Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 1 березня 2012 р.

Весна розпочалася гаряче...

... з Африки. 3,5 години я, і всі присутні 1 березня у бібліотеці «Деміївська», що у Голосіївському районі столиці,  мандрували по цій загадковій країні, про яку ми так мало знаємо і якої, зізнаємося собі, побоювались.
    Тому і боїтеся, що мало знаєте, - сказав у вступному слові віце-президент «Африканської ради в Україні» Діалло Ісса Садіо.
     Метою зустрічі було розширення знань користувачів бібліотеки про історію та культуру країн Африки, встановлення дружніх зв'язків з культурними та освітніми організаціями африканців, які живуть в Україні.
      Південно-Африканську Республіку, Єгипет, Ефіопію, Судан та Нігерію презентували представники посольств цих країн в Україні та члени "Африканської Ради в Україні". 


Дуже сподобався емоційний, щедро пересипаний гумором і жестикуляцією виступ представника Нігерії. З подивом довідалася, що лише в Нігерії проживає понад 250 національностей! А ще він закликав  українців радіти життю так, як радіють йому нігерійці.
Передам вам легенду про походження кави, що її почула з вуст представниці Ефіопії.
    Перше кавове дерево виросло в Ефіопії. Стимулюючі якості кави відкрив ефіопський пастух Калді. Випасаючи кіз,  він помітив, як ті, поїдаючи з деревця яскраво-червоні плоди, ставали дуже жвавими. Своїми спостереженнями він поділився із служителями місцевого монастиря. «Дія ягід -  витівки диявола!», - скрикнули вони і  жбурнули їх у вогонь. Аромат обсмажених зерен розповсюдився по монастирю. Послушники загасили полум’я і помістили зерна у глечик із теплою водою. Випивши отриманий напій, монахи відчули прилив сил. Відтоді каву постійно використовували під час нічних релігійних обрядів.
Бібліотека підготувала до зустрічі книжкову виставку,  виставку фотографій, оформила залу предметами африканського мистецтва.


 Приємно було познайомитись із Косенком Юрієм Анатолієвичем, африканістом, який презентував аудиторії свої дослідження з історії, літератури та культури Африки. Йому вдалося вразити навіть наших африканських гостей.



Чудова дружня та невимушена атмосфера, посмішки та доброзичливість. Співпраця продовжуватиметься.  Тож як же без спільного фото на пам'ять?
А ще мені подарували номер Ісламського науково-публіцистичного збірника "Ноев Завет", що містить чудову ілюстровану статтю Петра Кралюка "Тарас Шевченко и Исламская цивилизация".


4 коментарі:

  1. А побаивались Африку почему? Вспомните, что нам внушали с детства : Не ходите дети в Африку гулять...)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Треба позбуватися дитячих жахів, частіше їздити відпочивати у Єгипет ))))

      Видалити
  2. спасибі за позитивну замітку про цікавий захід. Хотів би попрохати виправити деяку неточність. Косенко Юрій (!) Анатолійович, а не Сергій))

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу