Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Уроки від майстрів

     Вчора, 22 березня, на базі районного інформаційного центру - бібліотеки ім. М. Костомарова, що у Шевченківському районі столиці, відбувся майстер-клас для працівників публічних бібліотек Києва  "Видавнича робота у бібліотеці".  Про особливості діяльності цієї бібліотеки буде інформація окремим дописом, тому що розповісти і показати є багато чого.
     З самого початку заходу господиня бібліотеки Ліна Яківна Пєскіна провела екскурсію по відділах бібліотеки, завершення  якої відбулося презентацією бібліотеки у віртуальному просторі. Блог бібліотеки представила його автор Світлана Онищук.
Огляд видавничої продукції бібліотеки
  Відкриваючи майстер-клас, я акцентувала увагу на основних функціях, що виконує видавнича діяльність бібліотеки: формування інформаційно-комунікаційного простору бібліотеки, сприяння рекламі книги та розвитку читання, виховання культури читання, збереження історико-культурної спадщини, в тому числі краєзнавчого, етнокультурного характеру і, звичайно, відображення креативної особистості бібліотекаря-професіонала.
Віра Михайлівна Осипенко - завідуюча відділу довідково-бібліографічної та інформаційної роботи ЦБС Дніпровського району провела майстер-клас з методики укладання інформаційно-бібліографічних видань, акцентувавши увагу на стандартах, що їх необхідно дотримуватись бібліотекарю.

     Секретами популярності у користувачів інформаційно-бібліографічних видань, що укладаються фахівцями ЦРБ ім. Є.Плужника та бібліотеки ім. М.Костомарова поділилися зав.відділу довідково-бібліографічної та організаційно-методичної роботи Марина Божко та головний бібліограф бібліотеки ім. М.Костомарова Світлана Онищук.
В їх надзвичайно змістовних й цікавих бібліографічних виданнях повною мірою відображається креативна особистість бібліотекаря-професіонала. 

     Досвідом видавничої діяльності на реалізацію бібліотечних проектів поділилася з колегами зав. відділу довідково-бібліографічної та інформаційної роботи ЦБС Деснянського району Баранова Ніна Анатоліївна. 


 Присутні мали нагоду отримати урок від справжнього майстра з багатолітнім досвідом роботи  - Кобилко Ліни Марківни, що очолює бібліографічний відділ ЦБС Голосіївського району. Широкий спектр бібліографічних видань бібліотеки значною мірою представлений фундаментальними краєзнавчими посібниками, що є справжніми артефактами місцевої культурної пам'яті.
  
Приємним сюрпризом для багатьох присутніх стала презентація першого номеру бібліотечної газети, що видається колективом ЦБС Дніпровського району. Автор ідеї та її втілювач  - завідуюча бібліотеки ім. Є.Кравченка для юнацтва Арутюнян Олена Валентинівна  поділилася досвідом техніки створення газети та планами на майбутнє. Раджу ознайомитись із газетою на сайті ЦБС у розділі "Гарячі новини", вона дійсно цікава і видана на професійному рівні. Зверніть увагу також на "Календар цікавих дат", що розміщений трохи нижче.



Ще одним сюрпризом для присутніх на майстер-класі стала презентація книги: Дорошкевич В.А. Кто заказал убийство Сергея Есенина? / Владимир Дорошкевич, Алла Дубенюк. - Киев : Гриновская гостиная, 2012. – 64 с.  за участю співавтора видання, завідуючої бібліотекою №15 ЦБС Голосіївського району Дубенюк Алли Іванівни. У виданні на основі численних документів автори спробували дати нове трактування зовнішніх обставин життя і роздумів Сергія Єсеніна, що призвели до його загибелі. Звичайно, нам дуже приємно, що Алла Іванівна є нашою колегою. Книга з автографом авторки незабаром з'явиться у фондах київських бібліотек.


А що у нас було на "десерт"? Виступ Миколи  Шошанні - поета, видавця і барда. Він поділився з нами своїм баченням видавничої діяльності бібліотек, зокрема, створенням єдиного видавничого центру, що здійснював би дизайнерське та технічне забезпечення видань усіх публічних бібліотек Києва. А також подарував нам ліричні та жартівливі пісні у власному виконанні.
     Більше про цю творчу особистість читайте тут.
Дуже прикро, що за браком часу не  було презентовано збірки поезій користувачів бібліотек Солом'янського району. Про цей напрям видавничої діяльності бібліотек - у наступному дописі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу