Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

"Бібліотека: зміни...реальність...майбутнє..."

Проект під такою назвою, що реалізовувався у 2015 р. колективом Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара за підсумками конкурсу УБА «Бібліотека року» визнано кращим.
Проект спрямовано на посилення ролі бібліотеки як центру розвитку громади, місця зустрічі та спілкування, виховання патріотизму та почуття національної гідності у херсонців, надання допомоги користувачам у вирішенні актуальних соціальних питань створення сучасних умов для роботи та відпочинку відвідувачів. До реалізації проекту залучені громадські організації, читачі бібліотеки, структурні підрозділи місцевої влади, органи місцевого самоврядування.
Реалізовувався за трьома основними напрямками - своєрідними міні-проектами: патріотичним -"З Україною в серці", соціальним - "Шлях до успіху" та соціокультурним - "Уікенд в Гончарівці".
Міні-проект "З Україною в серці"
В рамках проекту проведені: вечір пам'яті героїв Небесної Сотні «А Сотню вже зустріли небеса...» (до річниці Майдану), презентація фотовиставки «Донбас - відкритий перелом»,  майстер-класи для школярів з виготовлення патріотичного дерева "Долоньки" та захід "Ми - діти твої, Україно!".
У відділі обслуговування створено релакс-зону, що допомагає зменшувати психологічне навантаження людей, які повернулися із зони АТО, безпосередньо пережили жахіття військових подій на сході України або були змушені виїхати з Криму після його анексії. Через соціальні мережі було організовано патріотичну акцію "Подаруй книгу дитині на Сході України". За три тижні зібрано для Луганської та Донецької областей 157 примірників книг.
У форматі "жива книга" було організовано зустріч херсонської молоді з представниками кримсько-татарського народу. На День захисту дітей проведено свято, під час якого діти з батьками виготовляли повітряних зміїв із українською та кримсько-татарською символікою та запускали їх у небо. Було започатковано курси з вивчення кримсько-татарської мови. Для усіх бажаючих з початку року проводяться мовні курси з вивчення української мови, які відвідують все більше херсонців, в т.ч. вірмени, татари, росіяни - вимушені переселенці з Криму тощо.
Для формування у молоді активної життєвої позиції, виховання любові до рідного краю, виявлення цікавих та ефективних ідей та рішень для подальшого соціального та інфраструктурного розвитку Херсонщини проведено онлайн-конкурс молодіжних ініціатив "Якби я був губернатором".
А ще в рамках проекту планується провести патріотичну акцію "Херсонщино, підтримай солдата!", арт-вечірку "Молодь проти війни", благодійний концерт, козацькі забави до Дня українського козацтва.
Міні-проект "Шлях до успіху"
Започатковано спільно з Херсонським міським центром зайнятості. В рамках міні-проекту для слухачів курсів центру зайнятості проводяться ділові ігри ("Зустріч з роботодавцем" та ін.) та тренінги (з тайм-менеджменту "Мої 24 години", з написання резюме, з пошуку роботи в мережі Інтернет тощо). та особистісних характеристик, на які перш за все звертає увагу роботодавець. Всього у міні-проекті вже взяли участь більше 200 користувачів, які відзначають його ефективність та корисність. Саме тому до участі у міні-проекті "Шлях до успіху" залучається все більше слухачів (тренінги та ділові ігри для людей, які шукають роботу, проводяться щотижня). Таким чином книгозбірня зробила крок назустріч людям, які хочуть знайти власне місце у сучасному складному світі.
Міні-проект "Уікенд в Гончарівці"
Кожного вихідного бібліотека пропонує відвідувачам екскурсії, перегляди відеофільмів, ігри, зустрічі в клубах та інші заходи для дорослих і дітей, що дозволяють не лише отримати цікаву інформацію, а й розкрити творчі можливості відвідувачів, з користю провести вільний час. Крім того, періодично проводяться тематичні уікенди для читачів та жителів міста. Вже було проведено 2 таких уікенди, в яких брали участь майже всі структурні підрозділи бібліотеки.
1. Акція «Чи є життя оff-lіпе?» була присвячена Міжнародному Дню без Інтернет.
2. Уікенд «Подорож у часі та просторі» дозволив бібліотеці перетворитися на майданчик для справжніх мандрівників.
Під час уікендів протягом дня гостям та читачам на усіх поверхах бібліотеки, у кожному відділі пропонуються різноманітні акції та заходи. До участі в організації та проведенні заходу бібліотека залучає цілу низку громадських організацій та митців.
Під час проведення Дня без Інтернет усі, хто завітав до книгозбірні, мали змогу наживо спілкуватися англійською на засіданні розмовного клубу «Таlк-сlub», послухати виступи «маленьких артистів» на справжній сцені в «Арт-підвалі»» взяти участь у дискусії по творчості Федеріко Фелліні, відвідати безпрецедентний фотовернісаж з одночасною експозицією більше ніж 200 фотографій від авторів з усієї України. Херсонські волонтери ініціювали акцію «Фото на допомогу», в ході якої серед гостей заходу було зібрано 551 грн. для допомоги постраждалим із зони АТО. Голова громадської організації «Ініціатива та захист інвалідів» Олексій Ліпков презентував усім присутнім фото-календар «Інклюзивна Україна», а керівник молодіжної арт-групи «Топор» Артур Айметов представив цікаві проекти по благоустрою Херсона та інсталяцію з незвичайних створінь. Завдяки краєзнавчій грі «Відкриваємо Херсонщину» відвідувачі здійснили подорож рідним краєм, а її переможці потрапили на екскурсію до «Печери часу» у книгосховищі.
Активні відвідувачі брали участь у марафоні «Поза тенетами Інтернету», що поєднав 15 «точок інтересів» - 15 варіантів проведення вихідного дня без Інтернет. Учасники марафону користувалися «живою поштою», грали у настільні ігри, брали участь у чайній церемонії, співали під гітару із друзями на майстер-класі, підвищували свій IQ, відвідували музей книги, читали літературу для душі, користувалися порадами «Журнального гіда». Найбільший інтерес викликала точка під назвою «Реальна подорож». «Бувалі» туристи з Центру туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді Херсонської обласної ради та клубу туризму й активного відпочинку «4touristTravel» навчали всіх охочих як правильно збирати рюкзак, встановлювати намет, користуватися спальним мішком, скелелазним спорядженням, а інструктор з водного туризму, проводила конкурси з в'язання морських вузлів та надягання рятувальних жилетів на швидкість.
Подивіться, як проходив день без Інтернету
Під час другого уікенду бібліотека пертворилася на майданчик для справжніх мандрівників. Цього дня кожен відвідувач через розповіді, танці та ігри познайомився з елементами культури народів різних країн та здійснив мандрівку у минуле.
Знайомство з мистецтвом народів США відбувалось на засіданні англійського розмовного клубу. Усі охочі, незалежно від віку, мали змогу навчитися національним танцям Греції, Ізраїлю, Японії та України, поринути у світ таємничої арабської музики, випробувати свою силу та вміння у козацьких забавах та олімпійських іграх. Розкрила бібліотека цього дня секрети кави і секрети тату.
Доторкнутися до історії фотографії змогли усі бажаючі через ретромандрівку «Документальне фото або історія крізь віки». Херсонські колекціонери розповідали цікаві факти з історії фотографії та представляли фотоекспонати з їх приватних колекцій. Своїм вмінням та досвідом роботи зі слайдовою фотографією поділився відомий херсонський фотограф В'ячеслав Савельєв. Родзинкою заходу став фотосалон, де кожен бажаючий мав змогу вибрати собі наряд і втілити придуманий образ. Крім того, відвідувачі залюбки робили фото кумедної посмішки, малювали весняну пташечку у стилі петриківського народного розпису, співали караоке, куштували справжній китайський чай від херсонського клубу «Три мудреця», взяли участь у концертній програмі "Маленький артист". Протягом всього заходу запашним чаєм присутніх пригощали постійні партнери бібліотеки - салон чаю «Чайна поезія».
За час впровадження проекту бібліотеку відвідало майже 2 000 херсонців. Багато хто записався до бібліотеки.
P.S.
Можливо, досвід колег стане вам у нагоді при планування роботи на наступний рік?
А може і київським бібліотекам слід позбавитися скромності та нарешті подати свої проекти на конкурс «Бібліотека року». Вміємо готувати – вчімося і подавати!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу