні книги, такі як: Альманах суспільно-літературного академічного товариства «Romania jună», виданий у Відні в 1883 році; видання, в якому вперше надруковано вірш Luceafărul; Г. Келінеску, Творчість Міхая Емінеску: аналізи. Емінеску в часі та просторі, рік видання 1936; вірші за підписом Міхая Емінеску та перекладені німецькою мовою, том надрукований у 1909 році; Емінеску, Михайло. Цезар. Бідний Діоніс, 1916; Емінеску, Михайло. Філософські проблеми і аналіз, 1924; Михайло Емінеску. Вірші, вступ., англ. Г. Мурну (з 12 акварелями-факсиміле та численними малюнками А. Мурну, 1928). 
Загалом у довідковому фонді налічується 50 примірників старовинних та рідкісних книг. Близько тисячі п’ятисот назв документів з автографами, подарованими відомими людьми країни та світу, дотичними до творчості великого поета Міхая Емінеску: емінескуологів, перекладачів, літературознавців, поетів, письменників, пластиків, скульпторів, колекціонерів і простих шанувальників його творчості. Завдяки своїй діяльності центр полегшує доступ користувачів до емінезійської спадщини, до колекції документів з різних галузей, до традиційних послуг (позика/консультації, інформаційна допомога, продовження терміну позики, резервування документів, культурна діяльність) та сучасних послуг на потреби громади, формуючи незалежні та стійкі інформаційні та читацькі навички, пропонують абсолютну свободу в консультаціях із колекціями та їх максимально ефективному використанні. Н
ам було дуже приємно  познайомитися із завідувачкою центром - пані Єленою. Її внесок і відданість справі свого життя - розвиткові Міжнародного академічного центру імені Емінеску - важко переоцінити. Усі безцінні книжкові скарби, прекрасно видані унікальні книги і альбоми, музейні експонати дбайливо систематизовані і представлені у відкритому доступі кожному зацікавленому. Кожен сантиметр приміщення використовується ефективно і тут відвідувачі не лише знайомляться з творчістю видатного поета, але й спілкуються, займаються танцями, грають у шахи, розвивають себе культурно і духовно.





 


1 коментар:

  1. Mulțumiri, dragi colegi bibliotecari pentru vizita la Centrul Academic Interbațional ,,Mihai Eminescu”, pentru apreciere și publicitate! Pace, sănătate și succese în activitatea culturală💕 ELENA DABIJA

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу