Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 7 жовтня 2015 р.

Матеріали семінару для бібліографів

Як і було обіцяно - публікую матеріали, про які було заявлено та презентовано на семінарі 6 жовтня.
Отже, серед іншого, усім бібліографам було рекомендовано ознайомитися із документом  РУКОВОДЯЩИЕ ПРИНЦИПЫ ИФЛА ПО ЦИФРОВЫМ СПРАВОЧНО-ИНФОРМАЦИОННЫМ СЛУЖБАМ.
Презентацію "Ресурсна база інформаційного та довідково-бібліографічного обслуговування сучасної публічної бібліотеки" подаю текстом з активними посиланнями на рекомендовані ресурси.
Складові ресурсної бази інформаційного та довідково-бібліографічного обслуговування:
  •  Інтегрований характер фонду: друковані видання + електронні видання + віртуальний фонд мережевих видань, доступ до яких в Інтернеті повинна забезпечити сама бібліотека;
  •  Сайти провідних бібліотек та інформаційних агенцій, інформаційно-правових довідкових систем
  •  Електронні видання на компакт і CD
  •  Сайти бібліотек 
  •  Бази даних. Електронні каталоги
 Пошукові системи 
Україна
Каталог до фондів бібліотек для дорослих м. Києва Публічної бібліотеки імені Лесі Українки: http://212.1.70.66/F. Відеоурок з пошуку у каталозі.
Каталоги НБУ ім. В.Вернадського - http://nbuv.gov.ua/node/554

Найбільший український науковий бібліографічний ресурс, знаходиться на сайті НБУВ у вигляді реферативної бази даних «Україніка наукова» http://www.nbuv.gov.ua/node/512
Тут  зібрано каталоги універсальних бібліотек України обласного рівня
Тут - найповніший перелік сайтів бібліотек України. Національна Парламентська бібліотека України веде «Політематичну БД статей з періодичних видань», «Картотеку статей з наукових збірників », «Статті із зарубіжних періодичних видань». Пошукові системи НПБУ.
Світ
  •  Електронні каталоги РНБ http://www.nlr.ru/poisk/. В РНБ відскановано понад 7 млн. карток на книжкові видання російською мовою з свого генерального алфавітного каталогу за 1725–1998 рр. В повнішому обсязі представлені скановані алфавітні каталоги НБ МДУ і НБ СПбДУ. Вони містять бібліографічну інформацію про книги російською, українською і іноземними мовами.
  • Сводный каталог русской книги XIX в. http://www.biblio.ru/.Створений корпорацією «Электронный архив», розповсюджується на CD або можна підключитись за підпискою до он-лайн версії, є можливість отримання тестового доступу. 
  •  Хронологічно продовжує базу даних (БД) Російської книги ХІХ ст. «Международный сводный каталог русской книги1918–1926», що створюється під керівництвом РНБ. В друковану версію увійшли літери «А–В», і представлені фонди 752 бібліографуючих організацій (бібліотек, книжкових палат, музеїв, архівів, учбових закладів) з 38 країн світу. Електронна версія доведена до літери «Р» і налічує близько 150 тис. бібліографічних записів.
  • Сайт Інституту наукової інформації з суспільних наук Російської академії наук (ІНІСН) надає доступ до бібліографічних баз даних з соціальних та гуманітарних наук за великий проміжок часу з багатими можливостями комбінаційного пошуку. Формат виводу включає предметні рубрики та анотації, що полегшують подальшу систематизацію матеріалів . Загальний об’єм массиву складає близько 4 млн. записів, з щорічним приростом більше 100 тис. 
  •  Метапошукова система «Сигла». Це портал міжбібліотечної інформації, що допоможе сформувати питання та знайти документи в електронних каталогах найбільших бібліотек Росії та зарубіжних країн, що підтримують протокол Z39.50;
  • Корпоративний проект «World Сat» – найбільший і найвідоміший проект зведеного світового каталогу OCLC WorldCat, що містить документи і матеріали різноманітних форматів (фізичні та електронні): записи книг, відео, періодичних видань, статті, музику, електронні книги, ноти, генеалогічну літературу, культурні артефакти, цифрові об'єкти, веб-сайти та багато іншого. Це найпопулярніші, рідкісні або оригінальні ресурси майже всіх форм людського вираження, що зберігаються у 57 тисячах бібліотек із 112 країн світу 470 мовами. Сьогодні WorldCat має інтегровані рішення з найрозповсюдженішою пошуковою системою Інтернету Google, зокрема можна отримати інформацію про фізичне розташування найближчої бібліотеки, що є власником знайденого матеріалу, переглянувши адреси відповідних книгозбірень за допомогою Google Maps (карти Google). Повнотекстові ресурси
    Велика кількість установ і організацій передплачує он-лайнові повнотекстові науково-інформаційні ресурси, однак доступ до бібліографічної інформації в них часто є безкоштовним.
    - Реферативна БД «Scopus»,  що індексує більше 17 тис. назв науково-технічних та медичних журналів. (МФА: [skopus], «ско́пус») — бібліографічна і реферативна база даних та інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Є однією зі складових інтегрованого науково-інформаційного середовища. Індексує 18,000 назв наукових видань з технічних, медичних та гуманітарних наук 5000 видавців. у багатьох країнах є одним з головних джерел отримання наукометричних даних для проведення оціночних досліджень на державному або корпоративному рівні. Вона є комерційною БД і повна її версія доступна тільки на умовах передплати через веб-інтерфейс. Однак існує можливість перегляду ресурсів БД в обмеженому режимі (доступні кількість представлених у БД статей автора, h-index, кількість цитувань, affiliation history). В пошукових полях необхідно ввести прізвище автора і його ініціали англ. мовою, клікнуть на посилання з прізвищем потрібного автора і отримати базову статистику. Перелік українських журналів у базі - в блозі "Пан бібліотекар".
    -Інформаційні продукти бази даних для освіти, науки та медицини «Електронна бібліотека найбільшого у світі видавництва наукової Літератури  (платформа «ScienceDirect»)
     Довідкові ресурси
    Біографічний банк даних "ОСОБИСТОСТІ". Банк даних "Особистості" містить близько 60 000 біографій людей, що залишили слід в історії людства, а також додаткові дані, згруповані по розділах: власне біографія, посилання на Інтернет-джерела, зв´язки з іншими особистостями, додаткові текстові, графічні, аудіо- та відео матеріали.
    Енциклопедія «Кругосвет». Ведеться групою науковців з 2015 року.
    World Factbook - історія, народ, уряд, економіка, географія, енергетика, зв’язок, транспорт, військові проблеми 267 країн світу. World Factbook створений для американських політиків та скоординований службами розвідки США (ЦРУ), вибудовує факти по кожній країні. «Ми ділимося цією інформацією з народами світу, важаючи, що знання істини лежить в основі функціонування вільних спільнот». (267 країн).
    Britannica online -  найповніше і найстаріше видання англійською мовою.

    І звичайно, Українська вікіпедія, до творення якої закликаються усі небайдужі бібліотекарі.

    Про те, чому в перелік включено деякі заскладні, як для публічної бібліотеки ресурси, читайте тут.
    Ну і на десерт - бібліографічний посібник та його відеореклама, що створені колегами з ЦБС Подільського району.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу